foto: Zane Bitere/LETA
Valstij nav nemaz izdevīgi, ja Saeimā ievēl daudz jaunu deputātu
Finanšu ministru Jāni Reiru "Jaunās Vienotības" vēlētāji nevēlējās redzēt Saeimā, tāpēc politiķim nāksies samierināties ar kompensāciju.
Politika
2022. gada 16. oktobris, 05:37

Valstij nav nemaz izdevīgi, ja Saeimā ievēl daudz jaunu deputātu

Kas Jauns Avīze

Jo vairāk nomainās Saeimas sastāvs, jo dārgāk tas izmaksā valstij. Jaunajā, 14. Saeimā neievēlētie 75 pašreizējie deputāti saņems atlaišanas kompensāciju trīs mēnešalgu apmērā – katrs apmēram 9000 eiro, kopā 675 000 eiro.

Arī ministri tiks pie sāpju naudas, gan vienas mēnešalgas apmērā. Vismaz deviņu ministru kompensāciju kopējais apmērs ir vairāk nekā 44 500 eiro. Premjera alga ir 5216 eiro, ministra – 4952 eiro. Kompensācija paredzēta arī parlamentārajam sekretāram (3841 eiro).

Šajās vēlēšanās aiz piecu procentu barjeras palika "Attīstībai/Par!" un "Konservatīvie", kam ir pa četriem ministriem. Finanšu ministru Jāni Reiru ("Jaunā Vienotība") vēlētāji izsvītroja no saraksta, un partija paziņojusi, ka portfeļus valdībā nedos politiķiem, kas parlamentā nav iekļuvuši. Vai pārējie ministri paliks valdībā, vēl rādīs laiks. Ja kāds kļūs par ministra vai Valsts prezidenta padomnieku vai parlamentāro sekretāru, pabalsts nepienāksies.

Teorētiski kāds no atkārtoti neievēlētajiem deputātiem var iekļūt Saeimā, stājoties tā vietā, kurš saņem ministra amatu. Tad pabalstu izmaksā par laiku, kad viņš nav bijis deputāta statusā. Saeimas deputāta pamatalga šajā sasaukumā ir 2963 eiro pirms nodokļiem. Komisiju vadītājiem un prezidija locekļiem alga ir lielāka.