Sabiedrība
2022. gada 24. novembris, 16:16

Kritiskās lasīšanas skola: ko ņemt vērā, lasot ziņas par aptauju datiem?

Jauns.lv

Sākot lasīt ziņu par kādas socioloģiskās aptaujas rezultātiem, vispirms svarīgi noskaidrot, kad šī aptauja ir veikta. Aptauju rezultāti vienmēr runā par pagātni, un to apraksti bieži ir subjektīva interpretācija, kas nav jāuztver kā patiesība, stāsta pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš.

Kopš brīža, kad aptauja veikta, līdz brīdim, kad publicēti tās rezultāti, sabiedriskā doma var būt mainījusies. Jo īpaši tas ir aktuāli pirmsvēlēšanu laikā, kad, tuvojoties vēlēšanu dienai, partiju reklāmas kampaņu intensitāte pieaug un, iespējams, uzvirmo kāds skandāls, kas vienas partijas uzticamību vēlētāju acīs var mazināt, bet citas, tieši pretēji, palielināt.

Nododot aptaujas datu rezultātus medijiem, Kaktiņš allaž rēķinās, ka drīz publiskajā telpā sekos šo datu interpretācijas, apraksti, kam viņš ne vienmēr piekrīt. Tāpēc, lasot ziņas, kas skaidro aptauju rezultātus, pētnieks iesaka to saturu uztvert kā informatīvu, bet ne zinātniski precīzu.

Skaties pievienoto video un uzzini, kā top socioloģiskās aptaujas, kā kļūt par SKDS aptauju dalībnieku un vai ir gadījumi, kad respondenti var sniegt maldinošas atbildes.

Kritiskās lasīšanas skola ir SIF/MAF atbalstīts projekts, kura mērķis ir veicināt sabiedrībā kritisko domāšanu un aicināt aizdomāties par ziņu kontekstu, lasot dažādu mediju saturu ikdienā.

Projektu finansē "Mediju atbalsta fonds" no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par "Kritiskās lasīšanas skolas" saturu atbild SIA Izdevniecība "Rīgas Viļņi".