Novadu ziņas
2023. gada 19. februāris, 04:55

Strūžānu pansionāta senioriem sarūpēts jauns prieka avots

Kas Jauns Avīze

Vientuļajiem senioriem Rēzeknes novada Strūžānos sarūpēts jauns prieka avots – kaķu māja sociālās aprūpes centrā.

Kaķu turēšanai pansionāta teritorijā speciālas Pārtikas un veterinārā dienesta atļaujas nav nepieciešamas, tikai jāievēro vairākas prasības, kuras arī tiek pildītas. Tagad kaķiem ir silti un vēders pilns, bet centrā dzīvojošie sirmgalvji ir daudz laimīgāki, rūpējoties par ūsainajiem draugiem, vēsta Latgales Reģionālais radio.

Pēteris šeit mīt jau vairākus gadus, un tieši viņš pirmais uzņēmās rūpes par gandrīz desmit pieklīdušajiem kaķiem. Tagad katram minkam dots vārds. “Tā ir vecenīte Ņaudulīte, kas viņai par balsi, tas ir ārprāts, kā viņa bļauj. Čībiņa tagad pie televizora sēž. Tad ir Gaspaža vai Lelle,” stāsta seniors.

Pēteris priecājas par aprūpējamajiem: “Pa televizoru nekā prātīga nav. Dzīvojam. It sevišķi vasarā tepat aiz ceļa ir ezers, uz ezeru neaiziesi tā. Visas astes gaisā, pakaļ tev.” Kaķus baro ar visu, kas paliek pāri no ēdienreizēm, pensionāri nav skopi.

Līdz šim aprūpes centra iemītnieki par kaķiem rūpējās, kā katrs prata, bet nesen talkā nāca centra darbinieki. Ziemas salam pastiprinoties, izmantoti vecie materiāli un pašu spēkiem uzbūvēta "kaču sāta".

“Man šķiet, ka sabiedrība daudz ko var darīt pēc savas labās iniciatīvas,” saka aprūpes centra vadītāja Natālija Bernāne. Sameklēti divi veci skapji, viens bija sapuvis, otrs salauzts, un no abiem tapa viens. No seniem remontiem bija palikušas krāsas bundžas, vienīgais, kur nauda tērēta – nācās nopirkt skārdu. “Mājiņa ir siltināta,” atklāj galdnieks Arnis, solot vasarā no copes atnest kādu zivi arī kaķiem.

Saskaņā ar likumu dzīvniekiem jānodrošina brīvi pieejams svaigs ūdens un pilnvērtīga barība, tie jāvakcinē  pret trakumsērgu un citām slimībām, arī jāsterilizē.

“Viņi mums paskaidroja, ka ir vajadzība viņus vakcinēt, mums vetārste bija vietējā, šķiet, no Gaigalavas, labprāt atbrauca, vakcinēja par pavisam mazām naudiņām, tikai mēs samaksājām par pasēm. Kaķenīšu sterilizēšanu arī paveica darbinieki par savu naudu,” teic Bernāne.

Rēzeknes novada sociālās aprūpes centram ir pansionāts arī Maltā, tur mīt trīs kaķi, kas pēc kārtas guļ gultās – kurš kur izvēlas. Pārtikas un veterinārajā dienestā gan atgādina – ja vairāk nekā piecus par pusgadu vecākus kaķus tur pansionāta telpās, par to jāinformē PVD. Strūžānos iekštelpās laiku pa laikam uzturas tikai divi vai trīs paši draudzīgākie kaķi.

foto: radījusi mākslīgā intelekta programma DALL·E
Attēlam tikai ilustratīva nozīme.