Langstiņu asinskārā suņa saimniece negrib maksāt un tiesājas. FOTO
Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daiva Isakiene pērnā gada augusta piedzīvoja nikna suņa uzbrukumu, no kura viņai rētas paliks uz visu mūžu. Attēlā: Isakiene ar savu suni.
112
2015. gada 14. aprīlis, 06:13

Langstiņu asinskārā suņa saimniece negrib maksāt un tiesājas. FOTO

Jauns.lv

Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daira Isakiene pērn Langstiņu mežā piedzīvoja asinskāra suņa uzbrukumu. Niknā suņa saimniece nav uzskatījusi par vajadzīgu sakostajai sievietei atvainoties un viņa tikko pārsūdzējusi tiesas spriedumu, ar kuru viņai bija jāmaksā vairāku tūkstošu liels sods.

Pērn ierosināti 78 kriminālprocesi par suņu uzbrukumiem cilvēkiem

Katru mēnesi policija ierosina vairākus kriminālprocesus par suņu uzbrukumiem cilvēkiem. Pērn tādi bija 78, bet gadu iepriekš ierosināto lietu skaits bija lielāks - 123 kriminālprocesi, liecina Valsts policijas informācija.

Krimināllikumā atsevišķā pantā ir paredzēta atbildība par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts miesas bojājums – gan cietumsodu līdz trim gadiem, gan piespiedu darbs vai naudas sods. Lielākā daļa kriminālprocesu sākti par saimnieku nepieskatītu suņu uzbrukumiem iedzīvotājiem.

Jautājums par suņu pieskatīšanu jaunu aktualitāti ieguva pēc nesenajiem notikumiem Biķernieku mežā, kur saķērās bijušais Centrālās vēlēšanu komisijas darbinieks Sigords Stradiņš un „Ghetto Games” organizētājs Raimonds Elbakjans. Stradiņš mežā skrējis, kad viņam uzbrucis Elbakjana suns. Stradiņš, suni aizbaidot, šāvis ar pistoli, bet Elbakjans viņam uzbrucis un atbruņojis. Saistībā ar abu vīriešu rīcību sākti kriminālprocesi.

Savukārt Kasjauns.lv skaidro, kā norit lieta par vienu no pērn skaļākajiem nikna suņa uzbrukumiem, kurā cieta Rīgas Lietuviešu vidusskolas direktora vietniece Daiva Isakiene.

Liktenīgais suņa uzbrukums

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pērnā gada 7. augusta rītā Garkalnes novada Langstiņos, pastaigājoties pa mežu, tur dzīvojošai Lietuviešu vidusskolas direktora vietniecei Daivai Isakienei un viņas labradoram Manim uzbruka vietējās iedzīvotājas Alīnas Zīvertes savā vaļā palaistais asinskārais jauktenis, kurš jau pirms tam bija uzbrucis vismaz četriem cilvēkiem, par ko jau suņa saimniece bija vairākkārtīgi sodīta.

Niknais jauktenis Isakienei radīja pamatīgus ievainojumus – 15 centimetrus garu plēstu brūci uz kājas sakostu labo roku, sadragājot tās kaulu. Tāpat asinsuns sakoda arī sievietes labradoru Mani, bet tas cieta mazāk, jo, uzbrūkot sunim, Isakiene savam četrkājainajam draugam uzkrita virsū, tā viņu pasargājot no vēl niknākiem uzbrukumiem.

Pēc uzbrukuma niknā suņa īpašniece sakostajai Isakienei meloja, piemēram, nosaucot nepareizu adresi. Isakiene kopā ar vīru veica īstu detektīvizmeklēšanu līdz beidzot noskaidroja, kur suns dzīvo un pret viņa saimnieci cēla prasību tiesā.

Marta sākumā tika pasludināts pirmās instances tiesas spriedums, no kura izriet, ka asinskārā suņa saimniecei gan soda naudā, gan kompensācijās un arī par morālo kaitējumu jāmaksā vairāk nekā 4000 eiro. Tomēr šis lēmums ir pārsūdzēts un tas nav stājies spēkā.

Tiesas process pret asinssuņa saimnieci turpināsies

Par tiesas procesa līdzšinējo gaitu Isakiene Kasjauns.lv pastāstīja:

„Vispirms pēc uzbraukuma biju policijā, kur izmeklētāja man teica – ceru, ka tiesa lietu izskatīs objektīvi, jo vainīgā suņa īpašniece strādā prokuratūrā par apkopēju, viņa ir prokuratūras darbiniece. Es to arī neslēpu un visiem arī paudu bažas par lietas objektīvo izmeklēšanu.

Tad mani izsauca prokurore liecināt. Viņa man demonstratīvi uzdeva jautājumu – ar kādām tiesībām es uzdrošinos apšaubīt Latvijas prokuratūras darba objektivitāti? Par šo jautājumu runājām kādas 15 minūtes, es neizturēju un pat izgāju no kabineta. Advokāts teica, ka tas bija pat labi, jo prokurore mazliet piebremzēja savus man adresētos uzbrukumus. Iznāk, ka pat it kā esmu vainīga, ka apšaubu prokuratūras darbību.

3. martā notika Rīgas rajona tiesa sēde, kurā suņa saimniecei Zīvertei piesprieda 1800 eiro lielu soda naudu, kompensēt manas un suņa ārstēšanās izdevumus (281 eiro) un morālo kompensāciju – 2000 eiro. Līdz 27. martam šo lēmumu varēja apstrīdēt, ko arī Zīverte pēdējā mirklī izdarīja. Viņai sods tikai piespriests pēc Krimināllikuma 230.1 panta par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja smaguma miesas bojājums.

Ja augstākās instances tiesa atcels šo Rīgas rajona tiesas lēmumu, es turpināšu cīnīties, jo suņa saimniece pat nav sapratusi, ka būtu pie manis jāatnāk un jāatvainojas.”

Isakiene saka, ka fiziskās rētas jau ir sadziedētas, bet uz rokas un kājas koduma pēdas saglabāsies visu mūžu. Tāpat arī psiholoģiskās problēmas palikušas, viņa vairs tik droši pa mežu nespējot staigāt bez piesardzības.

Jāteic, ka Pārtikas un veterinārais dienests Langstiņu nikno suni jau atzinis par bīstamu, un tā saimniekam uzdots veikt dzīvnieka sterilizāciju. Tāpat saimniecei viņš obligāti jāved pastaigās tikai ar uzpurni un sarkanu siksniņu, kas nozīmē, ka suns ir bīstams.

Isakiene teic, ka niknais suns viņas mājas apkārtnē vairs nav redzēts. Kaimiņi viņai esot stāstījuši, ka suņa saimniece četrkājaini vedot staigāt ar uzpurni, bet viņš arī it kā esot redzēts bez uzpurņa tuvējā mežā.

Elmārs Barkāns/Foto: Rojs Maizītis