Sabiedrība
2023. gada 28. janvāris, 09:11

Uzņēmējs Pēteris Šmidre: "Tā ir galvenā problēma, ja ne valsts katastrofa"

Jauns.lv

Runājot par no Latvijas aizbraukušajiem augsti kvalificētiem speciālistiem, uzņēmējs Pēteris Šmidre saka: “Es to nosauktu par galveno problēmu, ja ne pat valsts katastrofu”. Viņš uzsver – ja neizveidosim apstākļus, ka cilvēkam būtu perspektīvi palikt Latvijā, viņi no šejienes brauks prom.

Uzņēmējs piedāvā reālu risinājumu – dot iespēju jeb augsta riska kredītus perspektīviem biznesa projektiem, kuros netiek prasīts “bankas standarts”. Tas jaunos speciālistus mudinātu palikt šeit un strādāt Latvijas labā, jo pretējā gadījumā: “Pabeidzot augstskolu šeit, tev principā nav starpības, vai tu brauc strādāt uz ārzemēm vai paliec šeit”, un jāņem vērā tas, ka ārzemēs ir lielākas perspektīvas. To Pēteris Šmidre pārliecinājies redzot, ka šādus augsta riska kredītus dod Amerikas Savienotajās Valstīs, kas, protams, rezultējas ar ASV attīstību.

foto: Rojs Maizītis
"Tieši augsti kvalificēts darba spēks ir zelts un to zaudēt ir ļoti nepatīkami, tā ir ļoti liela traģēdija," saka Pēteris Šmidre.

“Kāpēc cilvēki aizbrauc? Domāju, ka īpaši jauniem cilvēkiem ar labu izglītību pirmām kārtām ir vajadzīga perspektīva, arī karjeras perspektīva attīstībai un, protams, iespēja nopelnīt, ne bez tā,” saka Pēteris Šmidre un atgādina:

“Lielākais dārgums jebkurai valstij ir cilvēki, tie, kuri rada pievienoto vērtību, kuri veido valsti. Valsts sastāv no atsevišķiem cilvēkiem. Tieši augsti kvalificēts darba spēks ir zelts un to zaudēt ir ļoti nepatīkami, tā ir ļoti liela traģēdija”.

Kā Pēteris Šmidre vērtē to, ka pašlaik ar augstas kvalifikācijas speciālistu trūkumu saskaras virkne uzņēmumu, īpaši apstrādes rūpniecībā un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēs, vai tas vājina mūsu ekonomisko izaugsmi un līdz ar to arī labi apmaksātu darba vietu rašanos, skatieties Jauns.lv video.

Viedokļu līderu un procesu vērotāju un analizētāju Andreja Ērgļa, Pētera Šmidres un Jurģa Liepnieka pārdomas par emigrācijas problēmām, kas skārušas mūsu valsti, vērojiet Jauns.lv video.