Latvijas Svētā Gregora Apgaismotāja armēņu apustuliskā baznīca dāvanā no ārzemēs dzīvojošajiem armēņu mecenātiem saņēmusi vērtīgu relikviju Lielmocekles Svētās Barbaras svētbildi.

Uz Latviju atceļo Svētās Barbaras svētbilde

Latvijas Svētā Gregora Apgaismotāja armēņu apustuliskā baznīca dāvanā no ārzemēs dzīvojošajiem armēņu mecenātiem saņēmusi vērtīgu relikviju Lielmocekles Svētās Barbaras svētbildi. ...

Sabiedrība
2022. gada 6. oktobrī, 14:12

Arhibīskaps Vanags: kamēr krievi bumbo kaimiņus, armēņi uz Rīgu ved relikvijas

Karlīna Timofejeva

Latvijas Svētā Gregora Apgaismotāja armēņu apustuliskā baznīca dāvanā no ārzemēs dzīvojošajiem armēņu mecenātiem saņēmusi vērtīgu relikviju Lielmocekles Svētās Barbaras svētbildi.

Arhibīskaps Vanags: kamēr krievi bumbo kaimiņus, a...

Par godu svētbildes nodošanai Svētās lielmocekles Barbaras piemiņas dienā 4. oktobrī  Latvijas Svētā Gregora Apgaismotāja armēņu apustuliskā baznīcā notika ekumēniskā mise. To vadīja Armēņu Apustuliskās baznīcas diecēzes Baltijas valstīs bīskaps Vardans Navasardjans. Aizlūgumus noturēja Latvijas Katoļu baznīcas bīskaps Andris Kravalis, Latvijas Evanģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags, Rīgas Sv. Gregora Apgaismotāja draudzes mācītājs Hosrovs Stepanjans un citi garīdznieki. Pasākumā bija ieradies arī Latvijas tieslietu ministrs Jānis Bordāns, Armēnijas goda konsuls Lietuvā, armēņu uzņēmēji, mecenāti.

Pēc dievkalpojuma baznīcas dārzā garīdznieki un pasākuma organizētāji aizlūdza par dāvinājumu baznīcai un par ārzemēs dzīvojošajiem armēņu mecenātiem, kuru dāsnums nodrošināja iespēju svētbildes ceļam uz Latviju.

foto: Ivans Romanofs
Armēņu Apustuliskās baznīcas diecēzes Baltijas valstīs bīskaps Vardans Navasardjans.
Armēņu Apustuliskās baznīcas diecēzes Baltijas valstīs bīskaps Vardans Navasardjans.

Tā būs pieejama Latvijas Svētā Gregora Apgaismotāja armēņu apustuliskās baznīcas dievnamā Rīgā, Kojusalas ielā 5.

Svinīgajā ceremonijā pēc dievkalpojuma uzrunājot klātesošos J. Vanags, cita starpā, teica: “Kamēr mūsu  kaimiņš uz saviem kaimiņiem met bumbas, tikmēr armēņi uz Latviju ved svētās relikvijas”. Arhibīskaps arī uzsvēra dažādo kristīgo baznīcu vienotību: “Mēs dievkalpojumā runājām četrās valodās, taču viens otru lieliski sapratām - tā izpaudās mūsu kopīgās kristīgās baznīcas gars”.

Pagānu ģimenē dzimusī Barbara dzīvoja trešā gadsimta beigās Romas imperatora Diokletiāna valdīšanas laikā. Viņas tēvs, uzzinājis, ka meita ir pieņēmusi kristīgo ticību, lika viņu ieslodzīt tornī, tomēr meitene savu pārliecību nemainīja. Barbara apliecināja savu ticību Trīsvienīgajam Dievam arī tiesas priekšā. Sadusmotais tēvs nogalināja savu meitu, nocērtot viņai galvu, un pēc šī nozieguma pats gāja bojā no zibens spēriena. Svētās Barbaras kults īpaši attīstījās viduslaikos. Viņa tiek piesaukta kā aizsargātāja pret zibens un uguns nelaimēm un kā laimīgas nāves izlūdzēja.