Baltijas valstu prezidenti sveic ASV prezidentu diplomātisko attiecību 100. gadadienā
foto: LETA
Lietuvas, ASV, Latvijas un Igaunijas Valstu karogi Rīgas pilī.
2022. gada 28. jūlijā, 09:37

Baltijas valstu prezidenti sveic ASV prezidentu diplomātisko attiecību 100. gadadienā

Jauns.lv/LETA

ASV un Baltijas valstu diplomātisko attiecību 100. gadadienā - kopīgu apsveikuma vēstuli ASV prezidentam Džo Baidenam nosūtījuši Latvijas Valsts prezidents Egils Levits, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda un Igaunijas prezidents Alars Kariss.

Baltijas valstu prezidenti sveic ASV prezidentu di...

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra vadītāja Justīne Deičmane, Baltijas valstu līderi uzsvēra, ka šodien ir Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un ASV draudzības, cieņas un sadarbības gadadiena. Baltijas valstu prezidenti arīdzan norādīja, ka Lietuva, Latvija, Igaunija neuztver neatkarību kā dāvanu - valstis to ir izkarojušas smagās kaujās.

"Mēs labi saprotam, ka nav nekā tāda, kā dēļ būtu vērts atteikties no brīvības, suverenitātes un neatkarības. Arī ukraiņi domā līdzīgi. Paldies par ASV nostāju atbalsta sniegšanā Ukrainai, ko šobrīd kopīgi īsteno gan NATO sabiedroti, gan partneri," norādīja Baltijas valstu prezidenti.

Baltijas valstu līderi vēstulē Džo Baidenam izsaka atzinību par to, ka ar ASV palīdzību pasaulē ir nostiprinājusies tiesību normās un kopējos principos balstīta starptautisko tiesību sistēma. Vēstulē prezidenti izsaka pateicību ASV par tās konsekvento Baltijas valstu okupācijas neatzīšanu, uzsverot Padomju Savienības 1940. gada rīcību kā nelikumīgu.

Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidenti arī pauž apņēmību stiprināt ekonomisko sadarbību starp Baltijas valstīm un ASV, atzinīgi atsaucoties uz šī brīža stratēģisko sadarbību Trīs jūru iniciatīvā.

"Trīs jūru iniciatīva ļaus izveidot daudz saliedētāku NATO Austrumu flanga valstu bloku, kā arī radīt nepieciešamo infrastruktūru enerģētikas, transporta un digitālajā jomā ar Ukrainu un citām mūsu reģiona valstīm, kuras raksturo demokrātiskās vērtības," uzsvēra Baltijas valstu prezidenti.