Sabiedrība
2022. gada 18. augusts, 06:29

Internetā klīst dīvains stāsts par krievu diplomātu ālēšanos Rīgā – Ārlietu ministrija noskaidro apstākļus

Jauns.lv

Iepriekšējās nedēļas izskaņā Ukrainas medijos un Latvijas sociālajos tīklos parādījās neapstiprināta informācija par kādu ālēšanos, kuru vienā no Rīgas klubiem it kā sarīkojuši Krievijas diplomāti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Stāstu 13. augustā publicējis Ukrainas medijs ”Obozrevatel”.

Atsaucoties uz aculieciniekiem, ziņu vietne apgalvo, ka kādā Rīgas karaoke bārā esot atpūtušies vairāki Ukrainas pilsoņi, tostarp, dziedot dziesmas dzimtajā valodā.

“Tas neesot paticis agresorvalsts atašejam. Vīrietis samaksājis kluba administrācijai 2000 eiro, lai ukraiņiem vairāk neliktu dziesmas pēc viņu izvēles. Pats pēcāk meties izpildīt krievu šansonu hitus,” raksta Ukrainas medijs.

“Obozrevatel” arī apgalvo, ka "konflikts pēcāk pāraudzis kautiņā" un beigu beigās "krievu diplomāts bija spiests atvainoties par savu rīcību".

Publikācijas beigās teikts, ka atašeja identitāte neesot zināma.

Netiek precizēts, kā “Obozrevatel” avoti noskaidrojuši, ka viņu aprakstītā persona bijis atašejs, taču publikāciju papildina videomateriāli, kuros redzams, kā kāds vīrietis krievu valodā karaoke stilā tik tiešām dzied bēdīgi slavenā Krievijas izpildītāja Mihaila Kruga dziesmu “Zolotye Kupola” (“Zelta kupoli”), kamēr viņu vēro citi pie galdiņa apsēdušies cilvēki.

Zināms, kurā bārā notikusi krievu šansonu dziedāšana

Ar šo stāstu ir dalījušies dažādi portāla “Twitter” konti un lietotāji, pārpublicējot arī minētos video.

Vadoties pēc uzfilmētā, Jauns.lv noskaidroja, ka videomateriālos ir redzams Elizabetes ielā 55 – pašā Rīgas centrā – blakus viesnīcai “Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel” esošais karaoke bārs “Friends Club”.

Video redzamais telpu interjers un “Friends Club” interjera fotogrāfijas to apstiprina.

Neapstiprināti gan paliek apgalvojumi, ka uzfilmētajā tik tiešām ir redzams Krievijas diplomāts.

Ārpus kadra palicis arī “Obozrevatel” aprakstītais kautiņš un atašeja atvainošanās, kā rezultātā iztrūkst acīmredzamu liecību, ka tas tiešām ir noticis.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Jauns.lv rakstiski sazinājās ar “Obozrevatel” publikācijas autori Annu Paskeviču, lai lūgtu papildus informāciju par minētajiem aculieciniekiem un stāsta avotiem, taču pagaidām atbilde nav saņemta.

Stāsts – “viltus ziņas”, dziedātājs – “vienkāršs klients”

Jauns.lv sazinājās ar “Friends Club” administrāciju, kur apstiprināja, ka videomateriālos tik tiešām redzams konkrētais karaoke bārs.

“Viss, ko es jums šobrīd varu pateikt – tas viss ir viltus ziņas. Esam vērsušies policijā ar iesniegumu, ka tiek izplatīta nepatiesa informācija,” telefonsarunas laikā pauda kāda sieviete, kura apgalvoja, ka viņas vārds ir Aleksandra, un, ka viņa pārstāv izklaides vietas administrāciju.

“Friends Club” pārstāve uz atkārtotiem, konkrētākiem jautājumiem atbildēja, sakot, ka nekāds kautiņš bārā neesot noticis, un arī apgalvojumi par 2000 eiro maksāšanu esot nepatiesība.

Bārā gan neprecizēja, kurā datumā notikusi krievu šansona dziedāšana, piebilstot, ka video esot redzami “vienkārši klienti”.

Ko saka policija?

Jauns.lv sazinājās arī ar Valsts policiju (VP), lai noskaidrotu divas lietas: pārbaudītu, vai tiešām šī mēneša ietvaros uz konkrētā bāra adresi nav bijis izsaukums saistībā ar iespējamu kautiņu, sabiedriskā miera traucēšanu; noskaidrotu, vai bāra vadība tiešām ir vērsusies VP saistībā ar pretenzijām par iespējamu viltus ziņu izplatīšanu.

Runājot par to gan jāpiebilst – nav skaidrs, pret ko tieši varētu vērsties “Friends Club” vadība, jo medijos līdz šim nav apgalvots, ka viss aprakstītais stāsts noticis tieši šajā izklaides vietā.

Eksistē tikai kāda vietējā “Twitter” lietotāja ieraksts, kurā, pārpublicējot videomateriālus, minēts, ka tajos redzamais notiek “Friends Club”, Rīgā.

Apstiprinājumu, ka augustā uz bāru būtu braukusi policija, reaģējot uz kaušanos, neizdevās iegūt.

Taču VP apstiprināja, ka 16. augustā – tajā pašā dienā, kad ar bāra vadību sazinājās Jauns.lv – VP RRP Rīgas Teikas iecirknī tika saņemts iesniegums par sociālajos tīklos izplatītu informāciju, par kuru “paši veicot iekšējo pārbaudi, neguva apstiprinājumu”.

“Policijā saistībā ar šo gadījumu ir uzsākta resoriskā pārbaude un tiek skaidroti notikušā apstākļi,” informēja VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā speciāliste Ance Rozīte.

Ārlietu ministrijas atbilde intriģē

No Krievijas diplomātu puses pēdējo gadu laikā un ne vien Latvijā ir piedzīvots daudz, taču jāteic, ka stāsts par 2000 eiro maksāšanu bāram ar iepriekš aprakstīto nolūku, nudien prasa cītīgāku iedziļināšanos un pārbaudi.

Pēc vēršanās Ārlietu ministrijā (ĀM) ar jautājumu – vai ministrijai ir zināms par publiskotajiem apgalvojumiem, atbilde bija šāda: “Saistībā ar jūsu zemāk minēto incidentu informējam, ka šobrīd notiek apstākļu noskaidrošana.”

Uz lūgumu precizēt, vai tas nozīmē, ka ir pamats aizdomām par Krievijas diplomātu reālu iesaisti, ĀM preses sekretāre Diāna Eglīte vien atkārtoja: “Notikušā apstākļi tiek skaidroti,” piebilstot, ka pašlaik nekas vairāk nav sakāms.

Bārs ir saistīts ar Krievijas pilsoni

Publiski pieejamā informācija par bāru “Friends Club” (SIA “Tora Tora”) liecina, ka tā valdē darbojas un īpašnieks ir kāds Alvis Dolgais, taču kā prokūriste norādīta kāda Krievijas Federācijas pilsone Irina Batčeva.

Portālā “Facebook” konkrētajai sievietei norādīts, ka viņa šobrīd dzīvo Rīgā. Ar sievieti vēl cita starpā saistīts kāds uzņēmums SIA “SKOLAS 17”, kur viņa, saskaņā ar “Lursoft” datubāzi, ir valdes locekle.

Kā uzņēmuma darbības veidi norādīti “Sava nekustama īpašuma pirkšana un pārdošana” un
“Dzīvojamo un nedzīvojamo ēku būvniecība”.

SIA “SKOLA 17” prokūristu sarakstā ir Krievijas Federācijas pilsoņi Ivans Dedovs un Mihails Dedovs.

Starp tā īpašniekiem, neskaitot abus Dedovus, vēl minēti Viktors Jaseņevs, Viktors Kuzjmins, Irina Loginova un Aleksandrs Romaščenko – visi Krievijas Federācijas pilsoņi.

Nebūtu pirmā Krievijas diplomātu ālēšanās Rīgā

Iepriekšējā gadā medijos izskanēja kāds pagalam neglaimojošs stāsts par bijušo Krievijas vēstniecības Latvijā diplomātu Ruslanu Ušakovu.

Viņš pērn aprīlī izpelnījās sabiedrības un Latvijas valdības pārstāvju nosodījumu par tobrīd spēkā esošo Covid-19 noteikumu klaju neievērošanu.

Sievietes pie Krievijas vēstniecības Rīgā protestē pret okupantu pastrādātajām zvērībām Ukrainā

Rīgā pie Krievijas vēstniecības aizvadīta protesta akcija pret seksuālo vardarbību un kara noziegumiem Ukrainā, uz kuru bija sapulcējušās ap 100 ...

gallery icon
91

Ruslans Ušakovs kādā privātmājā Ķengaragā bija pieķerts saviesīgā ballītē kā namatēvs. Diplomāts tobrīd, redzot, ka viņa rīcība tiek iemūžināta ar kameru, reaģēja ar rupjiem žestiem.

Drīz pēc šī notikuma parādījās vēsts, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) pieņēma lēmumu pasludināt vienu Krievijas vēstniecības diplomātu par Latvijai nevēlamu personu, kas izrādījās Ruslans Ušakovs.

Tika paskaidrots, ka tas darīts, solidarizējoties ar Čehijas Republikas valdību saistībā ar Krievijas izlūkdienestu nelegālajām aktivitātēm Čehijā, kas tobrīd bija aktualizējušās.

Satversmes aizsardzības biroja (SAB) 2019. gada darbības pārskatā norādīts, ka Krievijas Bruņoto spēku Ģenerālštāba Galvenās pārvalde (GRU) tradicionāli izlūkošanas aktivitātes ārvalstīs īsteno, izmantojot Krievijas vēstniecību un to paspārnē izvietoto militāro atašeju biroju piesegu.

Militārā atašeja biroja oficiālās funkcijas ir militāri diplomātisko starpvalstu sadarbības jautājumu risināšana, bet šajās pozīcijās bieži tiek nozīmēti GRU virsnieki, kuru galvenais uzdevums ir izlūkošanas informācijas vākšana.

“Krievijas vēstniecībā Latvijā militārā atašeja biroju vada pulkvedis Ušakovs, kurš darbu Latvijā sāka 2019. gadā. Ušakovs biežāk nekā amata priekšgājējs apmeklējis drošības un ārpolitikas tematikai veltītus pasākumus, kuros veido sākotnējos kontaktus ar minēto jomu ekspertiem," teikts 2019. gada SAB pārskatā.