foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija"
"Es viņam saku - čemodāns, stacija, Krievija. Domāju, ka viņš man mauks." Ludmila noskaitusies uz neadekvātu taksistu
Ludmila noskaitusies par taksometra šofera attieksmi
Sabiedrība
2022. gada 9. decembris, 11:43

"Es viņam saku - čemodāns, stacija, Krievija. Domāju, ka viņš man mauks." Ludmila noskaitusies uz neadekvātu taksistu

Jauns.lv

Seniore Ludmila bija nolēmusi sakopt mātes kapu Lāčupes kapsētā, bet nokavējusi autobusu. Kundze izsaukusi taksometru, lai tas viņu aizgādātu uz galamērķi, bet tā vietā iekūlusies nelāgā piedzīvojumā, ziņo LTV raidījums "4. studija".

Ludmilai ir podziņtelefons, tāpēc populārāko taksometru kompāniju aplikācijas viņa nevar izmantot.

"Izsaucu taksi. Pirmais, uzreiz krievu valodā: "Jā, jūs klausās "Panda". Nu, labi, runāšu krieviski. Es kaut kā pat neiedomājos," stāsta Ludmila.

Operatore pateikusi summu, cik sievietei būs jāsamaksā par braucienu no Iļģuciema līdz netālu esošajiem Lāčupes kapiem. Atlicis vien sagaidīt īsto taksometru un doties ceļā. Ludmila atceras, ka jau pirmā komunikācija ar taksometra vadītāju risinājusies paaugstinātos toņos.

Vai nav vienalga, uz kuriem kapiem braukt?

Šoferis viņai pārmetis, ka viņa nosaukusi nepareizu adresi, un visapkārt esot "Maxima" veikali, izdarot uz Ludmilu, viņasprāt, psiholoģisku spiedienu, ka nu brauciens viņai dārgi izmaksāšot. Brauciena laikā sievietei krievu valodā bijis jāklausās šofera nosodošajos spriedelējumos par Latviju, kā arī to, ka viņš esot atvaļināts virsnieks.

"Viņš brauc, un skatos, ka, tur kur vajadzētu iebraukt, viņš pabrauc garām. Es nodomāju, ka cilvēks zina ceļu, varbūt kādu īsāku ceļu," LTV stāsta seniore.

Tomēr pēc brīža viņa atklājusi, ka šoferis nomainījis adresi un aizvedis viņu nevis uz Lāčupes kapiem, bet gan uz Bolderājas kapiem.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV raidījuma "4. studija" video.
Taksists viņu aizvedis nevis uz Lāčupes, bet Bolderājas kapiem

"Es viņam prasu - kur jūs braucat? "Kur vajag, tur arī braucu!" Bet man tur nevajag. "Vai tad jums nav vienalga?" Es domāju, nu, cilvēks ar humoru, kad es nomiršu, man viss būs vienalga," atminas Ludmila.

Uzkāpis Ludmilai uz varžacīm

Pēc nepatīkamām diskusijām taksometra vadītājs Ludmilu tomēr nogādājis īstajos kapos, bet par ceļojumu uz Bolderājas kapsētu licis samaksāt.

"Viņš man saka - 10 eiro. Es prasu - par ko? Viņš ir vainīgs - nepareizi atbrauca, uz nepareizajiem kapiem aizbrauca, bet man par to jāmaksā. Kur ir loģika?" neizpratnē ir Ludmila. "Tas man uzsita asinis. Tad es eksplodēju."

Šoferis esot piekāpies un teicis, lai Ludmila samaksā 5 eiro un 60 centus. "Es viņam vēl iedevu sešus - še tev!" nosaka Ludmila.

Pēc tā taksometra vadītājs esot sācis lamāt valsti un pastāvošo iekārtu. "Nu, ziniet, man uzkāpa uz varžacīm!" saka Ludmila. "Es saku - čemodāns, stacija, Krievija. Vai, kas tur darījās! Es domāju, ka viņš man mauks!"

Arī izmēģinājuma braucienā problēmas

LTV izlēma pārbaudīt uzņēmuma "Panda" sniegto pakalpojumu kvalitāti, un arī šai izmēģinājuma braucienā viss nav ritējis gludi - brauciena laikā kāds garāmgājējs norādījis taksometra šoferim, ka automašīnai ļurkājas aizmugurējā riepa. "Es zinu, jā!" atbildējis šoferis.

"Man vienkārši gumija beigta pa tām bedrēm braukājot," paskaidro vadītājs. Čeks par braucienu netika izsniegts.

Kā vēlāk raidījums noskaidrojis Autotransporta direkcijā, "Panda", kā izrādās, nemaz nav licencēts pārvadātājs. 

""Panda" ir zīmols, ar kura atpazīšanās zīmēm pārvadājumus veic citi pārvadātāji, un uzmanība tāpēc būtu jāvērš tam, ka zem "Panda" zīmola pasažierim tiek piedāvāti arī nelicencēti pārvadātāji un autovadītāji, kuri ir izslēgti no taksometra vadītāju reģistra," skaidro Autotransporta direkcijas Sabiedrisko attiecību vadītājs Viktors Zaķis.

Zaķis norāda, ka šajā gadījumā tāds šoferis, ar kādu braukusi Ludmila, pavisam noteikti tiktu izlēgts no taksometra vadītāju reģistra ar iespēju atjaunoties ne ātrāk kā pēc sešiem mēnešiem.

Gan Ludmilai, gan citiem pasažieriem, kuri nonākuši šādās neomulīgās konflikta situācijās ar taksometra vadītājiem, tiek ieteikts vērsties ne tikai Rīgas domes Satiksmes departamentā, bet arī policijā.

Aizturēti divi autovadītāji

Jauns.lv jau ziņoja, ka, turpinot ierobežot nelegālo taksometru pakalpojumu sniegšanu, Rīgas domes Satiksmes departamenta Kontroles dienests kopā ar Valsts policiju (VP) un Valsts ieņēmumu dienestu (VID) trešdien aizturēja divus autovadītājus, kas darbojās bez licences, informēja Rīgas domes Komunikācijas pārvalde.

Taksometru pakalpojumu sniedzēji klientu pasūtījumu saņemšanai izmantoja "Panda Taxi" telefona centrāli.

Kontroles dienests, VP un VID par pārkāpumiem sāka lietvedību un viens no transportlīdzekļiem ticis izņemts.

Kā skaidro pašvaldībā, automašīnas ar baltajiem numuriem drīkst veikt pasažieru komercpārvadājumus ar vieglo automobili, tikai saņemot pasūtījumu aplikācijā. Turklāt vadītājam jābūt Autotransporta direkcijā izsniegtai licencei. 

Izmantot zvanu centrāles pakalpojumus šie pārvadātāji ar vieglo automobili nedrīkst, jo automašīnas nav atbilstoši aprīkotas ar taksometru skaitītāju, norēķiniem tiek izmantota skaidra nauda un netiek maksāti nodokļi.