foto: LETA
Nepieciešamības gadījumā valdība varēs dinamiski palielināt jau paredzēto 650 miljonu energoatbalstu, norāda Kariņš
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Sabiedrība
2022. gada 29. augusts, 18:59

Nepieciešamības gadījumā valdība varēs dinamiski palielināt jau paredzēto 650 miljonu energoatbalstu, norāda Kariņš

Jauns.lv / LETA

Noteiktais atbalsts iedzīvotājiem un uzņēmumiem palielināto energocenu apstākļos ir aptuveni 650 miljoni jeb 1,7% no iekšzemes kopprodukta, tomēr, ja nākotnē radīsies nepieciešamība, tad valdība varēs dinamiski jeb ātri lemt par atbalsta apjoma palielināšanu, šodien preses konferencē pēc koalīcijas sanāksmes sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš arī norādīja uz valdības jau iepriekš pieņemtajiem ilgtermiņa lēmumiem, kas nosaka, ka Inčukalna dabasgāzes krātuve pilnībā ir Latvijas kontrolē, kā arī par vēja elektrības ražošanas kapacitātes palielināšanu, ko paveiks AS "Latvenergo" un AS "Latvijas Valsts meži" kopuzņēmums.

Kā ziņots, Saeimā pieņemtie grozījumi Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā nosaka virkni pasākumu siltumapgādes un apkures izmaksu pieauguma daļējai segšanai mājsaimniecībām.

Grozījumi likumā veikti, lai mazinātu negatīvo sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju ienākumiem, kas saistīti ar iepriekš nepieredzētu energoresursu strauju cenu kāpumu. Atbalsta pakotnē iekļauto pasākumu kopējo atbalsta summa būs ap 442,25 miljoniem eiro.

Valdība arī pieņēmusi lēmumu par kopumā apmēram 200 miljonu eiro atbalstu uzņēmumiem energoresursu cenu pieauguma dēļ.

Tostarp atbalsts tiks piešķirts ap 250 energoietilpīgiem apstrādes rūpniecības uzņēmumiem, elektroenerģijas sadales sistēmas maksas kompensēšana, kā arī pilnīga atteikšanās no obligātās iepirkuma komponentes (OIK), ko plānots segt no "Latvenergo" peļņas.