foto: Valsts kanceleja.
"Viens no mums!" - īri sajūsmā par Kariņa interviju
Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš
Politika
2022. gada 9. oktobris, 22:38

"Viens no mums!" - īri sajūsmā par Kariņa interviju

Jauns.lv

Īru "Twitter" vidē īstu sajūsmu izpelnījies Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš, kurš Eiropas Savienības (ES) valstu un valdību vadītāju sanāksmes laikā intervijā nodemonstrēja savu īru akcentu.

Kariņam tika jautāts par gāzes cenu griestiem, un īri viņa atbildē sadzirdējuši spēcīgu īru akcentu, turklāt Latvijas premjers izmantojis tieši īru valodai raksturīgus vārdus.

“Gāzes cenu griesti, ja tos varētu noteikt, būtu ļoti labi," sacīja Kariņš, izmantojot teikumā vārdu "grand" (ļoti labi), kas ir izplatīts īru slengs.

Ar izgriezumu no Kariņa intervijas dalījusies īru žurnāliste Naomi O'Lerija.

Daudzi "Twitter" lietotāji komentējuši video, prātojot, vai Kariņam gadījumā nav īru saknes. Citi pieļauj, ka, iespējams, viņam angļu valodu mācījusi skolotāja ar īru akcentu.

"Izklausās tik īriski, cik vien cilvēkam iespējams," komentē kāds. "Viņš noteikti šeit kādu laiku ir dzīvojis."

Tīmeklī gan ātri vien atrodama informācija, kurā norādīts, ka Kariņš dzimis Amerikas Savienotajās Valstīs, un ar Īriju viņam radniecīgas saiknes nav. Tomēr kāds "Twitter" lietotājs spriež, ka Vilmingstonā, kur Kariņš dzimis, esot daudz īru, turklāt Kariņš pēc izglītības ir valodnieks, tāpēc, iespējams, "uzsūcis" šo īru akcentu.

"Viens no mums!" pauž kustīgā bildīte, ar ko dalījušies teju 200 "Twitter" lietotāju.

Zināms, ka ceturtdien un piektdien Kariņš Prāgā piedalījās pirmajā Eiropas politiskās kopienas sanāksmē un neformālā ES valstu un valdību vadītāju sanāksmē, Eiropadomē. Abu dienu tikšanos un diskusiju galvenās tēmas bija ciešāka sadarbība starp Eiropas valstīm, lai kopīgi pārvarētu Krievijas izraisītā kara Ukrainā ietekmi, kas ir radījis energoresursu cenu kāpumu un inflāciju.

Kariņš pēc tikšanās uzsvēra, ka ES pilnībā atbalsta Ukrainu un turpinās sniegt visu nepieciešamo palīdzību, lai tā uzvarētu karā. Vienlaikus, turpinoties karam Ukrainā, ES līmenī ir jārisina energoresursu cenu jautājums, panākot, ka samazinās dabasgāzes cenas, līdz ar to samazinot arī uzņēmējdarbības un sabiedrības izdevumus par elektroenerģiju un apkuri. Par šiem jautājumiem ES līderi turpinās lemt nākamajā Eiropadomē, kas norisināsies oktobra beigās.