Daļa Valsts kancelejas darbinieku noliedz, ka viņi noplūdinot informāciju
Valsts kancelejas direktorei Dreimanei pielaide valsts noslēpumam anulēta it kā saistībā ar informācijas aprites jautājumu pārkāpumiem. Divpadsmit darbinieki šo informāciju noliedz.
Sabiedrība

Daļa Valsts kancelejas darbinieku noliedz, ka viņi noplūdinot informāciju

Jauns.lv

(Papildināta 18:40) 12 Valsts kancelejas (VK) darbinieki atklātā vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) noraida publiski izskanējušos apgalvojumus par iestādes darbinieku it kā vairākkārt noplūdināto klasificēto informāciju.

Daļa Valsts kancelejas darbinieku noliedz, ka viņi...

Kā informēja Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota, tāpat VK darbinieki aicina turpmāk neizplatīt populistiskus un nepierādītus argumentus, turklāt tos attiecinot uz iestādi kopumā un visiem tās darbiniekiem, jo nepierādīti apgalvojumi par normatīvo aktu pārkāpumiem negatīvi ietekmē ne tikai VK tēlu sabiedrības acīs, bet arī grauj valsts civildienesta, valsts iestāžu un ierēdniecības prestižu kopumā, mazinot sabiedrības spēju un vēlmi uzticēties gan ierēdniecībai, gan politiskajai varai.

VK darbinieki iestājas par atklātu, uz pierādījumiem balstītu, sabiedrībai pārskatāmu, saprotamu, motivētu un loģisku procesa īstenošanu vainīgo saukšanai pie atbildības klasificētas informācijas nopludināšanas gadījumos gan VK, gan jebkurā citā valsts pārvaldes iestādē, norādīts paziņojumā medijiem.

Vēstulē tiek norādīts, ka "VK darbinieki godprātīgi un profesionāli nodrošina Ministru prezidenta un Ministru kabineta darbību, tajā skaitā lietvedības, informācijas aprites un drošības jomā, kā arī VK direktores Elitas Dreimanes vadībā un darbinieku darba rezultātā ir īstenoti būtiski klasificētās informācijas sistēmas pilnveidošanas pasākumi".

Znotiņa-Znota apgalvoja, ka vēstuli parakstīja visu struktūrvienību vadītāji visu darbinieku vārdā.

VK darbinieki vairākkārt noplūdinājuši klasificētu informāciju, telekanāla LNT raidījumā "900 sekundes" iepriekš atzina Straujuma. Premjere skaidroja, ka jau Valda Dombrovska (V) valdības laikā dažādās interneta vietnēs parādījušās klasificētu dokumentu kopijas. Straujuma nevarēja pateikt, vai dokumentus nopludinājusi VK direktore Elita Dreimane vai kāds cits VK darbinieks.

Viņa informēja, ka jau tuvāko nedēļu laikā valdība varētu lemt par Dreimanes atstādināšanu no VK vadītājas amata. Valdības vadītāja cer, ka ministri saprot situāciju un apzinās, ka VK nevar vadīt cilvēks, kuram nav pielaides valsts noslēpumam.

VK vadītājam jāorganizē darbs ar klasificētiem dokumentiem. To, protams, varot uzticēt kādam citam darbiniekam, taču Straujuma uzskata, ka iestādes vadītājam jābūt pieejai jebkam, ar ko noteiktā iestāde strādā. VK strādā 114 darbinieki.

Tikmēr Dreimane kategoriski noraida, ka būtu bijuši pārkāpumi informācijas aprites sistēmā, informēja VK.

Satversmes aizsardzības birojs (SAB) anulējis pielaidi valsts noslēpumam VK direktorei Dreimanei. Ja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers atstās spēkā SAB lēmumu, viņai amats būs jāatstāj, uzskata Straujuma. Viņa šajā amatā labprāt redzētu kādu, kas nestrādā valsts pārvaldē.

LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA