foto: Juris Rozenbergs
Krāšņas uguņošanas gadu mijā būs: ne visas pašvaldības izsludina “salūtu embargo”
Vairākās Latvijas pilsētās pašvaldības tomēr rīkos gadu mijas uguņošanas, neraugoties uz to, ka izskanējuši aicinājumi to nedarīt.
Sabiedrība
2022. gada 26. decembris, 06:14

Krāšņas uguņošanas gadu mijā būs: ne visas pašvaldības izsludina “salūtu embargo”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Neraugoties uz vairums pašvaldību lēmumu nerīkot publiskas Jaungada sagaidīšanas ar skaļiem un krāšņiem salūtiem, visā Latvijā – no Kurzemes līdz Latgalei – būs pilsētas, kur gadu mijas uguņošanas notiks. Un tās rīko vai reklamē pašvaldības, neatkarīgi no tā, kas ir pie vadības stūres – kreisie vai labējie, opozīcija vai pozīcija. Jauns.lv, izpētot 2023. gada sagaidīšanas programmas, noskaidroja, ka gadu mijas uguņošana tiks šauta Ventspilī, Rēzeknē, Siguldā, Talsos, Bauskā, Ogrē, Rīgā un citviet.

Un te runa nav par individuālajiem “šāvējiem”, kuri kā katru gadu savos īpašumos vai namu pagalmos privātā kārtā “laidīs raķetes”, bet gan vietvarām, kuras varētu nerīkot uguņošanu vai aizliegt to rīkošanu savos īpašumos, “solidarizējoties ar ukraiņiem”.

Jauns.lv jau rakstīja, ka novembra sākumā Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (LLPA) izpilddirektors Viktors Valainis paziņoja, ka ņemot vērā ģeopolitisko situāciju un energokrīzi, lielās pilsētas svētku salūtus gadu mijā nerīkos: “Latvijā daļai sabiedrības salūti raisa prieku, taču, ņemot vērā, ka šogad Latvijā ir ieradušies bēgļi no kara plosītās Ukrainas, kuriem katrs lieks troksnis rada trauksmi par dzimtenē piedzīvoto, mēs esam vienojušies salūtus nerīkot”. Tomēr divas no desmit LLPA apvienojušamies pašvaldībām tos rīkos – Ventspilī un Rēzeknē.

foto: visitventspils.lv
Ventspils pilsētas pašvaldība aicina 2023. gadu sagaidīt Lielajā laukumā, kur būs arī krāšņa uguņošana.

Arī dažas mazākās pašvaldības to darīs, neraugoties uz to, ka vairākas to vairīsies darīt: piemēram, Saulkrastu novada dome pavēstījusi: “Solidarizējoties ar ukraiņu tautu, salūts šogad netiks rīkots. Saulkrastu novada pašvaldība aicina arī privātpersonas izturēties ar izpratni un ņemot vērā, ka šogad Latvijā ir ieradušies bēgļi no kara plosītās Ukrainas, kuriem katrs lieks troksnis rada trauksmi par dzimtenē piedzīvoto, nerīkot uguņošanu un nespridzināt petardes”. Tomēr pašvaldības rīkotās svētku uguņošanas notiks gan Siguldā, gan Talsos.

Šādi lēmumi pieņemti, neatkarīgi no tā, kas konkrētajā pilsētā ir pie varas. Ventspili vada “Latvijai un Ventspilij”, Rēzekni – “Saskaņa”, bet Siguldā, Bauskā, Ogrē un Talsos pie teikšanas ir Nacionālā apvienība.

Ventspilī uguņošanu tradicionāli rīkos pēc Ventspils laika – pulksten 00:33:44. Pilsētas dome informē, ka tajā būs iekļauti “vairāki inovatīvi pirotehnikas risinājumi”. Rēzeknes Festivāla parkā “tieši pusnaktī visi kopā varēs izbaudīt krāsainu un skaistu svētku salūtu”. Talsu pilsētas laukumā notiks Jaunā gada sagaidīšana kopā ar grupu „Credo” un viena no kulminācijām būs “svētku uguņošana”. Siguldas novada dome informē: “Divus gadus esam izlaiduši kopā sanākšanu Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā – beidzot tas ir iespējams! Dalīsimies ar pozitīvām emocijām, klausīsimies svētku mūziku un lūkosimies aizvadīto gadu aizraujošākos mirkļus, kam sekos gadumijas krāšņa uguņošana!”

Salūti būs arī privāti rīkotajos pasākumos. Piemēram, Mālpils muižā Siguldas novadā. Bez tā neiztiks arī galvaspilsētā. Gadu mijā uguņošana notiks Pārdaugavā, Latvijas dzelzceļa vēstures muzejā, kas ir valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” īpašums: “Pusnaktī ikviens varēs izbaudīt gardo Jaungada desertu un priecāties par krāšņo Jaungada salūtu!”

foto: Juris Rozenbergs
Režisors Intars Rešetins: “Salūta radītais troksnis var radīt nevajadzīgu paniku ukraiņu bēgļos”.

Tā kā ne visi ņēmuši “par pilnu” vairāku sabiedrībā pazīstamu cilvēku aicinājumu atturēties no vērienīgas pirotehnikas lietošanas. Piemēram, aktieris, režisors un pasākumu vadītājs Intars Rešetins paudis, ka daudziem Latvijā esošajiem bēgļiem Ukrainā piedzīvotais ir atstājis spēcīgas psiholoģiskas traumas. Salūta radītais troksnis var radīt nevajadzīgu paniku ukraiņu bēgļos. Viņa ģimene savās mājās uzņēmusi bēgļu ģimeni no Ukrainas - vecmammu ar mazbērniem. Jau pirmajā dienā viņi piedzīvojuši situāciju, kad plīstošas krūzītes troksnis vienā no bērniem izraisīja panikas lēkmi.