Gāžas okupeklis Pārdaugavā

Šodien pēcpusdienā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāzts Latvijā un Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 ...

Sabiedrība
2022. gada 30. augustā, 05:43

Cik tas izmaksāja, un ko darīs ar pieminekli? Rīgas dome skaidro Pārdaugavas okupekļa nojaukšanas detaļas

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Septiņdesmit deviņus metrus augsto okupācijas pieminekļa stabu Pārdaugavā, Uzvaras parkā, nogāza nedēļu ātrāk, nekā bija ieplānots – nevis 2. septembrī, bet gan 25. augustā. Līdz ar to Jauns.lv lasītāji jautā – vai tas nav radījis arī kādu naudas ietaupījumu, un vai nesamazinājās šī monumenta nogāšanai paredzētā naudas summa, kas ir ap 2,1 miljonu eiro?

Cik tas izmaksāja, un ko darīs ar pieminekli? Rīga...

Tomēr nekāds dižais ietaupījums neiznāks, jo paša objekta nojaukšanai paredzēts tērēt tikai septiņus procentus jeb 150 000 eiro no tā aizvākšanai paredzētajiem līdzekļiem. Rīgas dome atbild uz visvairāk interesējošajiem jautājumiem, kas saistīti ar pieminekļa nogāšanu:

Kāda ir demontāžas darbu cena? No kādām pozīcijām tā veidojas? 

Objekta demontāžas izmaksas ir 2 131 899 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Darbi neietver tikai obeliska un skulptūru nojaukšanu, tā paredz arī postamenta, pamatu, baseina un citu labiekārtojumu demontāžu gandrīz trīs hektāru jeb 30 000 kvadrātmetru platībā, tiks demontēti vairāki tūkstoši kubikmetru dzelzsbetona konstrukciju, pievesti vairāk nekā 50 000 kubikmetri dažādu grunšu teritorijas sakārtošanai, kā arī veikti labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi.
 
Septiņdesmit deviņus metrus garā dzelzsbetona stēla sver 2000 tonnu – tas būtu tikpat, cik 45 pasažieru vilciena vagoni. Arī pamati veidoti kā daudzstāvu namiem – būve nevis “peld” uz grunts, bet pāļi sniedzas līdz pat dolomīta klints slānim.

foto: Mārtiņš Ziders/Jauns.lv
Pārdaugavas okupācijas pieminekļa nogāšanas izmaksas sastāda 2,1 miljonu eiro.
Pārdaugavas okupācijas pieminekļa nogāšanas izmaksas sastāda 2,1 miljonu eiro.

Visa pieminekļa ansambļa demontējamais konstrukciju daudzums – obelisks, postaments, tehniskās telpas un baseins – ir 3600 m3. Savukārt teritorijas sakārtošanai, ieskaitot baseina aizbēršanu un reljefa izlīdzināšanu, būs nepieciešami 50 000 m3 grunts, kas būtu salīdzināms ar 21 Ķīpsalas peldbaseinu.

Izmaksu aptuvenais sadalījums:

* 3% - būvlaukuma iekārtošana un uzturēšana;
* 3% - inženierkomunikāciju aizsardzība un pārkārtošana;
* 7% - obeliska un skulptūru demontāža;
* 24% - postamentu, tehnisko telpu, pamatu demontāža;
* 45% - baseina nojaukšana, aizbēršana;
* 18% - teritorijas labiekārtošanas izmaksas.

Kā tiks nodrošināts demontāžas procesa caurspīdīgums? 

Demontāžas procesa uzraudzībai ir piesaistīta sabiedrība par atklātību “Delna”, lai nodrošinātu caurspīdīgu un sabiedrības interesēm atbilstošu objekta nojaukšanas norisi. “Delnas” līgums ar Rīgas pieminekļu aģentūru paredz pieeju dokumentiem un tiesības iesaistīties darbu organizācijas procesos. Pēc demontāžas procesa noslēgšanās sabiedrībai būs plašāka piekļuve informācijai par procesa organizēšanu.

No kāda finansējuma tiks segta demontāžas darbu maksa? 

Likums par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu nosaka, ka izmaksas jāsedz pašvaldībai, pēc tam saņemot 50% kompensāciju no valsts. Demontāžas procesā tiks izmantoti arī sabiedrības saziedotie līdzekļi (gandrīz 270 000 eiro), atbilstoši ziedojuma mērķim - būvgružu izvešanai.

Kur piemineklis nonāks pēc demontāžas? 

Tas tiks pilnībā utilizēts. Latvijas Okupācijas muzejam ir valsts deleģēts uzdevums lemt par to, vai demontējamā objekta oriģinālā detaļa vai fragments ir iekļaujams muzeja krājumā. Konkrētajā gadījumā muzejs nav lūdzis objektu iekļaut krājumā.

Kas atradīsies Uzvaras parkā, kad demontāžas darbi tiks pabeigti?

Šobrīd konkrēts lēmums vēl nav pieņemts. Par vietas turpmāko attīstību pašvaldība konsultēsies ar sabiedrību. Rīgas mērs Mārtiņš Staķis ir paudis savu redzējumu par pieminekļa teritorijas nākotni, norādot, ka, pirmkārt, šai jābūt vietai, kur cilvēki grib nākt un uzturēties ikdienā. Nākotnē šeit jābūt vietai, kuru apmeklēt rīdzinieki vēlas 365 dienas gadā. Otrkārt, parks jāiekārto tā, lai tas būtu vērsts nākotnē, kuru vislabāk reprezentē bērni un jaunieši. Treškārt, Uzvaras parkam, kurā notiekošie pasākumi ilgstoši ir bijuši sabiedrību šķeļoši, jābūt rīdziniekus vienojošai vietai.

foto: Juris Rozenbergs
Paša Pārdaugavas “okupekļa” nogāšanai tērē tikai septiņus procentus jeb 150 000 eiro no tā aizvākšanai paredzētajiem līdzekļiem. Tā kā nekāds lielais ietaupījums no tā, ka to nogāza nedēļu ātrāk, nav.
Paša Pārdaugavas “okupekļa” nogāšanai tērē tikai septiņus procentus jeb 150 000 eiro no tā aizvākšanai paredzētajiem līdzekļiem. Tā kā nekāds lielais ietaupījums no tā, ka to nogāza nedēļu ātrāk, nav.

Cik ilgi notiks demontāžas darbi? 

Saeimas atbalstītais likums par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu demontāžu nosaka, ka Uzvaras parkā esošais piemineklis jādemontē līdz šī gada 15. novembrim, savukārt pazemes daļas demontāža un labiekārtošanas darbi īstenojami līdz 2023. gada 30. jūnijam. Pašvaldība iekļausies noteiktajos termiņos.

Būvnieki nogāž padomju pieminekļa kompleksā esošo sievietes tēla statuju

Trešdien īsi pēc plkst. 9 padomju pieminekļa kompleksā, Pārdaugavā, būvnieki nogāzuši arī sievietes tēla statuju.

Sākusies Uzvaras parkā esošā pieminekļa postamenta demontāža.

Sāk nojaukt pieminekļu kompleksu Uzvaras parkā

Pieminekļu kompleksa Uzvaras parkā nojaukšanas laikā otrdienas pēcpusdienā nogāztas trīs padomju karavīru statujas.