foto: Sintija Zandersone/LETA
Reliģiskais ģimeņu klans. Vēlēšanas gaidot: “Latvija pirmajā vietā”
Pērn Ainārs Šlesers visu uzmanību atkal piesaistīja ar to, ka nostājās antivakseru cīnītāju pirmajās rindās.
Politika
2022. gada 3. augusts, 05:00

Reliģiskais ģimeņu klans. Vēlēšanas gaidot: “Latvija pirmajā vietā”

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Šoruden Saeimas vēlēšanās startē jau astotais Aināra Šlesera politiskais veidojums jeb partija ar visai daiļskanīgu nosaukumu – “Latvija pirmajā vietā” (LPV), kura uz pārējo 14. Saeimas vēlēšanās startējošo partiju fona izceļas gan ar ģimeniskām saitēm, gan reliģisku dogmu pārņemtiem cilvēkiem. Tāds savdabīgs dzimtu klans sektas ietvaros.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Tas arī nav pārsteigums, jo partijas priekšvēlēšanu programmas pirmais teikums skan, ka LPV galvenais uzdevums ir “atbalstīt ģimenes un kristīgās vērtības”. Loģiski, ka pirmajā vietā liktas arī sarakstu līderu ģimeņu intereses un reliģiskā pārliecība.

“Svētās ģimenes”

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Džeza mūziķu pāris Deniss Paškevičs un Jolanta Gulbe-Paškeviča Saeimas vēlēšanas startēs no “Šlesera partijas” – LPV saraksta.

Rīgas sarakstā startē tēvs un meita – bijušais Rīgas mērs Oļegs Burovs (trešā pozīcija) un viņa meita Inna Burova (20. vieta). Kurzemes saraksta devītajā vietā ir Rīgas listes līdera Aināra Šlesera vedekla Dana Šlesere. Toties Vidzemes sarakstā ar 16. numuru startē Aināra Šlesera dēls Ričards Šlesers.

Savukārt Kurzemes sarakstā 12. vietu ieņem Zemgales saraksta līdera, bijušā Satiksmes uzraudzības biroja priekšnieka Edmunda Zivtiņa dēls Eduards.

Vidzemes sarakstā aiz Šlesera jaunākā uzreiz seko pazīstamais džeza mūziķu pāris – dziedātāja Jolanta Gulbe-Paškeviča un saksofonists Deniss Paškevičs, aiz kuriem 19. vietā ir  Latgales saraksta līdera Viļa Krištopana sieva Aija Krištopane. Savukārt Krištopans juniors – Kristaps ir Rīgas saraksta 23. pozīcijā.

Līdz ar to no 115 LPV deputātu kandidātiem 12 ir pirmās pakāpes radinieki – tēvi un bērni vai precēti pāri. Vienlaikus visus saista ne tikai radniecība, bet lielā mērā arī reliģiska pārliecība, un ne tikai tā dēvētā tradicionālā kristietība, bet arī antivakserims.

“Sagramstītie antivakseri”

foto: Juris Rozenbergs
LPV ir jau astotais Aināra Šlesera “mācītāju partijas” projekts.

Virkne uz deputāta krēslu startējošo kandidātu pandēmijas uzliesmojuma laikā bijuši vakcinācijas pretinieku pirmajās rindās. 

Starp viņiem var minēt enerģētiskā brīnumūdens “Memory water” radītāju Jāni Pļaviņu (Rīgas saraksta 25. vieta), dzejnieku, alternatīvās “Brīvības studijas” darboni Andri Petrovu (Rīgas saraksta 31. vieta), bijušo Valsts kontroles preses sekretāri Līgu Krapāni (Vidzemes saraksta 2. vieta), Latvijas Svarcelšanas federācijas prezidentu, svarcēlāju Viktoru Ščerbatihu (Vidzemes saraksta 4. vieta), Vides aizsardzības kluba prezidenta, bijušā Saeimas deputāta Arvīda Ulmes sievu Diānu Ulmi (Zemgales saraksta 5. vieta) un draudzes “Kristus pasaulei” mācītāju Mārci Jencīti (Rīgas saraksta 21. vieta). Tie ir tikai redzamākie un skaļākie antivakseri. Pilnīgi droši, ka sarakstos ir vēl pulks viņu piekritēju.

LPV sarakstu zināmā mērā var uzskatīt par sagramstītu, jo tajā ir ne viens vien, kurš iepriekšējās Saeimas vai pašvaldību vēlēšanās ir startējis no citām partijām: Oļegs Burovs (“Gods kalpot Rīgai!”), Ralfs Nemiro, Ramona Petraviča, Linda Liepiņa (KPV LV), Diāna Ulme, Viktors Ščerbatihs (Zaļo un zemnieku savienība), Māris Šveiduks (“Jaunais laiks”), Jānis Valtervitenheims (“No sirds Latvijai”). Ar “Gods kalpot Rīgai!” LPV ir parakstījusi vienošanos, ka tā savus kandidātus deleģē LPV sarakstā, bet pārējie uz LPV pārbēguši “uz savu galvu”. Vārdu sakot - kompānija visnotaļ raiba ar pamatīgu politisko bagāžu, kura savus spēkus izmēģinājusi ne tikai LPV vai tās pirmajos aizmetņos, neskaitāmajās “mācītāju partijās”, bet arī Nacionālajā apvienībā, Zaļajā partijā, KPV LV, “Jaunajā laikā”, “No sirds Latvijai”, Nacionāldemokrātiskajā partijā, Centra partijā un vairākās citās. Viens otrs kandidāts ar solīdu gadu bagāžu kā, piemēram, Vilis Krištopans Latvijas PSR laikā pabijis arī kompartijas rindās.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Vēlēšanu sarakstu līderi 

foto: Paula Čurkste/LETA
LPV valdes loceklis Edmunds Zivtiņš (no kreisās), Saeimas deputāti Ramona Petraviča un Ralfs Nemiro Vecrīgā pie Latvijas Radio ēkas demonstrē savu nostāju par “dabisku ģimeni”.

Kandidātu sarakstu līderi ir visiem labi pazīstamie LPV spices pārstāvji, tālāk jau var atrast arī vienu otru slavenu vārdu citās jomās.

Rīgas saraksta līderi ir Ainārs Šlesers un Oļegs Burovs. Sarakstā arī varam atrast savulaik skandalozās Latvijas Nacionāli demokrātiskās partijas līderi, kurš pagājušā gadsimta pašās beigās aizturēts par ālēšanos dzērumā - Armandu Māliņu (sarakstā 32. vieta). Galvaspilsētā no partijas saraksta kandidēs arī pašreizējais Jūrmalas domnieks Romāns Mežeckis, blogere un influencere Maija Armaņeva, sabiedrisko attiecību speciālists Sandris Točs.

Vidzemes saraksta līdere ir no KPV LV ievēlētā Saeimas deputāte Linda Liepiņa, kurai seko Līga Krapāne un bijušais valsts galvenais notārs un reliģisko lietu uzraugs Ringolds Balodis, kuram arī jau ir pieredze Saeimas vēlēšanās (viņš savulaik vēlēšanās startējis gan “No sirds Latvijai”, gan Nacionālās apvienības sarakstiem). Tāpat Vidzeme startēs arī pašreizējā Saeimas deputāte Ieva Krapāne (ievēlēta no KPV LV).

Latgales saraksta līderis ir bijušais premjers Vilis Krištopans, bet Kurzemē - bijusī labklājības ministre Ramona Petraviča. Kurzemē trešajā vietā ir pazīstamais kultūrists, sporta kluba “Lāčplēsis” vadītājs Māris Šveiduks.

Zemgales saraksta pirmajā vietā ir kādreizējais Ceļu policijas šefs Edmunds Zivtiņš, otrajā vietā vēl viens “Kaimiņa partijas” izbijušais ministrs, kādreizējais ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro. Savukārt trešajā vietā ir persona ar ļoti zināmu vārdu un uzvārdu – Andris Bērziņš, bet tas nav ne eksprezidents, ne bijušas premjers vai Bērnu fonda vadītājs, bet gan aktieris Andris Bērziņš, kaut gan oficiālajā anketā nodarbošanās ailē minēts – “pensionārs”.

Astotais “mācītāju partijas” projekts

foto: Rojs Maizītis/Jauns.lv
Pirms vēlēšanām LPV reklāmu par “tradicionālo ģimeni” pa Latviju izvadāja Liepājas autobusu parks, kura viens no šefiem ir Šlesera ģimene.

Kad pirms gada pēc astoņu gadu klusēšanas uz politiskās skatuves atkal uzkāpa Ainārs Šlesers ar savu jaunveidojumu, klīda dažādas runas – kādēļ un kāpēc tapusi partija, kuras nosaukums nošpikots no iepriekšējā ASV prezidenta Donalda Trampa sakramentālā saukļa „Amerika – pirmajā vietā”?

Šlesers uz politikas skatuves uzkāpa 28 gadu vecumā, kad kopā ar Raimondu Paulu nodibināja Jauno partiju. Pēc Jaunās partijas sašķelšanās tapa Jaunā kristīgā partija, kura startēja Rīgas domes vēlēšanās 2001. gadā. Pēc tam kopā ar luterāņu mācītāju Ēriku Jēkabsonu viņš izveidoja Latvijas Pirmo partiju (LPP), kas 2002. gadā iekļuva Saeimā ar 10 mandātiem un nokļuva valdošajā koalīcijā. Pēc tam uz katrām jaunām vēlēšanām Šlesers dibināja jaunu partiju.

Pirms 9. Saeimas vēlēšanām LPP apvienojās ar „Latvijas ceļu” un kļuva par LPP/LC. 10. Saeimas vēlēšanās LPP/LC kopā ar Tautas partiju izveidoja apvienību „Par labu Latviju”, bet 11. Saeimas vēlēšanās tika pieteikts jauns veidojums - Šlesera Reformu partija. Sagaidot 12. Saeimu 2014. gadā vairāki tā laika politiskie līderi „reformēja” Rēzeknē dibināto partiju „Vienoti Latvijai”. Pēdējās divās parlamenta vēlēšanās Šlesera partijām nepaveicās, un to līderis uz astoņiem gadiem pazuda no politiskā ringa, kurā nu atkal atgriežas ar „Latvija pirmajā vietā”. Viens otrs uzskatīja, ka jaunpartiju Šlesers dibināja arī tamdēļ, lai iegūtu „aizsardzību” un politisko ietekmi saistībā ar viņam izvirzītām apsūdzībām par iespējamām nelikumībām digitālās televīzijas ieviešanā.

Jaunu partiju Šleseru, kā viņš pats saka, pamudināja dibināt tas, ka pašreiz „grūti noskatīties uz to, kas notiek Latvijā” un šobrīd pasauli un arī Latviju „pārņēmis haoss”. Vai viņam izdosies tikt pie šprices, lai kaut kā ietekmētu šī “haosa” likvidāciju rādīs laiks, jo konkurentu LPV flangā pamatīgs pulks – “Stabilitātei”, “Katram un katrai”, “Suverēnā vara”, “Tautas kalpi Latvijai”, “Republika” un vēl viens otrs.

Piketā "Par dabisku ģimeni" Šlesers pie Saeimas pulcē savus atbalstītājus

Šodien netālu no Saeimas nama notika partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) rīkotais pikets "Par dabisku ģimeni".

gallery icon
58

Šlesers protesta akcijā Rīgā pulcē vairākus simtus

Rīgas centrā partijas “Latvija pirmajā vietā” līderis Ainārs Šlesers rīko kārtējo protesta akciju, kurā sanākušie kritizē valdības politiku Covid-19 krīzes ...

gallery icon
245