Sabiedrība
2022. gada 2. augusts, 21:41

"Esmu jau nocīnījusies. Tagad ir tā, ka es to vairs nespēju," - lielie gāzes rēķini iedzīvotājus dzen izmisumā

Jauns.lv

Arvien vairāk cilvēku sociālajos tīklos pauž savu sašutumu par jaunajiem gāzes izlīdzinātajiem maksājumiem. Kamēr valsts atbalsts vēl nav pieejams, cilvēkiem lielie rēķini jāmaksā jau tagad, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pedagoģe Agnija Kempele LTV stāsta, ka kopā ar vīru 80. gados uzcēla māju Ikšķilē, pārbūvējot dzimtas īpašumu. Sākumā kurinājuši ar oglēm, bet pirms 20 gadiem pārgājuši uz gāzi.

Agnija vēl tagad atceras, cik toreiz bija jāmaksā par apkuri: "Cena bija 30 lati. To es varēju atļauties, metos visos darbos."

Agnija parasti par dzīvi nesūdzas un vienmēr sevi pieskaitījusi pie vidusslāņa. Iepriekšējos gados gāzes izlīdzinātā maksājuma rēķini bija 90–140 eiro katru mēnesi. Šogad pieauga jau līdz 300 eiro.

"Paraudāju, to noriju, darīšu; ir karš, ir kovids bijis. Ļoti lielā priekā noklausījos "Preses klubā", ka Ivars Godmanis stāsta – tiem, kuriem ir izlīdzinātais maksājums, tie līdz nākamajam aprīlim maksā vienu cenu. Pat aizskrēju uz franču dienām "Lidlā" un nopirku gliemežus aiz prieka. Trešā dienā man atnāk jauns pārrēķins – 575. Līdz aprīlim…" pastāstīja Agnija Kempele.

Šī summa Agnijai ir pārāk liela. Viņa kopā ar dēlu plāno ņemt kredītu, lai uzstādītu granulu katlu. Kredīts gan nozīmē, ka viņai jāatsakās no plāniem doties pelnītā atpūtā.

"Es biju domājusi pamest darbu... Ir pensija, un es vēl strādāju divos darbos," atklāja Agnija.

Tikmēr māksliniecei un pedagoģei Diānai Dimzai-Dimmei nupat kā gāzes izlīdzinātais maksājums pieaudzis divas reizes – no 200 uz 400 eiro.

"Es esmu savu lielāko dzīves daļu jau nocīnījusies. Tagad ir tā, ka es to vairs nespēju, godīgi sakot.  Tu saproti, ka tev nav iespējas izdzīvot, godīgi darot savu darbu," sacīja Diāna.

foto: Ekrānuzņēmums no LTV.
Māksliniece un pedagoģe Diāna Dimza-Dimme.

400 eiro ir aptuveni puse no Diānas ikmēneša ienākumiem. Līdzekļu apkures sistēmas maiņai viņai neesot.

"Es pati izaudzēju savus ķirbjus un tā tālāk. Es ņemu līdzi uz darbu savas pusdienas, nevis ēdu kaut kur. Nav no kurienes vairs paņemt. Es esmu pirmspensijas vecumā. Es labprāt strādātu nedaudz mazāk, jo man vairs nav tās kapacitātes. Man vienmēr ir nācies strādāt ļoti daudz, bet es vairs to nevaru," neslēpa Diāna.

Abas dāmas uzsvēra, ka visnepatīkamākā esot neziņa, cik galu galā būs jāmaksā un vai cenas atkal mainīsies. Tāpat viņām nav nekādas skaidrības, kāds būs valsts atbalsts. Agnija sprieda, ka prātīgāk būtu no valsts puses noteikt griestus gāzes cenām un pārējo kompensēt. Tad cilvēki vismaz saprastu, cik būs jāmaksā. "Ja es zinātu, ka 500 un viss, valdība neļaus vairāk paaugstināt, – arī to mēs norītu," sacīja Agnija Kempele.

Dāmas arī uzskata – valsts atbalstam rēķinu apmaksai ir jābūt jau tagad, nevis sākoties apkures sezonai. Par to, kā palīdzēt iedzīvotājiem segt jaunos izlīdzinātā maksājuma rēķinus, valdība varētu lemt nākamnedēļ.