foto: Edija Pālens/LETA
"Kā tas izpaudīsies?" Slimnīcu biedrība nav mierā ar Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu
Slimnīcu biedrības (LSB) valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs un Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece
Sabiedrība
2022. gada 21. oktobris, 14:26

"Kā tas izpaudīsies?" Slimnīcu biedrība nav mierā ar Izglītības un zinātnes ministrijas priekšlikumu

Jauns.lv/LETA

Latvijā nav daudz speciālistu, kas varētu aizstāt ģimenes ārsta parakstītos atbrīvojumus skolēniem, pauda Latvijas Slimnīcu biedrības (LSB) valdes priekšsēdētājs Jevgēņijs Kalējs.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Iepriekš Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) rosināja noteikt stingrākus nosacījumus skolēnu atbrīvošanai no eksāmeniem. Noteikumu projekts paredz, ka izglītojamo izglītības iestādes vadītājs no valsts pārbaudījumiem atbrīvotu ar tikai pēc ārstu-speciālistu vai ārstu konsīliju parakstītiem atzinumiem, kas aizstātu ģimenes ārsta parakstītos atbrīvojumus.

Papildus iesniegumam būtu arī jāiesniedz psihiatra vai neirologa, vai hematoonkologa, vai ārstu konsīlija atzinums, kas sagatavots saskaņā ar normatīvajiem aktiem par medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību ar ieteikumu atbrīvot izglītojamo no valsts pārbaudījumiem attiecīgajā mācību gadā, pamatojoties uz indikācijām veselības stāvokļa dēļ, nenorādot diagnozi un slimības anamnēzi.

Kalējs norādīja, ka, pirmkārt, priekšlikumu rezultātā palielināsies mediķu noslodze. Otrkārt, minētie speciālisti ir reti sastopami, proti, ja Latvijā ir aptuveni 1200 ģimenes ārstu, tad psihiatru, piemēram, vien 50. Turklāt lielākā daļa no tiem atrodas Rīgā, bet reģionos ir liels šo personu iztrūkums.

"Kā tas izpaudīsies? Vai tas skolnieks būs jāsūta vai jāved pie speciālista uz Rīgu, kur rindas ir mēnešiem ilgas? Tad tas atzinums būs tikai pēc vairākiem mēnešiem," neizpratnē ir Kalējs.

Viņš arī norādīja, ka šādos gadījumos psihiatrs bērnu redzēs pirmo reizi, bet lielākā daļa ģimenes ārstu bērnu un viņa ģimeni pazīst. Kalējs ir neizpratnē, kā psihiatrs varētu kaut ko zināt par bērnu, pirmo reizi to ieraugot.

Savukārt Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka šādas idejas vispirms vajadzētu apspriest kādā starpnozaru diskusijā, klātesot veselības un izglītības nozaru pārstāvjiem. Pēc viņa paustā, šobrīd neesot nekādu provizorisku aprēķinu un ideja no IZM nākusi klajā bez iepriekšējas diskusijas.

Viņš pauda cerību arī no jaunās valdības sagaidīt, ka tā rūpīgāk izturēsies pret jaunu politisku iniciatīvu sagatavošanu, pārrunāšanu ar visiem iesaistītajiem vēl pirms tās tiek virzītas augstākā līmenī.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz publiski izskanējušo informāciju par iespējamu skolēnu nepamatotu atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem, Izglītības kvalitātes valsts dienests (IKVD) atsevišķām izglītības iestādēm šovasar pieprasīja skaidrojumu par skolēnu atbrīvošanu no pārbaudījumiem.

Tomēr jau sākotnēji bija skaidrs, ka izglītības iestādēm nav bijis pamata atteikt skolēnu atbrīvošanu no valsts pārbaudījumiem, jo viņi iesnieguši atbilstīgus ārsta izrakstus.

Izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (K) pēc tam uzdeva VISC sākt diskusiju ar Veselības ministrijas pakļautībā esošo Veselības inspekciju par iespēju ģimenes ārsta parakstītos atbrīvojumus no eksāmeniem aizstāt ar ārstu-speciālistu parakstītiem apliecinājumiem. Kā skaidroja Muižniece, visas iesaistītās iestādes ir vienisprātis, ka atbrīvojumi nevar būt tik viegli pieejami.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās