foto: LETA
Baltkrievijai jāuzmanās! Nevarot uzvarēt Ukrainā, Putins varētu aktīvāk pārņemt Baltkrieviju
Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējs Andis Kudors.
Viedokļi
2022. gada 21. oktobris, 07:08

Baltkrievijai jāuzmanās! Nevarot uzvarēt Ukrainā, Putins varētu aktīvāk pārņemt Baltkrieviju

Jauns.lv

“Ir skaidrs, ka Krievijai pat ar visu mobilizāciju nav jaudas sasniegt lielus mērķus Ukrainā. Viņi varētu mēģināt nostiprināt kaut kādu daļu no Ukrainā sagrābtā, iesist karodziņus zemē un pārņemt Baltkrieviju,” tā intervijā portālam Jauns.lv sacīja politologs, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes pasniedzējs Andis Kudors.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Baltkrievijai ir vērts pievērst uzmanību tagad, jo [Krievijas prezidents Vladimirs] Putins spiež [Baltkrievijas autoritāro līderi Aleksandru] Lukašenko iesaistīties vēl vairāk karā pret Ukrainu. Pie visām lavierējošām Lukašenko runām un, es domāju, zināmas nevēlēšanās iesaistīties karā vairāk, viņš jau ir iesaistījies.

Lukašenko grib saglabāt lavierēšanas iespējas

No Baltkrievijas puses tiek šautas raķetes Ukrainas virzienā. Lukašenko jau ir iesaistījies. Bet viņš gribētu nebūt pārāk iesaistīts tādā ziņā, lai viņam paliktu lavierēšanas iespējas. Viņam tās patīk. Bet Lukašenko nav īpašu iespēju [neiesaistīties karā ar Ukrainu].

Lukašenko vara lielā mērā atkarīga no Putina labvēlības, tāpēc viņam nākas bruņojumu atdot. Zināms, ka viņš atdod bruņojumu Krievijai, pašas Baltkrievijas munīciju u.tml.

Vēl bija informācija, ka zināmi baltkrievu grupējumi bija novietoti krievu okupētajās teritorijās pie Zaporižja kodolstacijas. Lai militārie speciālisti komentē, kas tur bijis un kas nav, bet zināma Baltkrievijas iesaiste Krievijas agresijā pret Ukrainu jau ir, bet tā iespējama vēl lielāka.”

Putins var aicināt palīgā KDLO valstis

Kudors norādīja: Kolektīvās drošības līguma organizācijai (KDLO) 4.pants ir līdzīgs NATO 5.pantam, proti, ja uzbrūk vienai valstij, tad pārējās var palīdzēt, tostarp ar militāriem līdzekļiem. Putins traktē, ka Krima ir Krievijas teritorija (lai gan mēs zinām, ka nav, bet viņš saka, ka tā ir), tāpat Donbass un Hersona esot Krievijā.

Ja Ukrainas spēki uzbruktu un censtos atgūt savas teritorijas, teorētiski Putins varētu prasīt, lai kāda KDLO dalībvalsts arī piedalās Krievijas sargāšanā, jo it kā notiek uzbrukums Krievijas teritorijai.

“Putinam patīk legālistiska pieeja, lai kaut kā noformētu savas nelikumīgās rīcības. Tādējādi domāju, ka Lukašenko tagad nav viegls laiks.”

Lukašenko nav situācijas noteicējs

Pētnieks atgādināja, ka iepriekš (arī pēc 2014.gada) Baltkrievija ir labi sadarbojusies ar Ukrainu, neskatoties uz Krievijas agresiju un ļoti ciešām politiskām un ekonomiskām saitēm starp Baltkrieviju un Krieviju. Baltkrievija ir sadarbojusies ar Ukrainu, īpaši neafišējot to.

“Tad, kad Lukašenko saka, ka negribētu karot ar Ukrainu, es kopumā viņam drīzāk ticu nekā neticu. Bet viņam nav īpašas izvēles. Viņš nav situācijas noteicējs.”

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Putins varētu aktīvāk pārņemt Baltkrieviju

Kudors vērsa uzmanību vēl vienam aspektam. Putinam vajag taisnu muguru, izejot ārā no šī visa, ko viņš ir savārījis. “Viens no scenārijiem ir tāds, ka viņš aktīvāk pārņem Baltkrieviju.

Baltkrievija jau tāpat “de facto” ir Krievijas okupēta, bet Putins varētu pilnībā pārņemt to, iespējams, jau bez Lukašenko un integrēt to Savienības valsts projektā vai kā citādi ciešāk ar Krieviju. Caur to viņš varētu apslāpēt sabiedrības nepatiku pret to, ka Ukrainā nav bijuši panākumi. Tad Putins pat varētu apstāties Ukrainā.”

Baltkrievijas pārņemšana - viens no scenārijiem

Putinam un viņa politiskajai elitei tagad ir jāmeklē kaut kādas izejas, aiziešanas stratēģijas no šīs situācijas. Un to ir grūti izdarīt. “Baltkrievijas pārņemšana varētu būt viens no iespējamiem scenārijiem, bet redzēsim, vai tas tā būs vai nē.”

Vai tas varētu nomierināt Krievijas sabiedrību? Vai tā varētu būt apmierināta? “Tā daļa, kas ir Girkina veidīgie, varētu [būt apmierināta].” Tas sasauktos ar tā saucamās Svētās Krievzemes apvienošanu, par ko daudz runāts. Propagandisti runājuši par Baltkrieviju, Krieviju un Ukrainu kā vienotu veselumu.

Kataklizmas var sanākt arī Baltkrievijā

“Kaut kādas kataklizmas var sanākt arī Baltkrievijā. Tās varētu rezultēties ar Lukašenko aiziešanu un Krievijas aktīvāku Baltkrievijas pārņemšanu. Bet tas arī ir tikai viens no scenārijiem. Ir grūti kaut ko prognozēt.

Ir skaidrs, ka Krievijai pat ar visu mobilizāciju nav jaudas sasniegt lielus mērķus Ukrainā. Viņi varētu mēģināt nostiprināt kaut kādu daļu no Ukrainā sagrābtā, iesist karodziņus zemē un pārņemt Baltkrieviju.

Neko nedarīt Putins arī nevar

Bet ir jautājums, vai ar to pietiks, vai tas vispār izdosies un vai tas notiks. Katrā ziņā neko nedarīt Putins arī īpaši nevar. Ja tiek pasludināta mobilizācija, ir jābūt kaut kādam rezultātam! Principā viss strādā pret Putinu. Viss ir par sliktu viņa režīmam. Tikai ir jautājums, cik lielas nepatikšanas viņš vēl var saražot citiem?

Bet es ceru, ka šis viss rezultēsies ar brīvu Ukrainu, ar Ukrainas un Polijas ģeopolitiskā svara pamatīgu pieaugumu Eiropā nacionālās drošības sfērā,” Kudors pauda cerību.