foto: ekrānuzņēmums no video
ANO eksperts, kurš kritizē Latviju par krievvalodīgo ierobežošanu, iepriekš pieķerts bezkaunīgos melos
ANO Cilvēktiesību padomes īpašais ziņotājs mazākumtautību jautājumos Fernāns de Varenness iepriekš pieķerts pēc visnotaļ savādas sarunas ar vācu žurnālistu. Tajā viņš taisnojies, kādēļ ignorē situāciju ar uiguru minoritāti Ķīnā.
Sabiedrība
2023. gada 14. februāris, 06:03

ANO eksperts, kurš kritizē Latviju par krievvalodīgo ierobežošanu, iepriekš pieķerts bezkaunīgos melos

Jauns.lv

Pagājušajā nedēļā Latviju starptautiski kaunināja Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Cilvēktiesību padomes eksperti, savā ziņojumā norādot, ka pie mums realizētā izglītības reforma un pāriešana uz mācībām latviešu valodā varētu būt skatāma kā diskriminējoša. Vērīgāka acs gan šajā ziņojumā varētu saskatīt vēl ko. Proti, Krievijai un Ķīnai patīkamās vēstis izskan no vienu un to pašu ANO ekspertu mutēm.

Šādus organizāciju ziņojumus starptautiskie mediji parasti garām nelaiž.

Rezultātā 8. februārī Latvijas vārds pasaulē izskanēja saistībā ar “minoritāšu diskriminēšanu” un “apspiešanu”. Protams, ka ANO ekspertu tēzes garām nepalaida arī Krievijas propagandas resursi.

“Latvijas varasiestāžu centieni padarīt latviešu valodu par vienīgo, kura tiek lietota skolās, ir diskriminējoši pret citām etniskajām grupām valstī, kas ir mājvieta lielam skaitam krievvalodīgo,” tā ANO ziņojumu pasniedza “Politico”.

“Latvijas valdībai ir starptautiskos likumos balstīts pienākums sargāt un nodrošināt valstī dzīvojošo minoritāšu tiesības uz valodu bez diskriminācijas,” teikts ANO Cilvēktiesību padomes ziņojumā.

Seko arī stingra norāde, ka Latvijas varasiestādēm nu ir jāpaskaidro “skarbie ierobežojumi izglītības iegūšanai minoritāšu valodās, kas noved pie virtuālas tās [šādi iegūtas izglītības] izskaušanas”. Jāskaidro esot arī tas, kā notikusi konsultēšanās ar konkrētajām minoritātēm.

Latvijas puse savu atbildi jau ir sniegusi, norādot, ka nepārkāpj starptautiskos likumus, un, ka valstīm ir brīva izvēle, kā nodrošināt efektīvu minoritāšu tiesību aizsardzību.

Latvijas krievu savienības protesta akcija pie Saeimas

Šorīt pie Saeimas pulcējās aptuveni 300 cilvēku, lai protestētu pret pakāpenisku pāreju uz izglītību latviešu valodā. Kā novēroja portāls Jauns.lv, ...

gallery icon

Publiski ANO ekspertu pausto komentēja arī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), norādot, ka reformas ietvaros ir paredzēts adekvāts pārejas periods, un, ka kopumā Latvija reformu ievieš pilnībā adekvātā veidā.

Taču šāds dialogs starp Latviju un ANO, kā arī citām organizācijām patiesībā ir gana sens un ne par to šoreiz stāsts.

Šoreiz stāsts par vārdiem un uzvārdiem aiz jēdziena “ANO eksperti”, un kā šie ļaudis – apzināti vai neapzināti – piešķir svaru teorijām par Krievijas un Ķīnas “savējiem” dažādās ievērojamās cilvēktiesību sargu organizācijās.

Vai ANO eksperts tiešām melojis žurnālistam?

“ANO eksperti”, uz kuriem atsaucas gan Latvijas, gan ārvalstu mediji, rakstot par šo ANO ziņojumu, ir ANO Cilvēktiesību padomes īpašais ziņotājs mazākumtautību jautājumos Fernāns de Varenness, ANO īpašā ziņotāja par tiesībām uz izglītību Farida Šahīda un ANO īpašā ziņotāja par tiesībām uz kultūru Aleksandra Ksantaki.

Vēl 2020. gada 17. februārī viens no lielākajiem Vācijas dienas laikrakstiem “Süddeutsche Zeitung” publicēja īsu interviju ar vienu no šiem ANO īpašajiem ziņotājiem – Fernānu de Varennesu.

Sarunā žurnālists, Pulicera balvas ieguvējs Frederiks Obermaiers pieskaras Ķīnai toksiskajam jautājumam par Uiguru minoritāti.

Starptautiski Ķīnas aktivitātes pret šo ziemeļrietumu reģionā dzīvojošo tautu tiek sauktas par “Ķīnas slēpto genocīdu” un salīdzinātas ar nacistiskās Vācijas politiku pret ebrejiem.

Masveida novērošana, izsekošana un ieslodzīšana speciālās “pāraudzināšanas nometnēs” ir Ķīnas Tautas Republikas teritorijā dzīvojošo uiguru ikdiena.

Uiguriem, kuri ir islāmticīgie, ir aizliegts piekopt šo ticību un dot saviem bērniem tādus vārdus kā Huseins un Fatima.

Intervijā ar vācu mediju Varenness, runājot par Uiguriem, demonstrē teju vai neticamu neieinteresētību un acīmredzami cenšas diplomātiski “izlīst” no situācijas.

Kādā no jautājumiem žurnālists sāk lietot īpaši sensitīvus jēdzienus, pieminot “Sindzjaņā valdošo aparteīdu” un uiguru “kultūras iznīcināšanu”, uz ko ANO eksperts reaģē, sakot, ka viņš nav spējīgs komentēt šo Ķīnas politiku.

Uz jautājumu, kādēļ ANO pārstāvis “nejūtas spējīgs pateikt to, ko domā par uiguru situāciju”, Varenness norāda, ka līdz šim viņš nav pētījis šīs norises Ķīnā.

Iemesls – viņam neesot oficiāli lūgts iedziļināties šajā situācijā kā ANO īpašajam ziņotājam attiecīgā mandāta ietvaros.

Krievu skolu aizstāvju protesta gājiens pa Brīvības ielu

Pēc policijas aplēsēm gājienā un pasākumā Esplanādē piedalījās ap 5000 cilvēkiem.

gallery icon

Žurnālistam pārjautājot, vai tiešām līdz šim brīdim Varenness nav saņēmis nevienu lūgumu pievērsties uiguru apspiešanai Ķīnā, Varenness atbild – nē.

Vien dienu pēc šīs intervijas aktīvistiem un žurnālistiem izdevās noskaidrot, ka ANO eksperts bezkaunīgi melojis žurnālistam un ilgstoši ignorējis aicinājumus palīdzēt, kurus saņēmis ne no viena cita kā Pasaules uiguru kongresa prezidenta Dolkuna Isas.

Ķīna pašlaik Vācijā bāzēto aktīvistu Dolkunu Isu oficiāli dēvē par “teroristu” kopš 2003. gada.

To, ka Pasaules uiguru kongresa prezidents ar vēstuļu palīdzību un tiekoties klātienē ir atkārtoti vērsies pie ANO pārstāvošā Varennesa, Dolkuns Isa apstiprināja ASV bāzētās labdarības organizācijas “Uighur Projects Foundation” prezidentam, aktīvistam Ērikam Sidikam.

Kritizēt Latvijas izglītības reformu ir vieglāk nekā koncentrācijas nometnes Ķīnā

Pēc Varennesa intervijas “Süddeutsche Zeitung” aktīvisti publiski sociālajos tīklos izcēla arī togad vēl janvārī paša ANO eksperta veidoto ziņojumu ANO Ģenerālasamblejai.

Dokumentā, kurš veltīts mazākumtautību jautājumiem, pats Varenness norāda, ka starp sadarbības partneriem, organizācijām konkrētajā sfērā ietilpst arī Pasaules uiguru kongress.
Kamēr Varennesam ir grūti stingri izteikties par satelītuzņēmumos redzamajām uiguru pāraudzināšanas nometnēm u.c. Ķīnas apspiešanas politikas aspektiem pret uiguru minoritāti, nodēvēt gadiem ieilgušo un ar ilgu pārejas periodu realizēto izglītības reformu Latvijā par “diskriminējošu” pret krievvalodīgajiem ANO ekspertam problēmu nav.

ANO Cilvēktiesību padomes īpašais ziņotājs mazākumtautību jautājumos Fernāns de Varenness ir Pretorijas Universitātes (Dienvidāfrika) Juridiskās fakultātes profesors, kuram ir saikne arī ar Īrijas Nacionālo universitāti (Golveja) un – Honkongas Universitāti (Ķīna).

ANO īpašā ziņotāja amata pienākumus viņš sāka pildīt 2017. gada 1. augustā.