Mikus Gavars: Latvijas analīžu savākšanas robotiem pasaulē nav analogu
“E. Gulbja laboratorijas” mikrobioloģijas speciālists Mikus Gavars.
Viedokļi
2022. gada 10. novembris, 16:53

Mikus Gavars: Latvijas analīžu savākšanas robotiem pasaulē nav analogu

Jauns.lv

Latvijas milzīgo potenciālu inovācijās un unikālos tehniskos risinājumos spilgti apliecina bezkontakta analīžu savākšanas robotu radīšana. Sākotnēji uz to pamudināja pandēmijas diktētais straujais pieprasījuma pieaugums, bet šobrīd automatizētās iekārtas tiek izmantotas jau daudz plašākam vajadzību spektram, stāsta “E. Gulbja laboratorijas” mikrobioloģijas speciālists Mikus Gavars.

Ir vajadzība? Būs risinājums!

Rodoties nepieciešamībai īsā laikā apstrādāt ārkārtēji lielu paraugu skaitu, “E. Gulbja laboratorijas” speciālistiem bija jāmeklē veids, kā to paveikt, vienlaikus ņemot vērā prasību ierobežot cilvēku kontaktus klātienē. Lai arī tolaik, pirms diviem gadiem, robotu izmantošana šķita mazliet no zinātniskās fantastikas jomas, mūsu speciālistiem bija pa spēkam šo uzdevumu atrisināt, reizē liekot pamatu sarežģītu tehnoloģiju turpmākai izmantošanai visdažādākajām vajadzībām.

No vienas puses, bezkontakta analīžu savākšanas punkti ietaupa laboratorijas darbinieku ieguldāmo darbu. No otras puses, tie padara analīžu nodošanu daudz vienkāršāku klientiem – vairs nav jārēķinās ar laboratorijas darba laiku, jo robotizētie savākšanas punkti darbojas visu diennakti, septiņas dienas nedēļā. Protams, jāņem vērā, ka šīs ērtības attiecas uz tām analīzēm, kuras cilvēks pasūta pats. Valsts apmaksāto analīžu dokumentu pārbaudei joprojām vajadzīga laboratorijas darbinieka klātbūtne.

Tomēr automatizēti nododamo analīžu klāsts kļūst arvien plašāks: tas sākās ar Covid-19 siekalu paraugu nodošanu, bet šobrīd tādu pat robotu var izmantot jebkuru cilvēka pašsavākto analīžu iesniegšanai: var pārbaudei iesniegt ērces, urīnu, fēces, sēnīšu paraugus. Jau tuvākajā nākotnē pieņemsim arī gļotādas uztriepes ģenētiskajām analīzēm. “E. Gulbja laboratorija” sākusi veikt arī dzeramā ūdens analīzes.

Maksimāli vienkārša procedūra

Lai nodotu analīzes bezkontakta paraugu savākšanas punktos, vispirms “E. Gulbja laboratorija” mājaslapā jāsamaksā par nepieciešamo analīzi, tad bezkontakta punktā, ievadot PIN kodu, jāpaņem komplekts parauga savākšanai, jāsavāc paraugs un jānodod robotam – tai brīdī tiek saņemta arī informācija par aptuveno laiku, kad būs gatavi rezultāti.  Nodotos paraugus vairākas reizes dienā savāc kurjers un nogādā uz laboratoriju analīžu veikšanai.

Robotu izmantošana īpaši ērta ir situācijās, kad jānodod liels skaits paraugu – ne tikai pandēmijas apstākļos, bet arī, piemēram, pirms sporta notikumiem un bērnu vasaras nometnēm.

Unikālā ideja kļūst par ikdienas pieeju

Robotus un automatizāciju arvien plašāk izmantojam arī laboratorijas iekšējos ikdienas procesos, bet visa pamatā bija nepieciešamība reaģēt uz Covid-19 krīzi.  Robotizētās sistēmas priekšrocības saskatījām tieši pandēmijas laikā, turklāt konstatējām, ka “E. Gulbja laboratorija” uzstādītajiem bezkontakta analīžu nodošanas punktiem pasaulē nav analogu – šī ir mūsu pašu oriģināla ideja, jo tehnisku apstākļu dēļ nācās atteikties no domas par pakomātu izmantošanu šādam mērķim.

Pateicoties veiksmīgai sakritībai, jau bijām pazīstami ar Latvijas inženieru uzņēmumu “JK Energo”, kas apņēmās izgatavot mums vajadzīgos robotus. No idejas līdz pirmajam uzstādītajam un reāli strādājošajam bezkontakta analīžu nodošanas punktam pagāja seši mēneši.

Pārliecinājušies, cik veiksmīgi darbojas bezkontakta analīžu nodošanas roboti, sākām darbu pie robotiem, kas darbojas laboratorijas iekšienē. Izstrādājam, piemēram, paraugu reģistrētājus, transporta robotus, paraugu šķirotājus un kārtotājus, atkritumu izvešanas robotus.

Pamata motivācija robotu izmantošanai ir ļoti vienkārša – tas ļoti labi papildina cilvēka darbu, kā arī roboti neslimo, tiem nav jāievēro karantīna un var nekļūdīgi strādāt 24 stundas diennaktī.

Šobrīd Latvijā uzstādīti jau 22  bezkontakta nodošanas punkti – Rīgā, Mārupē, Ādažos, Jūrmalā un citās lielākajās Latvijas pilsētās, un to skaits pastāvīgi pieaug. Katrs robots spēj pieņemt 300 analīžu paraugus dienā, tātad visi kopā var apkalpot vairāk nekā 6,5 tūkstošus cilvēku. Šī sistēma turpinās attīstīties, plānota jaunu bezkontakta punktu uzstādīšana un pieņemto analīžu klāsta paplašināšana. Ļoti iespējams, ka nākotnē šādu analīžu nodošanas formu sāksim uzskatīt par normu.