foto: Zane Bitere/LETA
"Te tak ir rakstīts, ka nokriti!" Andrejostā piekautā puiša draudzene stāsta par pieredzi policijas iecirknī
Interesi izraisa cietušā draudzenes publicētais Valsts policijas (VP) lēmums kā atbilde uz sākotnējo iesniegumu.
112
2022. gada 17. augusts, 16:09

"Te tak ir rakstīts, ka nokriti!" Andrejostā piekautā puiša draudzene stāsta par pieredzi policijas iecirknī

Jauns.lv

Sociālajos tīklos pirms dažām dienām plašu uzmanību izpelnījās kāds stāsts par konfliktu Andrejostas kvartālā, Rīgā. Saskaņā ar situācijai pietuvinātu personu teikto, tur stipri piekauts kāds puisis, kurš iepriekš ar uzbrucēju konfliktējis no viņa puses izdzirdētās Krievijas slavināšanas dēļ. Šajā stāstā jau atkal lielu kritiku izpelnījusies Valsts policija (VP).

Cietušā vārds ir Jānis. Sīkāk par notikušo portālā “Facebook” izstāstīja viņa draudzene Lāsma. Notikuma brīdī viņa nav bijusi klāt, situācijā iesaistoties pēcāk.

“Konflikts aizsākās AOK [Andrejostas kvartāla] tualetēs, saistībā ar Krieviju slavinošiem izteicieniem, laika posmā 02.00 līdz 03.00, pēc kura it kā tika izlīgts. Pirms došanās mājās saruna atsākās un nākamais, ko cietušais atceras, ir pamošanās Stradiņos…” raksta cietušā draudzene.

“Pats esot nokritis”

Viņa norāda, ka 14. augustā tika uzrakstīts iesniegums VP Sarkandaugavas iecirknī par miesas bojājumu iegūšanu vardarbīgā veidā.

“[...] pēc ķirurga domām, visticamāk, ar kasteti,” piebilst cietušā draudzene.

Traumas bijušas pietiekami nopietnas – žokļa lūzums, divi izsisti zobi, pārsista lūpa un smadzeņu satricinājums: “Jau sākotnējā attieksme pret mums bija tāda, ka paši esam vainīgi, un ko mēs vispār gribam. Ka esot nokritis un viss. Bet, vai tiešām šādas traumas gūst krītot? Iesniegumu gan beigās pieņēma, bet jau izteica komentāru, ka tajā vietā kameru neesot, tāpēc cerības esot mazas. Ar lielu bezcerību un vilšanos atstājām iecirkni. Nepagāja ne vairāk kā 13 stundas, un pienāca paziņojums par kriminālprocesa neuzsākšanu, “jo pats esot nokritis”.”

Policistus iekustina sociālie tīkli

Abi nolēmuši visu ņemt savās rokās.

Ievietojuši ierakstu sociālajā vietnē “Facebook”, kur teju minūtes laikā ar viņiem sazinājās Andrejostas kvartāla pārstāvji un paziņoja, ka ir pieejams videomateriāls, kurā viss esot redzams – uzbrukums tiešām ir noticis.

“Šis savukārt parāda, ka VP Sarkandaugavas iecirkņa darbinieki nav pat centušies sazināties ar AOK, lai noskaidrotu, vai viņi kaut ko par šo incidentu zina. Mums tas prasīja pāris minūtes, vai tiešām policijai tam nebija laika? Vai tiešām mēs vēl aizvien dzīvojam laikā, kur no policijas ir jābaidās, nevis jāuzticas? Vai tiešām mums pašiem ir jāmeklē vainīgie?” retoriski vaicā meitene.

Viņa jau tad apstiprināja, ka negrasās samierināties ar šādu situāciju un lēmumu pārsūdzēs ar pierādījumiem, kurus “ieguvuši paši, nevis policija”.

Drīz vien uz šo stāstu sociālajos tīklos sākuši reaģēt virkne lietotāju, kuri pauduši bažas par to, kā šajā stāstā attēlota VP.

Sekojusi arī VP publiska reakcija: “Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības nodaļā sākta dienesta pārbaude, kuras laikā tiks skaidrots, vai saistībā ar kādu konfliktu Andrejostā VP amatpersonas reaģējušas atbilstoši situācijai un konkrētajā brīdī esošai informācijai.”

VP arī atklāja, ka jau šobrīd, balstoties uz jauniegūto informāciju par notikušo, VP Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Ziemeļu iecirknī tomēr ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 126. panta pirmās daļas par vidēja smaguma miesas bojājuma tīšu nodarīšanu.

Cietušā draudzene izstāsta detaļas

Zināmu interesi gan izraisa cietušā draudzenes publicētais VP lēmums kā atbilde uz sākotnējo iesniegumu.

Tajā tik tiešām ir teikts: “[...] 14. augustā saņemts iesniegums par to, ka Jūs, iespējams, krītot guvāt miesas bojājumus [...].”

Saprotams, ka iesniegums nebūt nebija rakstīts par to, ka “iespējams, piedzīvots kritiens”, kā to liek noprast publicētais VP lēmums.

VP Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Ilze Jurēvica skaidro, ka secinājums par iespējamo krišanu izdarīts, balstoties uz sākotnēji pieejamo informāciju.

VP pārstāve atbildē atkārtoti arī norāda: “[...] saskatāms, ka amatpersonas lēmums par atteikšanos sākt kriminālprocesu pieņemts pārsteidzīgi, nepārbaudot visus iespējamos apstākļus, iespējams, nepietiekami iedziļinoties lietā, uz ko norādīja arī vēlāk atklātā informācija par videomateriālu, kurā redzams notikušais konflikts.”

Tādēļ arī VP Rīgas reģiona pārvaldes Disciplinārās uzraudzības nodaļā sākta iepriekšminētā dienesta pārbaude.

Cietušā draudzene Jauns.lv izsaka pieļāvumu, ka šī “sākotnējā informācija”, par kuru runā VP, bijusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) ziņojums: “Tā kā cietušais bija bezsamaņā un pēc notikušā neko nesaprata, neatcerējās, mediķi ierakstīja, ka, iespējams, kritis. Savukārt ķirurga un “Stradiņu” slēdzienā ir uzskaitītas gūtās traumas un fakts, ka pacients neatceras notikušo. Traumas acīmredzami nav no kritiena. Šķiet, ka policija ir apskatījusi tikai pirmo ierakstu un izdarījusi secinājumus.”

“Te tak ir rakstīts, ka pats nokriti!”

Lāsma vēl atklāj, ka sākumā ar cietušo Jāni devušies uz Matīsa ielas iecirkni, jo tas bija blakus mājām.

“Matīsa ielas policistes bija ļoti laipnas, izjautāja, apskatīja slimnīcas informāciju, teica, ka tur noteikti ir krimināllieta. Bet viņas ieteica, lai braucam uz Allažu ielas iecirkni, jo Andrejsala ir viņu jurisdikcijā, un tā lieta ies ātrāk. Maz gan mēs zinājām…”

Jau daudz aprunātajā Allažu ielas iecirknī sagaidījusi citāda atmosfēra.

“Aizbraucām tur, pieņēma sieviete, kuras attieksme nebija tā laipnākā. Es sēdēju blakus telpā. Durvis bija vaļā. Viņa pieaicināja kolēģi, kas telpā ieradās jau ar vārdiem: “Un ko tu gribi, lai mēs darām? Piedzēries, pats nokriti? Te tak ir rakstīts, ka pats nokriti!”,” par dzirdēto apgalvo cietušā draudzene.

Viņa nenoliedz, ka cietušais tovakar izklaides vietā, kur konflikts izcēlies, bija lietojis alkoholiskos dzērienus, taču VP arī skaidrots, ka strīds izcēlies saistībā ar iespējamu Krievijas agresijas slavināšanu.

Cietušais gan teicis, ka precīzi neatceras notikumus, bet tur noteikti ir kameras, uz ko policists atbildēja, ka kameru tur neesot un īsti pat neklausījās.

“Kad es iesaistījos, mani nosauca par fani, līdzjutēju un aizcirta durvis. Tālākās sarunas es nedzirdēju,” piebilst piekautā puiša draudzene.

“Situācija ir nepieņemama!” Reaģē pat ministrs Eklons

Reaģējot uz sociālajos tīklos izplatīto stāstu, iekšlietu ministrs Kristaps Eklons (AP) pieprasīja VP priekšniekam Armandam Rukam izvērtēt policistu tiešo vadītāju atbildību.

“Situācija saistībā ar notikumiem Andrejsalā ir nepieņemama! Esmu pārrunājis šo gadījumu ar Valsts policijas priekšnieku A. Ruku, prasot aktualizēt jautājumu par tiešo vadītāju atbildību, lai nekas tāds vairs neatkārtotos,” ar Iekšlietu ministrijas “Twitter” starpniecību pauda Eklons.

VP savā publiskajā komentārā arī aicina iedzīvotājus par apšaubāmiem VP amatpersonu lēmumiem uzreiz ziņot VP Iekšējās kontroles birojam, vai rakstot iesniegumu VP reģionu pārvalžu vadībai, lai šādas situācijas iespējami ātri tiktu identificētas, pārbaudītas un novērstas, gadījumos, ja apstiprinās policistu neprofesionāla rīcība.

Aprobežojoties tikai ar stāstu publicēšanu sociālo tīklu platformās, tiek zaudēts laiks šādu gadījumu savlaicīgai izskatīšanai un iespējamo nepilnību novēršanai, pauda VP.