foto: LETA
Līvānu novads varētu pārdēvēt padomju kolaboranta Rudzutaka vārdā nosaukto ielu
Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.
Novadu ziņas
2022. gada 11. augusts, 11:47

Līvānu novads varētu pārdēvēt padomju kolaboranta Rudzutaka vārdā nosaukto ielu

Jauns.lv/LETA

Līvānu novads varētu pārdēvēt padomju kolaboranta Jāņa Rudzutaka vārdā nosaukto ielu, informēja Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods (LA).

Viņš skaidroja, ka pirms 20 gadiem ielai no nosaukuma izņemts Rudzutaka vārds Jānis, tāpēc tagad ielas nosaukums ir "J.Rudzutaka iela".

Domes priekšsēdētājs informēja, ka ielas nosaukumu varētu mainīt, bet pirms tam tas jāizrunā ar iedzīvotājiem. "Šis ir īstais laiks ielu pārdēvēt," atzina Vaivods.

Biedrības "Publiskās atmiņas centrs", kurā apvienojusies daļa bijušo Valsts drošības komitejas dokumentu izpētes komisijas pētnieku, padomes loceklis Didzis Šēnbergs vērsies Līvānu novada pašvaldības domē ar aicinājumu par oficiālā vietvārda, kas slavē Krievijas Komunistiskās partijas Centrālkomitejas sekretāru un Staļina totalitāra režīma vadoņa Vjačelava Molotova vietnieku Rudzutaku, maiņu lemt līdz 2022. gada 23. augustam - Molotova-Ribentropa pakta atceres dienai.

Šēnbergs skaidroja, ka Satversme paredz komunistiskā totalitārā režīma nosodīšanas pienākumu, bet Līvānu novadā ar vietvārdu šobrīd esot godināts viens no viaugstākajiem PSRS komunistiskās totalitārās varas hierarhijas locekļiem, kas Latvijas Brīvības cīņā bija ienaidnieka pusē, - Alekseja Rikova un Molotova vietnieks Jānis Rudzutaks.

24. februārī biedrība izdeva Satversmē nostiprinātās komunistiskā totalitārā režīma nosodīšanas pienākuma īstenošanas oficiālos vietvārdos ieteikumus, nosūtot tos visām pašvaldībām.