foto: LETA
Latvijas pārstāve varētu vadīt Eiropas robežsardzi
Sabiedrība
2022. gada 27. novembris, 20:29

Latvijas pārstāve varētu vadīt Eiropas robežsardzi

Jauns.lv

Latviete Aija Kalnāja ir viena no trim kandidātiem, kurus Eiropas Komisija izraudzījusi Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras (Frontex) izpilddirektora amatam un kurus trešdien, 30. novembrī, uzklausīs Eiropas Parlamenta Pilsoņu brīvību, tieslietu un iekšlietu komitejā.

Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs: "Aijas Kalnājas iecelšana par Frontex izpilddirektori noteikti vairotu aģentūras rīcībspēju arī Latvijas ārējā robežas apsargāšanā. Tas būtu apliecinājums Latvijas sieviešu izcilajām darba un vadības spējām ES augstākajā līmenī."

Aija Kalnāja ir Frontex izpilddirektora vietniece. Kopš šī gada 1. jūlija viņa pilda arī izpilddirektora pienākums. Viņai ir 30 gadu darba pieredze Latvijas policijā, ES Tiesībaizsardzības apmācības aģentūrā  un ES robežsardzē.

Iepriekšējais Frontex izpilddirektors francūzis Fabriss Legžerī (Fabrice Leggeri) bija spiests atkāpties no tā saistībā ar Eiropas Biroja krāpšanas apkarošanai (OLAF) ļoti kritisko ziņojumu par incidentiem, kas saistīti ar vardarbību pret migrantiem.

Līdzās Aijai Kalnājai pārējie divi Eiropas Komsijas izraudzītie kandidāti ir Horvātijas Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre Terezija Grasa un Nīderlandes Militārās policijas komandietis Hanss Leijtens.

Pēc uzklausīšanas Eiropas Parlaments nosūtīs savu atzinumu Frontex valdei, kas līdz gada beigām iecels jauno izpilddirektoru. Ja tā lemtu iecelt citu kandidātu, nevis to, ko ierosinājis Parlaments, tai būtu jāiesniedz rakstisks paskaidrojums Eiropas Parlamentam un Padomei.

Frontex ar 754 miljonu eiro gada budžetu un 1900 darbiniekiem ir viena no lielākajām ES aģentūrām. Latvijas pārstāvji līdz šim vēl nav vadījuši nevienu no vairāk kā 40 Eiropas Savienības decentralizētajām aģentūrām.