foto: Pilis.lv
Lai glābtu Gaujienas pili, iesaka to pārdot par vienu eiro
Gaujienas jaunajā pilī gandrīz simt gadu atradās skola, bet tagad jau trešo gadu mācības šeit nenotiek.
Novadu ziņas
2023. gada 30. janvāris, 05:55

Lai glābtu Gaujienas pili, iesaka to pārdot par vienu eiro

Jauns.lv

Smiltenes novadā apzināts un izvērtēts kultūrvēsturiskais mantojums. Vairākus objektus plānots pārdot, to vidū arī Gaujienas jauno pili, vēsta ReTV.

Gaujienas jaunajā pilī gandrīz simt gadu atradās skola, bet tagad jau trešo gadu mācības šeit nenotiek. Muižas ansamblī ietilpst muižkunga māja, ledus pagrabs, klēts, ugunsdzēsēju māja, dārznieka māja un sūkņa namiņš, pils ir jaunākā celtne, uzbūvēta 19. gadsimta vidū.

Par siltumu pilī rūpējas ēkas pārvaldniece Ināra Kurloviča, kura pati kādreiz šeit mācījusies un atceras, kā malkas pagales pa šaurām kāpnēm bērni nesa pat uz trešo pils stāvu. Tagad viņa to dara viena. “Lai te kaut kas notiktu, vajag citu apkuri. Pilī ir 30 krāsnis. Ikdienā es kurinu 11, bet pārējās… Meistari ir teikuši, ka vajag tā, lai katra krāsns reizi mēnesī tiek izkurināta, bet tas ir smags darbs,” ReTV stāsta Kurloviča.

Krāsnis ēkas stūros un pie ārsienām jākurina katru dienu, lai ziemā neaizsaltu ūdensvads. Gada siltajos mēnešos pils ir atvērta apmeklētājiem, notiek nometnes, nākotnē gaujienieši vēlētos šeit redzēt mākslas rezidenci, iespējams, viesnīcu.

Pašvaldība secinājusi, ka restaurācijai nepieciešami ievērojami līdzekļi, kādu budžetā tādu nav. Eksperti, kuri piedalījās kultūrvēsturiskā mantojuma apzināšanā, iesaka pili nodot pārdošanā par vienu eiro, pretī saņemot skaidru investora ieguldījumu plānu. Viens no šiem ekspertiem, mākslas zinātnieks Ojārs Spārītis uzsver, ka šāda pieeja Eiropā no bojāejas izglābusi daudzus vēsturiskus īpašumus.