Sabiedrība
2023. gada 3. februāris, 07:18

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: "Ukraiņi iznīcinājuši Latvijas apdraudējuma riskus"

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks, runājot par vēlmi Latvijā atjaunot obligāto militāro dienestu, saka: “Šobrīd ukraiņi ir iznīcinājuši visus tos riskus, kas apdraudēja Latviju. Bet Krievija atjaunos savu militāro potenciālu 10-15 gadu laikā. Un tieši šāds laiks mums ir dots, lai attīstītu savus bruņotos spēkos, lai mēs varētu stāties pretī”.

2006. gadā Latvijā dienestu pabeidza pēdējie obligātā dienesta kareivji Latvijā, bet kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā toreizējais Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks aktualizējis jautājumu, vai mūsu valstī nebūtu jāatjauno obligātais dienests?

Jauns.lv jautāja, ko par to domā rakstnieks Jurģis Liepnieks. Viņš saka, ka “šis karš tik viegli nebeigsies. Iedomāsimies vislabāko scenāriju, ka Ukrainai šogad izdosies atbrīvot savu teritoriju. Un tad…? Vai mēs nākamajā dienā dzīvosim drošībā un laimē?”

foto: Ekrānuzņēmums
Rakstnieks nav tik optimistiski, ar rožainām brillēm uz acīm, noskaņots un uzsver, ka Latvija šobrīd ir vājākais ne tikai Baltijas reģiona, bet arī NATO ziemeļu flanga posms, kurā nav obligātā militārā dienesta.

Rakstnieks nav tik optimistiski, ar rožainām brillēm uz acīm, noskaņots un uzsver, ka Latvija šobrīd ir vājākais ne tikai Baltijas reģiona, bet arī NATO ziemeļu flanga posms, kurā nav obligātā militārā dienesta: “Un pasaulē nav neviens kaut cik cienījams militārais eksperts, kurš uzskatītu, ka mēs varam iztikt bez obligātā militārā dienesta”.

Jurģis Liepnieks teic, ka nav pilnībā īstenojušās idejas, ka tagad karos tikai droni, roboti un “vēl nezin kas” un viss notiks tālvadībā. Tāpēc mums vajadzīgi karavīri, kas sargās tēvzemi.

Visas trīs Baltijas valstis kopā vairāku gadu laikā varētu nodrošināt un apmācīt ap miljons rezervistu, kas varētu stāties pretī Krievijas apmēram miljons lielajai regulārajai armijai. Un tas ir mērķis, kurš mums jāsasniedz. Nav citas reālistiskas stratēģijas, lai tāda maza valsts kā Latvija spētu stāties pretī agresoram, teic Jurģis Liepnieks, un uzsver, ka tieši ar savu apmācīto rezervistu palīdzību tagad sevi spēj aizstāvēt Ukraina.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts Andrejs Ērglis vērtē obligātā militārā dienesta atjaunošanu mūsu valstī, skatieties šeit.