Sabiedrība
2023. gada 26. janvāris, 07:15

Ārsts Andrejs Ērglis: "Mēs pārspīlējam to Latvijas nabadzību"

Jauns.lv

Runājot par no Latvijas aizbraukušajiem augsti kvalificētiem speciālistiem, ārsts kardiologs Andrejs Ērglis saka: “Protams, ka neesam priecīgi, ka aizbrauc projām augsti kvalificēti cilvēki, bet domāju, ka tas ir laika jautājums, kad viņi atgriezīsies atpakaļ”.

Ārsta ieskatā mēs pārspīlējam Latvijas nabadzību, jo mēs taču kā nekā esam pasaules bagātāko valstu – OECD (Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas) klubiņā. Iespējams, mums ir daudzas lietas, kas varbūt ir sliktas, bet tai pašā laikā ļoti augsti kvalificētiem darbiniekiem pie mums ir ļoti labas algas, tas, piemēram, attiecas gan uz informācijas tehnoloģiju, gan biznesa sfēru:

“Tie ir jautājumi, kas kārtojas. Mums jāuzrunā tie, kas pa īstam ir labi un jāprasa, vai viņi negribētu sākt braukt atpakaļ uz māju pusi”.

foto: Rojs Maizītis
Ēglis teic, ka emigrācija mums nav "ļoti liela problēma, pašreiz pat novērojams pretējs process – cilvēki, augstas raudzes profesionāļi atgriežas Latvijā".

Andrejam Ērglis, protams, nav priecīgs par cilvēkiem, kuri aizbrauc no Latvijas, bet tai pašā laikā ir sfēras, īpaši jau medicīnā, kur “kāds laiks būtu jāpavada ārzemes, jo pretējā gadījumā esot tai “pīļu dīķī”, kas ir šeit, neļauj saskatīt pasauli un tās likumsakarības, kurās dzīvo arī Latvija”.

Viņš teic, ka emigrācija mums nav “ļoti liela problēma, pašreiz pat novērojams pretējs process – cilvēki, augstas raudzes profesionāļi atgriežas Latvijā”. Kā piemēru viņš var minēt ārstus-kardiologus, gan arī Ventspils augstskolas rektoru, kurš atgriezies Latvijā pēc ilgiem darba gadiem Zviedrijā.

Kā Andrejs Ērglis vērtē to, ka pašlaik ar augstas kvalifikācijas speciālistu trūkumu saskaras virkne uzņēmumu, īpaši apstrādes rūpniecībā un informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozarēs, vai tas vājina mūsu ekonomisko izaugsmi un līdz ar to arī labi apmaksātu darba vietu rašanos, skatieties Jauns.lv video.

Viedokļu līderu un procesu vērotāju un analizētāju Andreja Ērgļa, Pētera Šmidres un Jurģa Liepnieka pārdomas par emigrācijas problēmām, kas skārušas mūsu valsti, vērojiet Jauns.lv video.