foto: Kārļa Skalbes memoriālais muzejs "Saulrieti"
Mūžībā devies Andrejs Legzdiņš, dzejnieka Kārļa Skalbes mazdēls
Andrejs Legzdiņš
Kultūra
2023. gada 3. janvāris, 15:16

Mūžībā devies Andrejs Legzdiņš, dzejnieka Kārļa Skalbes mazdēls

Jauns.lv

Rakstniece Inguna Bauere ziņo, ka Stokholmā mūžībā devies latviešu dzejnieka Kārļa Skalbes mazdēls, arhitekts Andrejs Legzdiņš.

1936. gadā dzimušais Andrejs bija Kārļa Skalbes pirmais mazdēls, Skalbes meitas Ilzes un arhitekta Roberta Legzdiņa dēls.

1944.gadā, astoņu gadu vecumā, viņš vienā bēgļu laivā kopā ar vectēvu izceļojis no Latvijas.

Atvadu vārdus Legzdiņam velta arī Kārļa Skalbes memoriālais muzejs "Saulrieti":

"Šonakt pār Kalna māju, pār Tavu meža būdu un visu Vecpiebalgu pūta lieli vēji, locīdami jaunās egles, vecos bērzus un drebinādami ozolu milžus. Lietus, aumaļām, neprātīgi un skaļi līstot nežēlīgi triecās kažokā sētā palikušam runcim, sitās “Saulrietu” tumšajos logos un pārvērta melnās skumjās Incēnu kalnu, kas vēl nesen greznojās ziemas baltajā rotā. Zvaigžņu grāmata šajā naktī aizvērta. Kad citu nakti tā atkal lies klusu gaismu pār pasauli, līdzās vectēva Kārļa Skalbes zvaigznei tajā spoži mirdzēsi arī Tu, Andrej. Ar to vēl ilgi būs grūti sarast. Jo īpaši vasaras otrā pusē, kad ierasts klausīties, vai neatskan Tava braucamā troksnis, vai kalnā nerāpjas auto, kurā matiem plīvojot sēžat Jūs ar Ligitu."

Legzdiņš bija Stokholmas Mākslas, amatu un dizaina koledžas profesors. 2012. gadā viņš izdevis grāmatu "Mani darbi un nedarbi" par savu dzīvi.