Sabiedrība
2023. gada 4. februāris, 07:48

Ārsts Andrejs Ērglis: "Priekš puišiem armija ir ļoti vērtīga!"

Jauns.lv

Ārsts kardiologs Andrejs Ērglis, runājot par vēlmi Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu, teic, ka principā tas ir vajadzīgs un uzsver: “Priekš puišiem armija ir ļoti vērtīga”, kas visu varētu “salikt rāmjos”, kas mums ir ļoti svarīgi. Armijā cilvēks apgūtu ne tikai kara mākslu, bet arī dzīves skolu.

2006. gadā Latvijā dienestu pabeidza pēdējie obligātā dienesta kareivji Latvijā, bet kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā toreizējais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks aktualizējis jautājumu, vai mūsu valstī nebūtu jāatjauno obligātais dienests? Jauns.lv jautāja, ko par to domā ārsts kardiologs Andrejs Ērglis. Viņš saka:

“Esmu aptaujājis tos, kuriem ir tas vecums, kad nāktos iet armijā, un attieksme ir ļoti pozitīva, un par to man ir milzīgs prieks”. “Visi gribam sevi disciplinēt, bet ne visiem tas izdodas” un dienests to varētu veicināt, teic ārsts.

foto: Ekrānuzņēmums
"Visi gribam sevi disciplinēt, bet ne visiem tas izdodas” un dienests to varētu veicināt, teic ārsts Andrejs Ērglis.

Protams, jautājums ir par formu, kā šis dienests notiks, par to jādiskutē. Piemēram,  vai visām universitātēm kopā nevajadzētu atvērt vienu kopīgu kara katedru - ne katrai atsevišķi, jo tas būtu pārāk dārgi, vai nevajadzētu atjaunot armijas sporta klubus? Jābūt arī skaidram pēc kādiem principiem un uz cik ilgu laiku dienestā tiks iesaukti jauniesaucamie.

Viņš atceras savas studentijas gadus, kad viņam kara katedra deva būtiskas zināšanas, piemēram, par hospitalizācijas kārtību vai evakuācijas principiem, kas jaunajiem mediķiem šodien nav sevišķi izprotami. Lai gan šīs zināšanas bija iegūtas okupācijas laikā, tas no kara medicīnas viedokļa bijis svarīgi, jo pēc būtības jau “armijas principi” visur ir vienādi.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts Andrejs Ērglis vērtē obligātā militārā dienesta atjaunošanu mūsu valstī, skatieties šeit.