Ilvess: "Mēs vēlamies Eiropu, kur robežas nekad netiktu mainītas ar spēku"
Ilvess uzsvēra, ka 8.maijs nesadala mūs uzvarētājos vai zaudētājos, un ka šī diena iemieso piemiņas un izlīguma garu.
Viedokļi
2015. gada 8. maijs, 09:31

Ilvess: "Mēs vēlamies Eiropu, kur robežas nekad netiktu mainītas ar spēku"

Jauns.lv

Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, kopā ar citu valstu līderiem Polijas pilsētā Gdaņskā pieminot Otrā pasaules kara beigas Eiropā pirms 70 gadiem, pauda vēlmi pēc tādas Eiropas, kurā valstu robežas vairs nekad netiktu mainītas ar militāru spēku.

"Briesmīgā vardarbība, kurai ļāva vaļu slepenais pakts starp [Ādolfu] Hitleru un [Josifu] Staļinu, atņēma valstīm to neatkarību un tautām - to valstis. Asiņainā uzvara pār nacismu izbeidza karu un atnesa brīvību daudzām tautām un valstīm, bet ne visām," sacīja Igaunijas valsts vadītājs.

"Tas sāpīgi skāra poļus un citias Austrumeiropas nācijas, kas kara beigās tika atstātas totalitāra režīma ietekmes sfērā, un arī igauņus, latviešus un lietuviešus, kuru valstis šis režīms okupēja gandrīz pusgadsimtu," teica Ilvess.

Prezidents nosauca par simbolisku to, ka 8.maijs kā diena, kad tiek godināta visu Otrajā pasaules karā cietušo cilvēku, nāciju un valstu piemiņa, tiek atzīmēts Polijā - valstī, kurai 1939.gada 1.septembrī uzbruka hitleriskā Vācija un 17.septembrī - Staļina Padomju Savienība, un kur sākās Otrā pasaules kara kaujas Eiropā.

Ilvess uzsvēra, ka 8.maijs nesadala mūs uzvarētājos vai zaudētājos, un  ka šī diena iemieso piemiņas un izlīguma garu.

"Mēs nevaram teikt, ka Otrajā pasaules karā uzvarējusi tikai viena valsts un zaudējusi tikai viena valsts. Šī katastrofa skāra mūs visus, un tās ietekme ir jūtama vēl šodien," teica Ilvess.

Starptautiskā konferencē Gdaņskā ceturtdienas vakarā Ilvess un citi valstu un valdību vadītāji runāja par Eiropas integrāciju kā gūtu mācību pēc Otrā pasaules kara un par tās nozīmi šodien.

Starp politiskajiem līderiem, kurus Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis uzaicinājis uz Otrā pasaules kara beigu atceres pasākumiem Gdaņskā, bija Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Latvijas Saeimas spīkere Ināra Mūrniece, Bulgārijas prezidents Rosens Plevnelijevs, Kipras prezidents Niks Anastasiadis, Čehijas prezidents Milošs Zemans, Ukrainas prezidents Petro Porošenko, Rumānijas prezidents Klauss Johanniss, Horvātijas prezidente Kolinda Grabara-Kitaroviča, ANO ģenerālsekretārs Bans Kimūns, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks, Dānijas parlamenta spīkers Mogenss Liketofts, Spānijas parlamenta spīkers Hesuss Posada Moreno, Vācijas eksprezidents Horsts Kēlers, Francijas aizsardzības ministrs Žans Ivs Ledriāns.

BNS/Foto: Reuters