foto: Publicitātes foto
Arī ziemeļbriežu mātītes var lepoties ar ragiem
Sabiedrība
2022. gada 7. decembris, 13:18

Arī ziemeļbriežu mātītes var lepoties ar ragiem

Reklāmas projekts

Starp apmēram 80 sugu briežiem, kuri pārstāv briežu dzimtu, ziemeļbrieži ir vienīgie, kuru abu dzimumu dzīvnieki var lepoties ar ragu rotu. Tiesa, tēviņiem tie ir krietni lielāki, smagāki un žuburotāki nekā mātītēm. Un ar tiem var lieliski paveikt nepieciešamos uzdevumus – tēviņiem izstrīdēties par dāmu sirdi un labvēlību, savukārt mātītēm pasargāt nesen dzimušus mazuļus no nevēlamām acīm. Tieši tāpēc katra dzimuma pārstāvji no lepnās kaula rotas atbrīvojas atšķirīgā laikā – vieni, kad gada nogalē noslēdzas riesta sezona, bet otri, kad piedzimst pavasarī mazuļi.

No ragiem dzīvnieki atbrīvojas itin viegli un bez lielām problēmām, jo, tuvojoties ragkritim, kaulaudi, kas līdz tam stingri turējuši lepno rotu pie galvas, paliek irdeni un ragi vienkārši noveļas. Tiesa, līdz ar galvas atvieglojumu, līdzi seko dažas neērtības, jo nu ragainās briežu mammas var šādam neaizsargātam tēvainim iebukņīt sānos un padzīt malā no gardo ķērpju bļodas. Tādēļ arī pēc ragu zaudēšanas Rīgas Zoodārza meža ziemeļbriedim (Rangifer tarandus fennicus) Elmo kādu laiku nākas kaunīgi slapstīties kādu gabaliņu tālāk no ragainajām dāmām.

foto: Publicitātes foto

Dzīves sākumā ragi, protams, ir mazāki un ar dažiem žuburiem, taču pieņemoties svarā un kļūstot vecākam, ragi aug arvien kuplāki. Savukārt sasniedzot lielu vecumu, briežu ragu rota atkal kļūst vieglāka. Ziemeļbriežu ragu augšanas dinamiku var aplūkot Zoodārza Nīlzrgu mājā, kur atkal darbojas izstāde “Osteo stāsti Zoodārzā” un apmeklētājiem ir iespēja iepazīties ar viena briežu tēviņa Lāča ragu kolekciju. Tajā itin labi redzams, kā tie kļūst masīvāki un krāšņāki, bet pēdējie ragi jau paliek mazāki.

Bet kamēr Latvijas un arī Zoodārza galvenais ziemeļbriedis vēl lepojas ar  saviem lepnajiem ragiem uz galvas, aicinām ikvienu “Uzsaukt vakariņas ziemeļbrieža Elmo saimei” un prognozēt šīgada ragu svaru. Precīzākais minētājs balvā saņems gada abonementu regulāram Rīgas Zoodārza un filiāles “Cīruļi” apmeklējumam. Plašāk par šo šeit. 

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu.