Kultūra
2022. gada 27. augusts, 07:36

Vēl tikai augustā visi var pagūt apmeklēt vēsturisko Karostas ūdenstorni. FOTO

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tikai dažas dienas, līdz 31. augustam, visiem interesentiem šosezon ir iespēja apmeklēt Liepājas Karostas ūdenstorņa grandiozās telpas un izbaudīt radošo vidi atvērtajās mākslinieku darbnīcās, kur var apskatīt Latvijas mākslas akadēmijas pasniedzēju – gleznotāju Veronikas Frolovas un Reiņa Liepas, kā arī tēlnieka Egona Peršēvica darbus. Šobrīd mākslinieki savu darbu tornī ir beiguši, bet izstādi ar līdzi atvestajām gleznām, kā arī darbus, ko viņi radījuši šovasar ūdenstornī, vēl var pagūt apskatīt.

Jau trešo sezonu vasarās pārcelt savas darbnīcas un eksponēt darbus publiskai apskatei Karostas ūdenstornī tiek aicināti izcilākie Latvijas mākslinieki. Iepriekšējos gados tie bija gleznotāji Ritums Ivanovs, Agate Apkalne, Atis Jākobsons, Elīna Zunde un Andris Vītoliņš, bet šovasar tur strādāja Veronika Frolova un Reinis Liepa. Lai lieliskās Karostas ūdenstorņa telpas sniegtu maksimālu pienesumu, mākslinieku rezidences kurators, tēlnieks Egons Peršēvics, uz torni aicina tikai profesionāļus, kuru darbu kvalitāti neviens nespēj apšaubīt.

foto: Publicitātes foto
Jau trešo vasaru pēc kārtas 1905. gadā celtais Karostas ūdenstornis, kurš vairs nepilda savas tiešās funkcijas, pārtapis par mākslinieku rezidenci. Vēl tikai līdz augusta beigām visi interesanti var pagūt to apmeklēt, lai ieraudzītu, kā māksliniekiem šogad tur veicies.

Torņa atmosfēru Veronika Frolova salīdzina ar templi, ko īpašu padara ne tikai maģiskās gaismas, kas caur biezajiem stikla blokiem telpā ieplūst no visām pusēm, bet arī akustika un nebeidzamās trepes. “Bet patiesais ieguvums no šis pieredzes ir nevis kāds konkrēts mākslas darbs, kas tika vai netika radīts, bet pagrieziena punkti, uz kuriem uzduries, izejot no savas ierastās rutīnas,” atzīmē gleznotāja.

Reinis Liepa savukārt savu darbu tornī uztvēra kā izaicinājumu un telpu eksperimentiem, veidojot arī freskas, izmantojot Liepājas pludmales smiltis. “Vienā no darbiem iesāku zīmēt un gleznot sievietes tēlu ar domu atsvaidzināt savas cilvēka figūras zīmēšanas prasmes, jo gaisma un distances iespēja šajā tornī atvieglo šo uzdevumu,” saka Reinis Liepa, arī par galveno torņa pievilkšanas spēku minot gaismas un lieliskās telpas, kas ļāvis viņam uz saviem darbiem paskatīties citām acīm.

Lai publikai būtu interesantāk vērot māksliniekus darbībā, arī Egons Peršēvics pats vasarās strādāja uz vietas tornī. Aizvadītājās sezonās tur tapa viņa lielformāta darbi – “Karostas nāra” un “Mākslinieka manifests”, bet šosezon tēlnieks ir pievērsies aizmirstākam žanram – portretu studijām, kā arī piedāvāja noklausīties izzinošas lekcijas par tēlniecību.

foto: Publicitātes foto
Karostas ūdenstornis savas tiešās funkcijas pildīja no 1905. līdz 1989. gadam. Tagad tas ir izcils industriālās arhitektūras paraugs un neatņemama Karostas ainavas sastāvdaļa.

Ūdenstornis celts 1905. gadā, lai apgādātu ar dzeramo ūdeni visu Karostas teritoriju, kas veidojās kā neatkarīga un slēgta pilsētas daļa. Kopš 1989. gada torni ūdens ieguvei vairs neizmanto.

Staltā sarkanķieģeļu ēka ir izcils industriālās arhitektūras paraugs un neatņemama Karostas ainavas sastāvdaļa. 2010. gadā Liepājas Karostas ūdenstornim piešķīra vietējas nozīmes industriālā kultūras pieminekļa statusu.

Parasti torņa iekštelpas apskatei ikdienā nav pieejamas, bet vasarās tornis kalpo par rezidenci māksliniekiem. Līdz ar to vasarā noteiktos laikos bez maksas var apskatīt ne tikai grandiozā torņa iekštelpas, bet arī ielūkoties atvērtajās mākslinieku darbnīcās, vērot profesionālu mākslinieku radošo procesu un izbaudīt arī viņu līdzatvesto mākslas darbu izstādi. Unikālajā būvē tiek rīkotas izstādes, performances un citi publiski pasākumi.

Karostas ūdenstorni var pagūt apmeklēt vēl atlikušajās augusta dienās: trešdien, ceturtdien un piektdien no pulksten 13.00 līdz 18.00, bet sestdien un svētdien no pulksten 11.00 līdz 17.00. Zvanot gidam uz tālruni 29930936, var paspēt pieteikt grupu bezmaksas ekskursijai arī citā laikā.

Savu trešo sezonu atklāj Karostas ūdenstorņa mākslinieku rezidence

gallery icon

Mākslinieku rezidence Karostas ūdenstornī

Karostas ūdenstornī jau otro gadu pēc kārtas norisinās atklātās mākslinieku rezidences, kuras ir atvērtas apmeklētājiem. Skatītāji tur var vērot ...

gallery icon

Karostas nāriņa Liepājā

Ar inscenētu iestudējumu atklāta tēlnieka Egona Peršēvica izveidotā lielformāta skulptūra Karostas nāra, kas jau paspējusi kļūt par populāru apskates objektu.

gallery icon