Sabiedrība
2023. gada 14. janvāris, 07:50

Rakstnieks Jurģis Liepnieks: lielākā problēma tā, ka mēs tik ļoti viens otram nepatīkam

Jauns.lv

Rakstnieks Jurģis Liepnieks konstatē, ka Latvija teju visos rādītājos atpaliek gan no Igaunijas, gan no Lietuvas, bet kāpēc tas tā ir grūti izskaidrojams. Viņš pieļauj, ka visu problēmu sakne meklējama tajā, ka mēs, latvieši, viens otram tik ļoti nepatīkam, ka nespējam sadarboties. Un tas mums traucē izveidoties par vienotu nāciju.

“Tas, ka atpaliekam (no kaimiņiem), šķiet, ir tāds neapstrīdams fakts. Un tā plaisa īpaši liela ir ar Igauniju, un pēdējos pāris gadus arī ar Lietuvu. No Igaunijas atpaliekam visos iespējamos rādītājos. Tās atšķirības ir milzīgas: ārējais parāds, korupcijas līmenis, budžeta lielums…”

Kāpēc tas tā, Liepnieks nevar skaidri atbildēt, nav tādu zinātnisku pētījumu, kas atbildētu uz šo jautājumu: “Nav pamata domāt, ka esam stulbāki vai mazāk talantīgāki. Bet ar savstarpēju sadarbību mums ir problēma. Pieņemu, ka viens no traucējumiem ir tas, ka mēs nepatīkam viens otram. Mēs viens otru knapi paciešam, es pats arī tāds esmu. Līdz ar to mums ir grūti sadarboties”.

foto: Ekrānuzņēmums
Ka galvenā problēma mūsu "Baltijas atpalicībai" drīzāk meklējama nevis ekonomiskajās vai finanšu formulās, bet gan mūsu mentālajā, psiholoģiskajā esībā, pauž Liepnieks.

Līdz ar to mēs esam pilni skaudības, greizsirdības, dusmu un nīgruma. Tas viss mūsos ir tik daudz, ka tas parādās visos iespējamos līmeņos – sākot no darba Saeimā un valdībā un beidzot ar to, kā mēs maksājam nodokļus.

Un tad nāk tie vienotības brīži (Dziesmu svētki, uzvaras sportā), kad jūtamies kā brāļi, kā latvieši, ka kaut kas mums ir kopējs. “Tad ir tik laba sajūta, ka asaras sāk birt,” pauž Liepnieks. Un šī ir tā sajūta, kas mums trūkst ikdienā, arī tajā, lai mēs neatpaliktu no kaimiņvalstīm.

Ka galvenā problēma mūsu “Baltijas atpalicībai” drīzāk meklējama nevis ekonomiskajās vai finanšu formulās, bet gan mūsu mentālajā, psiholoģiskajā esībā, pauž Liepnieks.

Kā uzņēmējs Pēteris Šmidre, rakstnieks Jurģis Liepnieks un ārsts kardiologs Andrejs Ērglis vērtē Latvijas atpalicību no mūsu baltiešu kaimiņiem – lietuviešiem un igauņiem, vērojiet Jauns.lv video.