foto: Evija Trifanova/LETA
Pērn novembrī evakuētā Bolderājas nama iedzīvotājiem joprojām neļauj atgriezties dzīvokļos
Dzīvojamā ēka Stūrmaņu ielā, no kuras pērn 29. novembra vakarā iespējama griestu iebrukuma dēļ, evakuēti 24 cilvēki.
Sabiedrība
2023. gada 22. februāris, 20:01

Pērn novembrī evakuētā Bolderājas nama iedzīvotājiem joprojām neļauj atgriezties dzīvokļos

Jauns.lv

Daļai no pērnā gada novembrī Bolderājā, Stūrmaņu ielā evakuētā daudzstāvu nama iedzīvotājiem joprojām nav ļauts atgriezties savos dzīvokļos, ziņo TV3 raidījums "Bez Tabu". Kā zināms, ēkā tika veikta evakuācija, jo nama griestos tika novērotas plaisas.

Apsekojot ēku, tika konstatēta paneļa nobīde nama bēniņos, kā rezultātā pieņemts lēmums iedzīvotājus evakuēt.

Lai gan pagājuši jau trīs mēneši, vienas kāpņu telpas iemītnieki savos dzīvokļos nav atgriezušies joprojām, ziņo "Bez Tabu".

"Cilvēkus nelaida iekšā. Cilvēkiem tur palika nauda, skolas grāmatas, nevienu tur nelaida," stāsta vietējā iedzīvotāja Brigita.

Kopš novembra beigām iedzīvotājiem bijusi dota viena iespēja, lai ieietu dzīvokļos un paņemtu pašas svarīgākās mantas. Kāds apmeties pie radiniekiem, kāds īrē pagaidu mājvietu. Pašvaldības piedāvāto mitekli viena no Bolderājas nama iedzīvotājām raksturo kā "šausmīgu".

Anastasija stāsta, ka viņai šobrīd nākas maksāt gan par jaunā mājokļa īri, gan Bolderājas dzīvokļa komunālajiem pakalpojumiem un līzingu, kaut gan dzīvoklī dzīvot nav iespējams.

Tāpat iedzīvotāji ir noraizējušies par sava mājokļa un iedzīves drošību. Nesen esot uzlauzts mājas pagrabs, bet kāds manījis, ka kāpņu telpā, kurā it kā neviens šobrīd nedzīvo, spīd gaisma. Lai nodrošinātos pret nelūgtiem viesiem, kāds pirmajā stāvā pat nocietinājis savu balkonu ar skaidu plāksnēm, novēroja "Bez Tabu".

Vai dzīvokļos palicis kas garnadžiem un pašiem noderīgs, iedzīvotāji šaubās, jo atsegtā jumta dēļ mēbeles un citu iedzīvi, iespējams, pamatīgi sabojājis lietus ūdens.

Rīdzinieki ir neziņā, kad beidzot tiks uzsākts jumta remonts. Nama apsaimniekotājs, SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" (RNP), samilzušo problēmu risināt nesteidzot.

RNP gan pārmetumus par novēloto rīcību noraida. Informācija par plānoto darbu gaitu esot nodota mājas pārstāvim, kuram esot uzdevums apziņot pārējos iedzīvotājus.

"Mums jau ir izdevies diezgan ātri veikt šo tehnisko apsekošanu, nedēļas laikā tas tika izdarīts pēc negadījuma konstatēšanas. Mēs raiti veicām projektēšanas darbus un šobrīd esam posmā, kas ir cenu aptauja, jo mums jāatrod būvnieks, kas būtu gatavs realizēt nepieciešamos darbus īsos termiņos par saprātīgām summām," norāda RNP pārstāve Una Grenevica.

Nekādus papildus smagumus, piemēram, plēvi, kas atturētu lietus ūdeni no ieplūšanas dzīvokļos, uz jumta izvietot nedrīkstot, jo tas veidošot papildus bojājumus.

Pēc jumta seguma atjaunošanas iedzīvotāji varēs pieteikties pašvaldības pabalstam remontdarbu veikšanai dzīvoklī. Tā apmērs - līdz pat 10 000 eiro.