foto: LETA
"Latvijas dzelzceļa" un Kazahstānas dzelzceļa uzņēmuma vadītāji vienojas par ciešāku sadarbību kravu pārvadājumos
Kravas vilciens Jelgavā.
Politika
2022. gada 27. septembris, 13:12

"Latvijas dzelzceļa" un Kazahstānas dzelzceļa uzņēmuma vadītāji vienojas par ciešāku sadarbību kravu pārvadājumos

Jauns.lv/LETA

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs ar Kazahstānas dzelzceļa AS "NK KTŽ" vadītāju Nurlanu Saranbajevu vienojušies par ciešāku sadarbību kravu pārvadājumos, informēja LDz pārstāvji.

Kompānijā norāda, ka tikšanās laikā Kazahstānā Kleinbergs atzīmēja šī dzelzceļa savienojuma lielo potenciālu.

Kleinbergs min, ka teju pusgada laikā Kazahstāna ir kļuvusi par vienu no svarīgākajiem LDz ārvalstu partneriem - šobrīd Kazahstānas kravu pārvadājumi veido aptuveni ceturto daļu no visu LDz kravu apmēra un abu valstu dzelzceļu ciešai sadarbībai šajā jomā šobrīd ir stratēģiska nozīme. 

Arī Kazahstānas dzelzceļa vadītājs tikšanās laikā apliecināja Eirāzijas transporta koridora lielo potenciālu savienojumā Latvija-Kazahstāna.

2022.gada septiņos mēnešos starp Latviju un Kazahstānu ir pārvadāts 2,71 miljons tonnu kravu, kas ir 23,2 reizes vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Tostarp 2,34 miljoni tonnu bija Kazahstānas akmeņogļu imports, taču palielinājies arī naftas produktu imports, šajā kravu segmentā šogad pārvadājot 44 300 tonnu. Pieaugot koksnes, metālu, ķīmiskajām kravām un lauksaimniecības produkcijas kravām, šogad septiņos mēnešos 2,5 reizes palielinājies arī dzelzceļa kravu eksports no Latvijas uz Kazahstānu.