Ačgārnās Ainažu “vēsturiskās plāksnes”

Jau vairāk nekā divus mēnešus par dažādu asprātību un sarkastisku joku mērķiem kļuvušas vēsturiski “izzinošas” plāksnes pie Ainažu vēsturiskajām ēkām, ...

gallery icon
Novadu ziņas
2022. gada 8. decembris, 05:22

Nomainīs vēsturiski ačgārnos Ainažu “tūrisma stabus”

Jauns.lv

Ainažos septembra beigās pie 30 vēsturiskām ēkām par “Eiropas naudu” uzstādīja “izzinošas plāksnes” gan vietējiem, gan tūristiem par prieku. Diemžēl sajūsma par tām uzreiz izgaisa, kad vērīgāk uz tām palūkojās – tās čumēja un mudžēja gan ar gramatikas, gan faktu kļūdām. Nu tās projekta uzraugi likuši nomainīt. 

Vidzemes jūrmalas sabiedriskā organizācija - biedrība “Jūrkante” šogad īstenoja projektu “Viedais ciems”, kura laikā veica Eiropas Jūrlietu un zivsaimniecības fonda finansētā projekta “Viedie ciemi piekrastē”, kuru Latvijā pārrauga Lauku atbalsta dienests, “Ainažu sadaļu”. Finansējums tika paredzēts 6000 eiro, lai visiem gan latviešu, gan angļu valodā pavēstītu par Ainažu dižo vēsturi. 

foto: Aculiecinieka foto
Septembra beigās Ainažos parādījās 30 uz koka stabiņiem pielīmēti teksti tūristiem, kuri čum un mudž gan ar gramatiskām, gan vēsturiskām kļūdām.

Tomēr uzmanību piesaistīja nevis ar vēsturi un interesantiem faktiem, bet gan ar tekstu absurdumu jeb to izkropļojumiem. Tā, piemēram, Ainažu stacijas bufetē iegriežas gan cilvēki, gan arī “paši ainažnieki”: it kā ainažnieki nebūtu cilvēki, bet gan kādas citas sugas pārstāvji. Galīgi nesaprotams ir gramatiskais kalambūrs tekstam par Valdemāra ielas 39 īpašniekiem: “Rembertu Rungaini ar sievu Leontīni 1941. g. 14. jūnijā izsūtīti uz Sibīriju”. Tekstā par Valdemāra ielas devīto namu burtu fonts jeb lielums mainās un uzmanību piesaista nevis teksts, bet gan dažādie burtu lielumi pat vienā vārdā. Savukārt tekstā par Parka ielas 12 namu figurē kāds “barons Volf”, nevis Volfs, kā  būtu pareizi, latviskojot personvārdus. Vēl kādā tekstā minēts, ka Ainažos bijušas “motor dzirnavas”, kaut gan latviski to nosaukums jāraksta vienā vārdā - “motordzirnavas”. Tās ir tikai dažas uzkrītošās kļūdas.

Jauns.lv noskaidroja, ka šobrīd notiek saziņa ar biedrību "Jūrkante" par Ainažu “projekta labošanu”. Esot jāpārlabo gan aprakstošā teksta stils, gan saturs, gan arī audio ieraksti un plāksnes. Biedrībai “Jūrkante” ir uzlikts par pienākumu demontēt esošās plāksnes, veikt labojumus un uzstādīt jaunas plāksnes.

Lauku atbalsta dienesta Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Kristīne Ilgaža Jauns.lv informē:

foto: Aculiecinieka foto
Teksts pie Valdemāra ielas 9. nama piesaista nevis ar saturu, bet gan mudina iepazīties ar dažādajiem burtu izmēriem.

“Projekts "Ceļā uz viedumu piekrastēs" tiek īstenots  Eiropas Savienības Rīcības programmas zivsaimniecības attīstībai pasākuma “Sadarbības pasākumi” ietvaros. To īsteno sešas piekrastes vietējās rīcības grupas (VRG), tai skaitā biedrība “Jūrkante”. Katrā no sešām VRG notika ideju darbnīcas, kurās tika izvēlēti risinājumi attiecīgai teritorijai.

Biedrības “Jūrkante” gadījumā, kā piemērotākais risinājums tika izvēlēta iniciatīva “Viedie Ainaži- runājošas mājas”.
 
Projekta rezultātu pārbauda Lauku atbalsta dienests. Proti, vai rezultāts atbilst tehniskai specifikācijai, vai ir izstrādāts (uzstādīts) tas, kas ir ticis prasīts no pasūtītāja puses, vai ir ievērotas publicitātes vadlīnijas prasības, vai ir saņemti nepieciešamie saskaņojumi no ēku un zemju īpašniekiem par stendu uzstādīšanu un citi nosacījumi.

Par projekta rezultātu ir atbildīgs projekta īstenotājs. Ja darbs nav paveikts atbilstoši tehniskai specifikācijai, vai tas ir kļūdains Lauku atbalsts dienests ir tiesīgs nemaksāt atbalstu par neatbilstoši veikto aktivitāti vai arī lūgt projekta īstenotājām pārstrādāt izgatavoto rezultātu.

Ainažu jūrskolas muzeja ekspozīcija

gallery icon

Šobrīd dienestā  nav iesniegti darījumu apliecinoši dokumenti par “Jūrkantes” izstrādātiem Ainažu vides objektiem “Runājošās mājas”(dokumenti ir jāiesniedz 2023.gada janvārī)”.