foto: Edija Pālens/LETA
Vai dzērājšoferim auto konfiscē arī tad, ja tas nepieder viņam? Kas notiek, ja auto ir līzingā?
Valsts policijas (VP) publiskotā informācija par sodītajiem autovadītājiem kopš 25. novembra atklāj, ka auto konfiscēšana kā sods tiek piemērota regulāri.
Sabiedrība
2022. gada 24. decembris, 08:22

Vai dzērājšoferim auto konfiscē arī tad, ja tas nepieder viņam? Kas notiek, ja auto ir līzingā?

Jauns.lv

Novembra beigās spēkā stājās grozījumi Krimināllikumā, kas paredz, ka sodot dzērājšoferus, kuri pie stūres sēdušies virs 1,5 promiļu reibumā, drīkstēs konfiscēt arī viņu spēkratu. Būtiskas gan ir dažas nianses.

Grozījumi papildus tam arī paredz kriminālatbildību par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu vadīt transportlīdzekli, ja alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 1,5 promiles.

Saeimas pieņemtās izmaiņas attiecas uz visu veidu automobiļu, traktoru un citu pašgājēju mašīnu, tramvaju, trolejbusu, motociklu un citu mehānisko transportlīdzekļu, kas pārvietojas ar savu enerģijas avotu, vadīšanu šādā reibumā.

Izņēmums ir vien transportlīdzekļi ar iekšdedzes dzinēju, kura darba tilpums ir mazāks par 50 kubikcentimetriem, vai elektromotoru, kura maksimālā jauda nepārsniedz četrus kilovatus un konstrukcijā paredzētais maksimālais ātrums nepārsniedz 45 kilometrus stundā.

Amizanta avārija Lubānas ielā

gallery icon

Brauc dzērumā ar lētāku auto, izciet mazāku sodu?

Valsts policijas (VP) publiskotā informācija par sodītajiem autovadītājiem kopš 25. novembra atklāj, ka auto konfiscēšana kā sods tiek piemērota regulāri.

Tas liecina, ka netrūkst tādu šoferu, kuri pie stūres sēžas stiprā reibumā vai atsakās no apreibinošo vielu klātbūtnes organismā pārbaudes.

Vēl 18. decembrī VP informēja, ka diviem Rīgā pieķertajiem dzērājšoferiem tiks konfiscētas automašīnas, bet no astoņiem tiks piedzīta pilna vai daļēja transportlīdzekļa vērtība.

Pa diviem šādiem gadījumiem bijis Rīgā, Zemgalē un Latgalē, bet pa vienam – Kurzemē un Vidzemē.

Statistika par vakardienu norāda, ka pie stūres reibumā pieķerti desmit cilvēki, no kuriem astoņi saucami pie kriminālatbildības.

Vakardien pieciem vadītājiem automašīnas konfiscētas, bet no trijiem tiks piedzīta to vērtība.

Gadījumos, ja reibumā vadītais transportlīdzeklis pieder citai personai, tad no vainīgās personas piedzīs pilnu vai daļēju šī transportlīdzekļa vērtību.

Smagās avārijās Latvijā sašķaidītās automašīnas

gallery icon

Beigu beigās gan sanāk, ka ieviestie grozījumi paredz naudas izteiksmē mazākas klapatas tiem, kuri pieķerti apdraudam savu un citas dzīvības, dzērumā braucot ar lētākiem transportlīdzekļiem.

Taču pamatīgs trieciens varētu būt tiem bezatbildīgajiem, kuri dzēruši sēžas pie stūres līzingā iegādātam auto un tiek pieķerti.

Šādā gadījumā dzērājšoferis turpina maksāt bankai līzinga summu un arī valstij maksā pilnu vai daļēju konkrētā transportlīdzekļa vērtību, informē VP.

Kas vēl jāzina par grozījumiem Krimināllikumā:

Saskaņā ar likuma grozījumiem kriminālatbildība noteikta arī par transportlīdzekļa vadīšanu vai mācīšanu to vadīt, atrodoties narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošo vielu ietekmē.

Šajā gadījumā netiek paredzēts noteikt šo vielu daudzumu vai ietekmes pakāpi, atzīmēts pieņemto izmaiņu anotācijā.

Par braukšanu pie stūres stiprā alkohola reibumā vai jebkādā apreibinošu vielu ietekmē piemēros brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Vienlaikus noteikta kriminālatbildība par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai asinīs vai narkotisko, psihotropo, toksisko vai citu apreibinošu vielu ietekmes pārbaudes.

Līdz šim kriminālsods par to bija paredzēts tikai tiem transportlīdzekļa vadītājiem, kuriem nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.

Līdz šim Ceļu satiksmes likumā bija noteikts par transportlīdzekļa vadīšanu reibumā, kas pārsniedz 1,5 promiles, piemēro naudas sodu un atņem transportlīdzekļu vadīšanas tiesības uz pieciem gadiem.

Savukārt kriminālatbildība par transportlīdzekļa vadīšanu, ja vadītājs atrodas alkohola vai citu apreibinošu vielu ietekmē, līdz šim bija paredzēta tikai transportlīdzekļa vadītājiem, kuriem nav transportlīdzekļa vadīšanas tiesību.