Sabiedrība
2023. gada 19. februāris, 07:44

VIDEO: Brīvdabas muzejā auglību piesauc ar Meteņa mīzienu

Jauns.lv

Latvijas Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs nonācis uz simtgades sliekšņa – šogad 99. jubileja, bet jau nākamgad tas svinēs pastāvēšanas pirmo gadu simteni. Muzejs dibināts 1924. gadā, bet pirmos apmeklētājus uzņema pēc astoņiem gadiem, kad tur bija tikai sešas celtnes. Tagad 87 hektārus plašajā muzeja teritorijā ir vairāk nekā 100 būvju, un plānots, ka līdz 100. jubilejas svinībām tām piepulcēsies vēl viena namu grupa – topošā Sēlijas sēta.

Jauno sētu veidos ap Bornes luterāņu baznīcu, kas muzeja ekspozīcijā apskatāma jau kopš tā pirmajiem pastavēšanas gadiem. Baznīca ir arī viens no senākajiem muzeja eksponātiem. Luterāņu baznīcas dokumentos tā pirmo reizi minēta 16. gadsimta vidū.

Meklējot Bornes baznīcai radiniecīgas būves, vēsturnieki pēta senas Latvijas teritorijas kartes un dodas ekspedīcijās, lai kartēs uzietos objektus atrastu dabā. Ja vajadzīgais atrasts, ēka jāiegūst muzeja īpašumā, un tad seko sarežģītais būves pārvešanas process. To izjauc pa detaļām, katru numurē un atzīmē tā, lai, ievedot muzejā, ēku kā lielu konstruktoru atkal varētu precīzi salikt sākotnējā izskatā.

Kamēr vēsturnieki un pētnieki ir nodarbināti ar jaunās sētas veidošanu, muzejā joprojām var izbaudīt latviešu tradicionālo svētku rituālus. Februāris ir Meteņu mēnesis – laiks, kad zemnieki pošas pavasarim un cer uz auglīgu vasaru. Tam arī veltīts vairums norišu muzeja pedagoģiskajā programmā, ko aicinātas piedzīvot gan kuplas skolēnu grupas, gan nelielas pieaugušo kompānijas. Viens no rituāliem, kas raisa smaidus, ir Meteņa mīziens. Tas ir ūdens šļaksts, ko vērts izturēt tiem, kas cer uz auglīgu gadu.

Skaties pievienoto video un uzzini, kas bija pirmā ēka Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, ar ko mūsu muzejs izceļas Eiropas brīvdabas muzeju vidū un kādi ir muzeja plāni tuvākajai piecgadei.