foto: Edijs Pālens/LETA
Vajadzība spiež Latvijā dibināt Tualešu lietotāju biedrību
Ieskats Saeimas labierīcībās – deputātiem nav iemesla sūdzēties.
Sabiedrība
2022. gada 19. novembris, 07:32

Vajadzība spiež Latvijā dibināt Tualešu lietotāju biedrību

Kas Jauns Avīze

Par to parasti skaļi nerunā, taču rīdziniece, vides žurnāliste Elīna Kolāte nolēmusi pacelt balsi skaļi un dibināt Tualešu lietotāju biedrību, jo šī kutelīgā tēma ir aktuāla ikvienam.

Interesentus uz pirmo tikšanos viņa aicina 19. novembrī pulksten 16 “Radisson Blu Latvija Conference&Spa Hotel Riga” vai, vienkāršāk sakot, viesnīcas Latvija bāra zālē. Tad arī visi kopā izlems, ko turpmāk lietas labā var izdarīt.

Galvā sazīmē tualešu karti

“Doma man radās tāpēc, ka pieejamība publiskajām tualetēm ir visai slikta. To es sevišķi izjutu, kad dienas vadīju bērna kopšanas atvaļinājumā, pastaigājoties ar mazuli pa āru. Tad laiku pa laikam ārpus mājas nepieciešama arī tualete. To vērojot, sāku galvā sev izkārtot Rīgas tualešu karti,” “Kas Jauns Avīzei” klāsta Elīna. Turklāt viņa “salikusi sev galvā” pat pa kategorijām – parastās tualetes, tās, kurās var iekļūt ar bērnu ratiņiem, kur ir bērnu pārtinamie galdi utt.

“Sarunājoties ar apkārtējiem, sapratu, ka daudzus tas tiešām uztrauc. Daži gan to uzskata par nenopietnu tematu, bet nepieciešamība pēc tualetes ir ikvienam. Tas tiešām nav joks, bet ikdienā ļoti vajadzīga lieta,” vēlreiz uzsver Kolāte. Viņasprāt, pašvaldības neko īpaši neuzlabo, jo nav pieprasījuma. Bet kas ir pieprasījums? Tas ir oficiālas organizācijas oficiāls iesniegums, nevis tikai mutiska sūrošanās.

foto: Paula Čurkste/LETA
“Vēlos izdarīt tā, lai tualetes tiešām būtu labas, pieejamas plašām sabiedrības grupām,” saka idejas autore Elīna Kolāte.

Svarīgs un lēts risinājums

“Šī būs organizācija, kurā apvienosies tie, kuriem šis jautājums šķiet svarīgs. Man ir liels prieks, ka aicinājumam atsaukušies pat nepazīstami cilvēki, kuri vēlas šai kustībai pievienoties. Ceru panākt, lai tas vairs nav temats, par kuru nevar normāli aprunāties, tikai sarkt, bālēt un smieties,” uzsver Kolāte.

Viņa vēlas runāt par to, kas ir laba tualete un kā sliktu tualeti var padarīt par daudz labāku. “Visbiežāk parastā tualetē mazi bērni nevar ne normāli pačurāt, ne pēc tam rokas nomazgāt, viss ir ļoti augstu vai pusaugstu. Bet, ja nopērk platu pakāpienu, kas maksā tikai piecus eiro, un noliek tualetē, šī problēma tiek atrisināta ļoti plašai bērnu grupai vecumā no trim līdz septiņiem gadiem. Saka, ka obligāti jāmazgā rokas, bet tualetēs bieži bērniem nav šādas iespējas. Taču atrisināt to būtu vienkārši ar šādu pakāpienu,” turpina Elīna.

foto: Evija Trifanova/LETA
Tualete pie Ķengaraga promenādes – labi, ka vispār ir...

Rosina konkursu par iesprūšanu

“No Rīgas viesiem Tūrisma informācijas centrā ārkārtīgi daudz jautājumu, kur atrodas tualetes. Tas, manuprāt, arī izklausās loģiski. Protams, tas neattiecas tikai uz Rīgu, bet es pati šeit dzīvoju un tāpēc situāciju galvaspilsētā labāk izprotu. Mēs noteikti lūkosimies pēc domubiedriem arī citās pilsētās un ne tikai,” piebilst Elīna.

“Sociālajos tīklos mēs veidosim regulāru tualešu apskatu, kas konkrētā vietā ir labs, kas slikts. Es ceru arī uz citu pašvaldību iedzīvotāju iesaisti. Esmu iecerējusi arī stāstu konkursu par iesprūšanu tualetē, tie varētu būt krāšņi,” tuvāko nākotni ieskicē Kolāte. Plānā ir arī darbs ar pašvaldībām, pārliecināšana, ka vajadzīgas pieejamas tualetes, palīdzēt tās izveidot, saprast, kas ir laba sirsniņmāja.

“Vēlos izdarīt tā, lai tualetes tiešām būtu labas, pieejamas plašām sabiedrības grupām, cilvēkiem ar kustību traucējumiem, maziem bērniem un citiem. Ir patīkami, ja tualetes var komfortabli lietot pēc iespējas vairāk cilvēku,” Kolāte ir apņēmības pilna.