foto: Kārķu pagasts
Kārķos vietējie no sagraušanas pasargā unikālu autobusa pieturu
Valkas novada Kārķos pēc vietējo uzstājības saglabāta un atjaunota pirms vairākām desmitgadēm uzbūvētā autobusu pietura, kura daudziem kārķēniešiem saistās ar sentimentālām un nostaļģiskām atmiņām.
Novadu ziņas
2022. gada 13. oktobris, 05:33

Kārķos vietējie no sagraušanas pasargā unikālu autobusa pieturu

Jauns.lv

Teju pašā Igaunijas pierobežā, Valkas novada Kārķos, vietējie no sagraušanas paglābuši pirms vairākām desmitgadēm uzcelto autobusu pieturas nojumi, ko valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts ceļi” vēlējās nomainīt ar unificētu bezpersonisku metāla konstrukciju, kādas tagad uzstāda visā Latvijā. Pagasta iedzīvotāji šo pieturvietu sentimentāli dēvē par “vietējās nozīmes arhitektūras pieminekli”.

Kārķu pagasta mājaslapā par to pausts: “Valsts akciju sabiedrība “Latvijas Valsts ceļi", izstrādājot rekonstrukcijas projektu ceļa posmam Veckārķi-Naukšēni, piedāvāja šo būvi demontēt un uzstādīt metāla konstrukcijas pieturu. Uzstājām, ka vēlamies šo pieturu saglabāt kā sava laika arhitektūras pieminekli, kā sava laika nostaļģijas un sentimenta vietu. Kā reiz kāds paziņa teica, “es nezinu, kur ir Kārķi, bet zinu, ka tas ir tālu, ja reiz tas ir pats galapunkts autobusu reisiem”. “Rīdzenieks” vairs nekursē, bet stāsti palikuši... vietējie pat to sauc par autoostu, nevis vienkārši pieturu. Apņēmāmies piekrāsot un pienācīgi sakārtot veco autoostu. Paldies “Latvijas Valsts ceļiem” par sadarbību un īpaši būvinženierim Arvīdam Brozim par sapratni risinājumu izstrādāšanā.”

Internetā desmitu desmitiem komentētāju pauž sajūsmu par šīs pieturvietas – “Kārķu autoostas” saglābšanu:

Evita Dārziņa: “Man patīk šīs vecās auto pieturiņas. Pasargā no vēja un lietus. Ko gan nevar teikt par modernajām pieturām. Kad uznāk lietus, tad nav kur paslēpties pieturā. It kā jumts un sienas ir, bet līst cauri.”

Elita Ozola: “Tā kā Kārķu pamatskolas vairs nav, un diez vai kādi skolas salidojumi vēl varētu notikt, varētu bijušie un esošie kārķēnieši salidojumu sarīkot pieturā “Kārķi”. Pēc manām domām, salidotu ļoti daudz un atkal būtu satikšanās prieks un ballīte ar skaistiem piedzīvojumiem.”

Saiva Kuple: “Ļoti apsveicams lēmums. Pieturvieta ir tāda kā mazo formu arhitektūra un vēsturiska posma lieciniece.”

Velta Holcmane: “Pateicība vietējiem par modernisma arhitektūras saglabāšanu.”

Baiba Pole: “Skaisti! Iedvesmojošs stāsts.”

Līga Baltābola: “Ļoti skaisti padarīts darbs, un izcili, ka nav vējā izmesta nauda - šāda pieturvieta ir daudz labāka un jēdzīgāka par tām metāla kārbiņām, kur tāpat vējš pūš cauri, un no stipra lietus arī nav īsti iespēja patverties.”

Liga Popelkova: “Vismaz pietura kā pietura, nevis metāla caurduris, kurš neaizsargā ne no vēja, ne no lietus.”

Vladislavs Matisons: “Braukājot ar moci pa Latviju, ļoti novērtēju tādas pieturas lietus laikā, ir kur paslēpties.”

Pēteris Antons: “Šitās vecās daudz labākas par jaunajām.”

Andris Green: “Paldies par šādu iniciatīvu! Lai nav vienveidība!”

Tāpat interneta komentāros vēstīts, ka pēc vietējo ļaužu uzstājības un apņēmības saglabātas “veco laiku” autobusu pieturas arī citviet Latvijā, piemēram, Tomes (Ogres novads) un Vilces (Jelgavas novads) pagastos.