foto: LETA
Krievija vairs nevarēs īstenot noasiņošanas politiku pret Ukrainu
Politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējs Andis Kudors.
Sabiedrība
2022. gada 15. novembris, 05:04

Krievija vairs nevarēs īstenot noasiņošanas politiku pret Ukrainu

Jauns.lv

Ukrainas karā iespējami vairāki notikumu scenāriji. Politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējs Andis Kudors intervijā portālam Jauns.lv pastāstīja par vairākām prognozēm, piemēram, tas var pāriet izturības pārbaudes karā vai arī sākties spējš saasinājums un kodolieroču lietošana. Pēdējā laikā ASV ir pieņemti vairāki nozīmīgi lēmumi, dodot signālu Krievijai, ka tā nevarēs īstenot noasiņošanas politiku pret Ukrainu.

Jautāts par prognozēm, kad beigsies Krievijas karš Ukrainā, Kudors teica: “Tas ir jautājums par miljonu! Protams, tas var pāriet izturības pārbaudes karā, bet tā ir tikai viena no prognozēm.

Var būt arī spējš saasinājums

Tik pat labi var būt saasinājums, Krievija var lietot taktiskos kodolieročus, uz ko ASV un sabiedrotie NATO dalībvalstis likvidēs daļu Krievijas bruņoto spēku. Turklāt ātri. No ASV jau izskanēja neoficiāli signāli, ka Krievijas Melnās jūras flote (drīzāk tas, kas no tās vēl palicis) tiks nogremdēta, ja Krievija lietos taktiskos kodolieročus.

Es pat nerunāju par kaut kādiem parastiem kodolieročiem, ko varētu izšaut uz Varšavu, kas ir NATO dalībvalsts. Tad ir viss! Krievijas vara un bruņotie spēki tad tiek burtiski likvidēti. Ne tikai tie spēki, kas ir Ukrainā, bet vispār tiek likvidēti. NATO ar to tiktu galā. Turklāt Ķīnas pozīcija samazina iespējamību, ka Putins izšķirtos par kodolieroču lietošanu.”

Krievijas ģenerāļi varētu iestāties pret kodolieročiem

Runājot par Krievijas kodolšantāžu, Kudors norādīja, ka mēs nezinām, cik Krievijas ģenerāļu būtu gatavi izpildīt pavēles par kodolieroču lietošanu.

“Pirmais [ģenerālis], kurš nostāsies pret kodolieroču palaišanu (un ja viņš saglabās dzīvību), kļūtu par varoni Rietumos. Tur būtu ne tikai Nobela miera prēmija, bet viņš arī ieietu vēsturē gandrīz kā pasaules glābējs, kā izcila personība, kas nepieļāva lielu katastrofu. Krievijas ģenerāļi to zina.”

Kāda ir Krievijas armijas tehniskā situācija?

Otrs jautājums ir par Krievijas armijas tehnisko situāciju. “Mēs tagad ieraudzījām, ka Krievijas armija ir daudz vājāka, nekā bija domāts.” Līdzīgs jautājums ir par kodolspēkiem. Var pieņemt, ka pret kodolbruņojumu Krievija izturas nopietnāk, jo bija arī savstarpējā kontrole ar ASV. 

NATO un ASV ir gatavas rīkoties izlēmīgi

“Tik pat labi tas var kaut kā ambiciozi no Krievijas puses sākties un strauji tikt apstādināts no NATO puses. NATO dalībvalstu līderi un sabiedrība ir aizvesta līdz gatavībai rīkoties daudz asāk nekā iepriekš. Izdabāšanas laiks ir beidzies.

ASV sabiedrība un līderi ir lielā gatavībā rīkoties ļoti izlēmīgi, ja Krievija lietos kodolieročus. Putinam ar to ir jārēķinās: viņu var izdot savējie, lai panāktu mieru, vai arī viņš slapstīsies nezin kur. Ir iespējami visādi scenāriji.

Putins pats sevi iedzina stūrī

Putins pats sevi iedzina stūrī. Viņa jaunības stāsts par žurkas iedzīšanu stūrī ir piepildījies. Bet neviens viņu tur neiedzina. Viņš pats sevi tur ieveda. Savas netālredzības un ambīciju dēļ viņš tur atrodas. Lai psihologi un psihiatri stāsta par to, kāda ir viņa personība, ko viņi redz kā speciālisti. Es to neņemos analizēt.”

ASV ilgtermiņa atbalsts Ukrainai

Kudors arī piebilda, ka saistībā ar šo karu, ir jāpiemin ASV atbalsts Ukrainai. ASV prezidents Džo Baidens nesen apstiprināja vairāk nekā 700 miljonu dolāru militāro palīdzību Ukrainai. Tā ir ļoti nozīmīga.

Turklāt jāņem vērā kāds svarīgs aspekts: pirms dažiem mēnešiem ASV lēma, ka viņu palīdzība Ukrainai militārā sfērā būs ilgtermiņa. Tas nozīmē: neskatoties uz to, kas notiks tuvākajos mēnešos, ASV palīdzēs Ukrainai.

Speciālists skaidroja, ka ASV Ukrainai militāri var palīdzēt divos veidos. Pirmkārt, prezidents savu pilnvaru ietvaros piešķir Ukrainai atbalstu no esošām ASV militārām rezervēm. Otrkārt, ASV var lemt par ilgtermiņa palīdzību. Tad tiek slēgti līgumi ar militāro ražojumu piegādātājiem, privātām kompānijām, kas saņem valsts pasūtījumus.

Signāls Krievijai, ka nevarēs īstenot noasiņošanas politiku

Abi šie lēmumi ASV ir pieņemti. “Tas ir signāls Krievijai, ka tā nevarēs īstenot noasiņošanas politiku pret Ukrainu. ASV ir paziņojušas: “Mēs turpināsim palīdzēt!”

Šī rīcība, protams, no ASV puses ir īstenota ar mērķi, lai Krievija nedomātu, ka varētu ilgtermiņā Ukrainā kaut ko panākt. Šis aspekts ir ārkārtīgi svarīgs.”

Ir balsis, kas aicina pārtraukt palīdzību Ukrainai

“Te gan ir jāpiebilst, ka daļa ASV sabiedrības vēlas virzību uz ASV izolacionismu, ir balsis, kas aicina pārtraukt palīdzību Ukrainai, bet tas kopumā ir mazākums. Eiropiešiem ir jāsaprot, ka ASV militārā palīdzība valstīm, kuras nav NATO sastāvā, nav pašsaprotama. Putins ir aktivizējis visus ko vien ir varējis, lai mudinātu Ukrainu uz sarunām, bet tām vēl nav pienācis laiks. Pauze būtu izdevīga Krievijai, nevis Ukrainai. Ir jāturpina agresora sišana, citu valodu tas nesaprot.”

“Tāpēc tāda veida ilgtermiņa palīdzības plāni ir vitāli svarīgi, lai Putinam negribētos ņemt Ukrainu uz izturību,” speciālists akcentēja ASV ilgtermiņa palīdzības nozīmību.