Daugavpils poļi aicina Latvijas un Polijas Neatkarības dienas svinēt kopā
foto: Aleks Taurus / Alamy/ Vida Press
Sabiedrība
2022. gada 8. novembrī, 13:26

Daugavpils poļi aicina Latvijas un Polijas Neatkarības dienas svinēt kopā

Jauns.lv/LETA

Daugavpils poļi aicina Latvijas un Polijas Neatkarības dienas svinēt kopā, informē Daugavpils pilsētas pašvaldībā.

Daugavpils poļi aicina Latvijas un Polijas Neatkar...

Daugavpils Poļu kultūras centrs un Latvijas Poļu savienības Daugavpils nodaļa "Promeņ" aicina interesentus apmeklēt Polijas Neatkarības gadadienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai veltīto pasākumu "Bijām, esam, būsim", kas notiks sestdien, 12. novembrī, plkst.15 Daugavpils Kultūras pilī, kā arī citus svinīgos pasākumus.

Ceturtdien, 10. novembrī, plkst.20 poļu karavīru apbedījumu vietās - pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem Brīvības parkā, Lauceses katoļu kapos un pie Nezināmā poļu karavīra kapa Katoļu kapos - notiks starptautiska akcija "Piemiņas gaisma".

Piektdien, 11. novembrī, plkst.11 ziedu nolikšanu Brīvības parkā pie Piemiņas krusta kritušajiem poļu karavīriem, bet svētdien, 13. novembrī, plkst.10 notiks svētā mise par Tēvzemi Daugavpils Jēzus Sirds Romas katoļu baznīcā.

Polijā Neatkarības dienu svin 11. novembrī, lai atzīmētu suverēnas valsts pasludināšanu, kā arī Vācijas, Krievijas un Austrijas valdīšanas beigas. Pirmais pasaules karš beidzās 1918. gada 11. novembrī, un pēc 123 gadu pārtraukuma Polija atkal parādījās Eiropas kartē kā neatkarīga valsts. Par atjaunotās valsts vadītāju kļuva Polijas maršals Juzefs Pilsudskis.

Daugavpils poļi godā savas tēvzemes vēsturi, apzinoties, ka tā ir cieši saistīta ar Latvijas vēsturi. Tādēļ katru gadu Latvijas un Polijas Neatkarības dienas tiek svinētas kopā, atceroties dažādu tautību cilvēkus, kuri cīnījās par abu valstu suverenitāti.