foto: Aculiecinieka foto
Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska sievas būvētajā ciematā Dreiliņos jau otro nedēļu nav ūdens
Dzīparu ciemata pašā Rīgas pievārtē ūdens kļuvis par ekskluzīvu ekstru – to pieved ar Ropažu novada sarūpētu ūdens cisternu.
Sabiedrība
2022. gada 3. novembris, 05:21

Eiropas Komisijas viceprezidenta Valda Dombrovska sievas būvētajā ciematā Dreiliņos jau otro nedēļu nav ūdens

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Eiropas Komisijas viceprezidenta un bijušā premjera Valda Dombrovska sievas Ārijas Dombrovskas un ekspremjera kādreizējās juridiskās padomnieces Sandras Bukanes vīra Induļa Bukana nekustamo īpašumu firmas “Land development” pirms 18 gadiem būvētajā ekskluzīvajā rindu māju ciematā “Dzīpari” jau teju divas nedēļas vairāk kā pussimts iedzīvotāju spiesti dzīvot bez ūdens, tāpat bez ūdens palikusi arī plastikas ķirurga Kaspara Feldmaņa privātklīnika.

“Bezūdens periods” ciematā iestājies namu apsaimniekotāju kašķu dēļ un risinājums nu meklējams tiesas ceļā. Tikmēr Dzīparu iemītnieki, kuri ne pie kā nav vainīgi, spiesti ūdeni nest spaiņos no auto tvertnes, kuru piegādājusi pašvaldība, dzeramo ūdeni pirkt veikalā, bet veļu nest mazgāt pie radiem un draugiem.

Skandalozie ciemati

foto: Aculiecinieka foto
Ekskluzīvo rindu māju ciemats “Dzīpari” jau otro nedēļu spiests dzīvo bez ūdens.

Dzīparu rindu māju projektu sāka īstenot 2004. gadā, bet vēlāk to “priekšā” uzbūvēja vēl vienu rindu māju Lubānas ielā 172 kompleksu “Vējziedi”, caur kuru, vienkāršoti runājot, gāja “Rīgas ūdens” caurules, pa kurām ūdeni saņēma arī Dzīparos. Zīmīgi, ka “Vējziedu” projektu arī attīstīja firma “Land development”.

2015. gadā izvērtās pamatīgs skandāls par “Land development” attīstītajiem rindu māju projektiem Pierīgā - Stopiņu pagasta Dreiliņos. Tika izteikts minējums, ka Rietumu banka, kura no Hipotēku bankas bija pārņēmusi “Land development” kredītsaistības, tālaika premjera pietuvinātajiem esot piedevusi jeb dzēsusi daļu parādu, jo projekti izrādījušies neveiksmīgi. Tomēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nekonstatēja pārkāpumus Valda Dombrovska rīcībā saistībā ar kredītu sievas uzņēmumam.

Atriebjoties aizgriež ūdens krānu

foto: Aculiecinieka foto
Dzīparu rindu māju iemītniekiem vienīgā veldze tagad ir tehniskais ūdens.

Bet nu Lubānas ielas 172. nama (“Vējziedi”) galējā dzīvoklī 21. oktobrī aizgrieza ūdens krānu un Dzīpari palika “sausā”. Nekustamā īpašuma apsaimniekošanas un pārvaldīšanas uzņēmuma “Select home” valdes loceklis Valters Balakleitis Jauns.lv pastāstīja, ka visu problēmu sākums meklējams apmēram pirms gada, kad Lubānas ielas 172 iedzīvotāji viņa pārstāvēto firmu izvēlējās par savu apsaimniekotāju:

“Kad uzsākām darbus Lubānas ielā, atklājās, ka no mūsu apsaimniekotās mājas ar ūdeni tiek “barots” arī blakus klients – Dzīparu rindu mājas. Mūsu ūdenssistēmas bija savstarpēji saistītas. Tikāmies ar Dzīparu iedzīvotājiem un ar viņiem vienojāmies, ka apsaimniekosim arī viņu mājas.

Tad arī atklājās, ka Lubānas ielas 172. nama gala dzīvokļa kādreizējais saimnieks, pēc visa spriežot, patvaļīgi (pieļāvums “patvaļīgi” ir tāpēc, ka vaina nav pierādīta tikmēr, kamēr to nav konstatējusi tiesa) izveidojis ūdens pieslēgumu savai pirtij. Bija dīvaini, ka ūdens tīkls (caurules), kuram būtu jābūt zem zemes pēkšņi atradās mājā ar dīvainiem pieslēgumiem. Mēs noslēdzām dīvainos izvadus, un visi sākām dzīvot daudzmaz “forši”. Tai pašā laikā jāteic, ka ūdens attīrīšanas ietaises bija diezgan švakā stāvoklī, kā jau daudzām būvēm, kas tika celtas “būvniecības buma” laikā.

Tāpat persona, kas, iepējams, bija izveidojusi nelikumīgo pieslēgumu, nemaksāja nevienu apsaimniekošanas rēķinu, bija parāds arī par ūdeni. Radās konflikts, mēs vērsāmies tiesā par parādu atgūšanu. Pirmās instances tiesa lēma mums par labu.
Bet viņš, lai mums ieriebtu, piesaistīja Valsts vides dienestu (VVD), kuram žēlojās par neapmierinošām ūdens attīrīšanas ietaisēm”.

Rezultātā VVD noteica pienākumu šīs ietaises sakārtot, kas, protams, prasīja līdzekļus, par ko iedzīvotāji atteicās maksāt. Tā vietā Lubānas ielas 172 iedzīvotāji nodibināja savu namu apsaimniekošanas biedrību “Vējziedi”, kura nu pārņēmusi nama apsaimniekošanu un no tā atstādinājusi “Select home”, kura rūpējas par Dzīparu ēkām. Konfliktam briestot Lubānas ielā 172 aizgrieza ūdens krānu atstājot Dzīparus bez ūdens.

Balaklaitis teic, ka tagad “Select home” kļuvusi par “situācijas ķīlniekiem” un ir bezspēcīga nodrošināt ūdens plūsmu uz Dzīparu mājām. Vienīgais reālais risinājums ir vērsties tiesā un panākt cietušo (Dzīparu iemītnieku) tiesisko aizsardzību. Tas ir – ja šāds statuss tiks noteikts, tad policijai tiesu izpildītāja klātbūtnē būs tiesības uzlauzt dzīvokļa durvis un bez tā īpašnieka piekrišanas atgriezt ūdens krānu uz Dzīpariem. Tā kā šādās situācijās tiesa pārsvarā ir cietušo pusē, tad jautājumu varētu atrisināt jau šajā nedēļā.

Tikmēr gan “Select home”, gan “Vējziedi” viens otru apvaino par ūdens noslēgšanu Dzīparu iedzīvotājiem. Ar “Vējziedi” pārstāvjiem Jauns.lv neizdevās sazināties – tālruņa klausuli neviens necēla, uz e-pastiem neatbildēja.

Liegtas pamatvajadzības

foto: Aculiecinieka foto
Stopiņu pagasta Dzīparos jau otro nedēļu dzīvo bez ūdens.

“Rīgas ūdens” Komunikācijas daļa vadītāja Ieva Upleja Jauns.lv pauda: “Protams, šī situācija ir satraucoša, bet jāņem vērā, ka tas ir civiltiesisks strīds. Situāciju var atrisināt pusēm savstarpēji vienojoties. Ja tomēr vienoties neizdodas, strīdu var risināt cilviltiesiskā kārtībā. SIA “Rīgas ūdens” jau vēstulē biedrībai “Vējziedi” ir norādījusi, ka neatbalsta nepamatotu ūdens piegādes pārtraukšanu blakuslietotājiem. Aicinājām biedrību “Vējziedi” atjaunot ūdens piegādi.
 
“Rīgas ūdens” nodrošina ūdenssaimniecības pakalpojumus nekustamajā īpašumā Lubānas ielā 172, Dreiliņos, un ūdens piegādi no savas puses nav pārtraucis. Caur šī īpašuma iekšējiem tīkliem ūdens piegāde tiek nodrošināta vairākiem blakuslietotājiem. Mums nav zināmi iemesli, kāpēc tika atslēgta ūdens piegāde blakuslietotājiem, kāpēc puses nav spējušas rast risinājumu. “Rīgas ūdens” neslēdz līgumus ar blakuslietotājiem. Biedrībai “Vējziedi” ir jānoslēdz līgums ar blakuslietotājiem (to pilnvaroto pārvaldnieku SIA “Selectum home”) par savā īpašumā vai valdījumā esošo ūdensapgādes sistēmas izmantošanu. Biedrībai “Vējziedi”  ir jāvienojas ar “Selectum home” par ūdens uzskaiti un norēķinu kārtību. Vēl risinājums varētu būt tāds, ka blakuslietotāji izbūvē neatkarīgu ūdens pievadu”.

Kāds Dzīparu iedzīvotājs Jauns.lv teica: “Ūdens tika noslēgts 21. oktobrī pulksten 12.00 un nav pieslēgts vēl tagad. Rezultātā 13 dzīvokļi (tostarp arī mazi bērni, slimi pensionāri) ir bez pamatvajadzībām (manuprāt, tas ir Satversmes pārkāpums).

Pašvaldība vismaz uz ielas pievedusi cisternu ar tehnisko ūdeni. Lielākais cietējs ir plastiskais ķirurgs Kaspars Feldmanis, kuram tajā rajonā (Dzīparu 8) ir privātklīnika, un nu jau viņš pāris nedēļas nevar strādāt, pieņemt pacientus, nācies atteikt visas plānveida operācijas un pārsiešanas”. 

Te jāpiebilst, ka Dzīparu iedzīvotājiem ūdens ir atslēgts nepamatoti, jo Pamatojoties uz Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma 10. panta pirmās daļas 7. un 8. punktiem, pakalpojuma lietotājam (ūdens saņēmējam) ir pienākums slēgt līgumu ar blakusklietotāju par savā īpašumā vai valdījumā esošo ūdensapgādes sistēmu vai kanalizācijas sistēmu izmantošanu, cenu par pakalpojumiem blakusklietotājam, nosakot ar uzcenojumu, kas nepārsniedz 10 procentus no regulatora noteiktā tarifa. Ja blakuslietotājs atsakās noslēgt līgumu vai pārkāpj noslēgtā līguma noteikumus tiktāl, ka tas var novest pie pakalpojumu lietotājam sniedzamo pakalpojumu pārtraukšanas, lietotājs var pārtraukt ūdens piegādi blakuslietotājam, par to informējot SIA “Rīgas ūdens”.