foto: Shutterstock
Saviem spēkiem uz slimnīcu
Daudzas problēmas un pārpratumus varēja novērst, izsaucot ātros pa tālruni 113.
Sabiedrība
2023. gada 26. janvāris, 08:01

Saviem spēkiem uz slimnīcu

Jauns.lv

Lielu ažiotāžu sociālajos tīklos sacēlusi literāte, bijusī Saeimas deputāte Eva Mārtuža, publicējot satraucošu stāstu par sava tuvinieka pārciesto nelaimes gadījumu un piedzīvoto ārstēšanas gaitā.

Sarunā ar “Kas Jauns Avīzi” Mārtuža atklāj, ka negadījums ar viņai ļoti tuvu cilvēku noticis pirms vairākiem mēnešiem, vajadzīgā palīdzība ir saņemta, un viņa negrib nosaukt ne novada slimnīcu, ne ģimenes ārstes vārdu, jo tā, viņasprāt, varējis notikt jebkur ārpus Rīgas.

“Ir noticis smags negadījums. Uz galvas, pleca un ķermeņa kreisās puses uzkritis baļķis. Pārsista galva, pusnorauta auss, bezgalīga asins straume. Uz vietējo novada slimnīcu no meža persona tiek aizvesta ar personīgo auto,” dramatisko stāstu sāk Mārtuža.

foto: Zane Bitere/LETA
“Visi radi ir mobilizējušies un nointervējuši visus savus radus un paziņas, kā arī paziņu paziņas, kam ir labi zināmi ārsti un ķirurgi, un uzzina, kas jādara, lai cietušo sāktu metodiski ārstēt,” vēsta literāte Eva Mārtuža.

Kad konkrētais cietušais ar personīgo auto bija atvests novada slimnīcā, mediķi par šo “pašdarbību” nebija priecīgi un jautāja, kāpēc nav izsaukta NMPD brigāde. Ja skatās subjektīvi no cietušā un viņa glābēju pozīcijas, tad izdarīts daudz un ietaupīta pat degviela NMPD auto.

Tomēr mediķi, kuri tajā brīdi vēl nezina, kādas sekas šajā gadījumā varēja izraisīt cietušā transportēšana, ir pamatoti satraukti – par pacienta veselību, nevis tikai vēlas norāt glābējus, kuri tajā brīdī joprojām ir emocijās.

Protams, daudz asiņu pat nespeciālistam liek iedomāties par noasiņošanas riskiem. Cik patiesībā cietušo traumējis krītošais baļķis, nespeciālistam un meža vidū bez ārsta padoma grūti, pat neiespējami noteikt. Tikpat labi varēja gadīties, ka, bez īpaša aprīkojuma transportējot cietušo, varētu nodarīt viņam lielu kaitējumu. Tāpēc šādos gadījumos steidzami jāsazinās ar Neatliekamās medicīniskā palīdzības dienestu (NMPD) pa tālruni 113.

Vairāk lasiet par notikušo un kā vajadzēja rīkoties, jaunajā “Kas Jauns Avīzes” numurā.