Tapusi filma par suitu sievas Ruča un japāņu studentes Norie draudzību. VIDEO
Filma būs kultūrvēsturisks un tai pat laikā mūsdienīgi aktuāls un vitāls stāsts, kurā Ruča dzīvi un gadsimtiem nosargātās suitu un Latvijas tradīcijas cenšas izzināt, izprast un mācīties Norie, kura pārstāv citu paaudzi, atšķirīgu mentalitāti un kultūru.
Kultūra
2015. gada 22. aprīlis, 18:40

Tapusi filma par suitu sievas Ruča un japāņu studentes Norie draudzību. VIDEO

Jauns.lv

Kinoteātra "Splendid Palace" Lielajā zālē 30.aprīlī plkst.19 notiks Ināras Kolmanes un filmu studijas "Deviņi" dokumentālās filmas "Ručs un Norie" pirmizrāde, informēja filmas izpildproducente Marta Romanova.

Filma "Ručs un Norie" ir stāsts par divu eksotisku pasauļu sastapšanos, kas uzšķiļ pārsteidzošu emocionālu un dvēselisku radniecību. Antropoloģijas maģistrantūras studente Norie Tsuruta no Japānas ierodas Latvijā, lai pētītu un rakstītu savu maģistra darbu par suitu novadu. Te viņa satiek vienu no vecākajām suitu sievām Mariju Steimani, sauktu par Ruču, kura nezina ne vārda angliski, toties dzied. Norie iemācās latviešu valodu un dziesmas. Un antropoloģiskā interese pamazām pārvēršas patiesā gara tuvībā, kas neapdziest pat tad, kad Norie atgriežas Japānā. Turpmāk Latvija un Japāna ir saistītas ar neredzamu un ļoti personisku pavedienu - Ručs raizējas par Norie "tur, tālumā" un uztraucas par katru zemestrīci Japānā. Bet Norie sauc Ruču par savu Latvijas vecmāmiņu, vēlas atgriezties un savā dzimtenē iet uz futbola spēli latviešu tautastērpā un kopā ar draugiem sauc"Sarauj, Latvija!".

"Filma būs kultūrvēsturisks un tai pat laikā mūsdienīgi aktuāls un vitāls stāsts, kurā Ruča dzīvi un gadsimtiem nosargātās suitu un Latvijas tradīcijas cenšas izzināt, izprast un mācīties Norie, kura pārstāv citu paaudzi, atšķirīgu mentalitāti un kultūru. Notiek savstarpēja ieklausīšanos savā un otra cilvēka būtībā. Ne mazāk saistošas un interesantas būs filmas epizodes, kas tapušas, sekojot Norie ikdienai Japānā," stāsta filmas režisore.

Filmas režisores un scenārija autores Kolmanes filmas vienmēr ir gaidītas un plaši apmeklētas. Viņas dokumentālā filma "Pretrunīgā vēsture" pērn saņēma žūrijas specbalvu Varšavas starptautiskajā vēstures filmu festivālā. Filma ir demonstrēta vairāk nekā 19 Eiropas valstu kino festivālos, televīzijas kanālos, ceļojošās izstādes "Totalitārisms Eiropā" laikā, kā arī daudzos citos speciāli organizētos seansos un pasākumos daudzās Eiropas valstīs. Visplašāko starptautisko ievērību izpelnījusies Kolmanes dokumentālā filma "Mans vīrs Andrejs Saharovs", kas par pazīstamā akadēmiķa dzīvi stāsta sarunās ar viņa sievu, ievērojamu cilvēktiesību aktīvisti Jeļenu Bonneri. Toties Kolmanes pirmā pilnmetrāžas spēlfilmas "Mona" Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps" saņēma piecas nominācijas un bija iekļauta starptautisko filmu festivālu konkursa programmā ar nomināciju kā labākā spēlfilma.

Filmas "Ručs un Norie" galvenais operators ir Andrejs Verhoustinskis, montāžas režisore Līga Pipare, muzikālo noformējumu veidojuši Pēteris Pāss, Mārtiņš Miļevskis un Rihards Kolmanis, skaņu režisors Ilvars Veģis, izpildproducente Marta Romanova, producenti Jānis Juhņēvičs, Ināra Kolmane un Marta Mannenbaha. Filmā izmantota Uģa Prauliņa mūzika no albūma "Pagānu gadagrāmata".

Filmu producējusi studija "Deviņi".

Uz filmas pirmizrādi 30.aprīlī iespējams iegādāties biļetes, taču to skaits būs ierobežots. No 1.maija visplašākais skatītāju loks varēs noskatīties filmu "Ručs un Norie" turpmākos seansos kinoteātrī "Splendid Palace". Filmu paredzēts izrādīt visā Latvijā. 1.maijā filmu demonstrēs Alsungā.

Ručs un Norie (darba tizeris) from Janis Juhnevics on Vimeo.

LETA / Publicitātes foto