foto: Ieva Ābele, Saeima
VDD uzsāk kriminālprocesu pret Grevcovu
Glorija Grevcova
Politika
2023. gada 31. janvāris, 11:35

VDD uzsāk kriminālprocesu pret Grevcovu

Jauns.lv

Valsts drošības dienests (VDD) ziņo, ka noslēdzis pārbaudi saistībā ar Saeimas deputātes Glorijas Grevcovas ("Stabilitātei") publiskajiem izteikumiem Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējuma laikā, pieņemot lēmumu uzsākt kriminālprocesu par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotās Latvijas okupācijas iespējamu rupju noniecināšanu.

Kriminālprocess uzsākts 2023. gada 30 janvārī saskaņā ar Krimināllikuma 74.1 pantu, t.i., par PSRS un nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma pret Latvijas Republiku un tās iedzīvotājiem publisku slavināšanu, noliegšanu, attaisnošanu vai rupju noniecināšanu.

Melošanā apsūdzētā deputāte Glorija Grevcova ierodas uz tiesu 17. janvārī

Rīgas pilsētas tiesa Vidzemes priekšpilsētā šodien skata Krimināllietu, kurā par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) apsūdzēta 14.Saeimā ievēlētā ...

gallery icon

VDD atgādina, ka pārbaude par Grevcovas publiskajām aktivitātēm tika uzsākta saistībā ar platformā "TikTok" 2023. gada 22. janvārī publicētu Saeimas deputātes videouzrunu par Latvijas Okupācijas muzeja apmeklējumu. 

VDD sniegs papildu informāciju par izmeklēšanas gaitu atbilstoši kriminālprocesa virzībai.

Jau ziņots, ka Grevcovas "TikTok" kontā tika ievietots un vēlāk izdzēsts video vēstījums krievu valodā, kurā deputāte klāstīja, ka atnākusi uz "tā saucamo Okupācijas muzeju". Grevcova video apgalvoja, ka muzejā "nesakrīt fakti" un ka gids stāstot "paralēlo, izdomāto vēsturi".

"Kas tas par muzeju un tieši kāpēc, kādu mērķu labad tas ir radīts? (..) Apskatījām visus eksponātus, un sapratām - re, kā mūs muļķo, kā mūs muļķo," video tika paudusi partijas "Stabilitātei" deputāte, kura muzejā redzamo dēvē par "īstu propagandu".

Glorijas Grevcovas krimināllietas sēde 2022. gada 20. decembrī

Prokurors rosinās tiesu apturēt tiesvedību 14.Saeimā ievēlētās deputātes Glorijas Grevcovas krimināllietā, kurā viņa vainota par nepatiesu ziņu sniegšanu Centrālajai vēlēšanu ...

gallery icon

Zvēresta nodošana 14. Saeimas pirmajā sēdē

Ievēlētie deputāti nodot zvērestu.

gallery icon