Rīgas Nacionālajā zooloģiskajā dārzā mīt augumā lielākā tīģeru pasuga Amūras tīģeris

gallery icon
Sabiedrība
2022. gada 16. novembris, 16:25

Svītrainais mednieks briesmās!

Reklāmas projekts

Lai arī ļoti daudzās filmās par Āzijas dabu redzam tīģerus, radot iespaidu, ka šie dzīvnieki ir bieži sastopami, tomēr ilūzija ir mānīga. Lielākais kaķis pasaulē (jā, lielāks par lauvu, ko mēdz dēvēt par zvēru karali) ir uz sāpīgas izzušanas robežas. Kopš pagājušā gadsimta sākuma, tīģeru skaits dramatiski samazinājies par vairāk nekā 90% un šī suga iekļauta Pasaules Sarkanās grāmatā kā nopietni apdraudēta dzīvnieku suga.

Galvenie iznīcības iemesli ir barības bāzes samazināšanās, jo cilvēki izmedī to, no kā pārtiek šie lielie plēsēji. Otrs traucējošais faktors ir dabiskās dzīves vides zaudēšana, jo tās aizņem ciemati un pilsētas, kā arī lauksaimniecības zemes. Taču visbūtiskākais tīģeru skaita samazināšanās iemesls ir šo skaisto dzīvnieku medības. Izrādās, ka ļoti daudziem cilvēkiem istabā kārojas tīģerādas paklāju vai sienas rotājumu. Tad vēl lielu skādi nodara Dienvidaustrumāzijā izplatītie mīti, ka tīģera kaulu vai ķermeņa daļu pulverītis būs izcils palīgs pret dažādām kaitēm, palīdzēs saglabāt mūžīgo jaunību vai ļaus uzturēt tīģeraugstu dzimumpotenci. Visu šo iemeslu dēļ, lielajiem dižkaķiem klājās ļoti sūri. Kaut arī oficiāli medīt tos nedrīkst, malumedniecība zeļ un plaukst.

Lai ierobežotu tirdzniecību ar tīģeriem un izstrādājumiem no to ķermeņa daļām, šos lielos plēsējus savā aizsardzībā ņēmusi CITES jeb Vašingtonas konvencija. Tas nozīmē, ka uz valstu robežām bez atbilstošiem dokumentiem tīģerdaļu īpašnieks kļūst par kontrabandistu ar visām no tā izrietošajām bēdīgajām sekām. Tādēļ dodoties uz eksotiskām zemēm, vērts septiņas reizes padomāt, vai savā somā likt vietējā tirdziņā noskatītu dzīvnieku vai augu izcelsmes suvenīru.

Tīģerim (Panthera tigris) izšķir 9 pasugas, no kurām trīs – Bali, Javas un Kaspijas tīģeri – jau izmirušas, savukārt Dienvidķīnas tīģeris nav konstatēts kopš 1970. gadiem. Tātad visticamāk arī varētu būt vairs neatrodams… Kopējais svītraino dižkaķu daudzums 20./21. gadsimtu mijā tika lēsts ap 5000-7000 dzīvnieku.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā mīt augumā lielākā tīģeru pasuga Amūras tīģeris (Panthera tigris altaica). Šo dzīvnieku savvaļas populācijas lielums ir nedaudz pieaudzis un tiek vērtēts 400-550 īpatņu. Apmēram tikpat daudz atrodas zooloģiskajos dārzos. Lai koordinētu dzīvnieku turēšanu un vairošanu nebrīvē, ir izveidota starptautiska šīs sugas nebrīves menedžmenta Eiropas programma (tīģeru EEP), kurā jau daudzus gadus sekmīgi darbojas arī Rīgas Zoodārzs. Pēc programmas koordinatoru ieteikuma, 2020. gada septembrī Rīgā ieradās Amūras tīģeri Taiga un Augusts, kurš ātri vien kļuvis par publikas mīluli.

Plašāk lasīt par Amūras tīģeriem šeit.

Tīģera Augusta izdarības ziemā un vasarā skatāmas šeit:

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar Rīgas Nacionālo zooloģisko dārzu.