foto: visitpreili.lv
Rušonas pagastā likvidēs okupāciju slavinošo 5. augusta ielas nosaukumu
Rušonas pagasta centrā Kastīrē no padomju laikiem saglabājušās dīvainas liecības. Piemēram, lūkojoties uz 19. gadsimtā celto Kastīres muižas stalli rodas asociācijas, ka tas celts 1984. gadā. Zīmīgi, ka uz to jādodas pa 5. augusta ielu.
Novadu ziņas
2022. gada 26. jūlijs, 06:58

Rušonas pagastā likvidēs okupāciju slavinošo 5. augusta ielas nosaukumu

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Preiļu novada dome nolēmusi iespējami ātri atbrīvoties no 5. augusta ielas nosaukuma, kas slavina Latvijas pievienošanu PSRS, Preiļu novada Rušonas pagasta centrā Kastīrē. Tikai 32 gadus pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas pašvaldība sarosījusies no kartes izdzēst šo valsts neatkarību nicinošo nosaukumu. Un ne jau pēc savas iniciatīvas, bet pēc tam, kad par to atgādināja Publiskās atmiņas centrs.

Publiskās atmiņas centra vadītājs Dr. hist., Dr. h. c. Kārlis Kangeris vēstulē Preiļu novada pašvaldības deputātiem atgādināja: “1940. gada 5. augustā Padomju Sociālistisko Republiku Savienības okupācijas rezultātā Latvijas teritoriju ar prettiesisku aneksiju iekļāva PSRS kā Latvijas Padomju Sociālistisko Republiku. Diemžēl, novads vēstures faktu joprojām godina ar ielas nosaukumu, kas Latvijā ir bezprecedenta fenomens pat citu komunistiskā totalitārā režīma oficiālo vietvārdu kontekstā”.

Lai arī 5. augusta iela nav diža brauktuve, pēc būtības - zemes ceļš, kur atrodas dažas Līvānu tipa mājiņas, tā tik tiešām ir ārkārtēja vēsturiska palieka.

Dome: “Process būs ātrs”

Jauns.lv gan Preiļu novada domei un tās deputātiem, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), kas uzrauga pašvaldību darbu, jautāja, kā tas nācies, ka vēl 32 gadus pēc valstiskās neatkarības atgūšanas Latvijā ir iela, kas joprojām nosaukta vārdā, kas slavina Latvijas okupāciju; vai Preiļu novada dome plāno rīkoties, lai šāds vārds vairs neparādītos Latvijas oficiālajos reģistros un dokumentos; vai tas, ka Kastīrē ir 5. augusta vārdā nosaukta iela, nav vērtējams arī kā noziegums, kas slavina Latvijas aneksiju?

Preiļu novada domes Sabiedrības iesaistes un mārketinga daļas vadītāja Anete Urka Jauns.lv atbildēja: “5. augusta ielas nosaukums gluži kā Padomju varu slavinošu pieminekļu eksistence ir rūgtais mantojums, pie kura likvidēšanas strādā pašvaldības visā Latvijā. Tieši tā pat, kā Preiļu novada pašvaldība mēģina ieviest vēsturisko taisnību, demontējot okupācijas pieminekļus, strādājam arī pie tā, lai turpmāk ielu nosaukumos un citos vietvārdos netiktu saglabātas atsauces uz Latvijas tautai sāpīgajiem nosaukumiem.
 
Saņemot Publiskās atmiņas centra aicinājumu, esam veikuši visus nepieciešamos darbus, lai ielas nosaukums tiktu nekavējoties mainīts. Esam uzsākuši vietējo iedzīvotāju aptauju par ielas jaunā nosaukuma izvēli un uz Preiļu novada domes sēdi tiek gatavots lēmumprojekts par ielas nosaukuma maiņu. Tiek plānots, ka process būs ātrs un iespējami īsā laika periodā šis nosaukums vairs neparādīsies Latvijas oficiālajos reģistros un dokumentos. Dome lems arī par citu ielu nosaukumu maiņu Preiļu novadā”.

Savukārt vairāki Preiļu novada domes deputāti vēl pagājušās nedēļas sākumā Jauns.lv teicās neko nezinām par 5. augusta ielas esamību Kastīrē:

Lauris Pastars (“Latvijas attīstībai”): “Ar šo jautājumu jāvēršas pie Preiļu novada pašvaldības priekšsēdētāja, jo diemžēl daļa deputātu nav iepazīstināti ar jaunā novada pagastu teritorijām, kur nu vēl ar ielām un to nosaukumiem, bet uzskatu, ka jautājums ir pamatots un kādā no domes sēdēm iekļaujams darba kārtībā”.

Maruta Plivda (Latgales partija, “Jaunā Vienotība"): “Esmu opozīcijas deputāte un mūs neviens nekur neaicina un neinformē vispār par jebkādiem jautājumiem. Mans viedoklis, protams, ka tas (ielas nosaukuma maiņa) ir jādara!”

Ministrija: “Pašvaldībai nekavējoši jārīkojas”

foto: visitpreili.lv
Preiļu novada Tūrisma attīstības un informācijas centrs joprojām ceļotājus aicina 5. augusta ielā meklēt arhitektūras pieminekļus.

VARAM Sabiedrisko attiecību nodaļa Jauns.lv informēja: “Ņemot vērā pēdējā laika aktualitāti saistībā ar padomju laika slavinošu objektu demontāžu, kas līdztekus mudinājis Latvijas iedzīvotājus un arī pašvaldības pārskatīt un izvērtēt attiecīgajā pašvaldības teritorijā vietām piešķirtus nosaukumus, likumsakarīgi būtu izvērtējama arī 5. augusta ielas Kastīrē turpmākā nosaukuma lietošana un tās pamatojums.
 
VARAM atbilstoši pilnvarojumam pārraudzības ietvaros var vērsties pie pašvaldības un aicināt izvērtēt ielas nosaukuma maiņu.
 
Saskaņā ar Ministru kabineta (MK) 2012. gada 10. janvāra noteikumiem Nr. 50 “Vietvārdu informācijas noteikumi” par oficiāliem vietvārdiem izvēlas tādus ģeogrāfisko objektu nosaukumus, kuri iekļaujas latviskajā kultūrvidē, sekmē tās vērtību saglabāšanu un attīstību, atbilst latviešu valodas un Latvijas vēstures tradīcijām un atbilst labiem tikumiem. Katrs no minēto MK noteikumu pamatiem ir atbilstošs, lai pašvaldība nekavējoties rīkotos. Jāpiebilst, ka atbilstoši Vietvārdu informācijas noteikumiem pašvaldībai ir pienākums iesniegt Valsts valodas centrā atzinuma saņemšanai lēmuma projektu par oficiālā vietvārda piešķiršanu”.

Muižas, Krasta, Bezceļa iela

5. augusta ielas nosaukuma jautājums izraisīja arī plašu Jauns.lv lasītāju diskusiju. Lūk, daži viedokļi:
 
Elvira Smirnova: “Es dzīvoju šajā ielā, ja to tā var saukt, jo tas ir mazs iebraukts zemes celiņš gar piecām Līvānu tipa mājām. Ziemā to neviens netīra, vasarā bedres nelāpa, jo it kā oficiāli tas nav ceļš. 5. augustā (ja nemaldos, 1982. gadā) ielika pamatus 1000. Līvānu mājiņai, tāpēc ielu arī nosauca 5. augusta vārdā; šī māja pat savādāk novietota. Kaut kas nav īsti kārtībā mūsu valstī, ja kašamies netīrajā veļā. Nu ko darīt cilvēkiem, kas dzimuši “īpašajos datumos”? Mainīsim dzimšanas dienas... Nu trakas lietas. Būsiet Latgalē, brauciet ciemos uz slaveno 5. augusta ielu”.

Alida Djatliks: “Tas ir ļoti briesmīgi, ka Latvijā vēl joprojām dzīvo padomijas laiku fani. Tas ir briesmīgi! Jau sen bija visi tie ielu nosaukumi, kuri saistīti ar fašistisko Krieviju, jānomaina”.

Tikmēr Preiļu novada dome līdz 1. augustam rīko iedzīvotāju aptauju, kādā vārdā pārdēvēt 5. augusta ielu. Jau izskanējuši vairāki priekšlikumi. Dažas ierosmes ir šādas:

Ilze Mičule: “Blakus ir Upes iela, šī varētu būt Krasta iela”.

Aldis Kalvāns: “To grūti par ielu nosaukt. Vienīgā versija - Bedru iela derētu”.

Jūlija Kr: “Zelenska iela… ko tur vēl domāt”.
 
Gunārs Vilcāns: “Labākais būtu kāda tuvumā esoša dabas objekta nosaukums, tur visapkārt ezeri, ezeriņi, upītes, pakalni”.

Rihards Sisojevs: “Man jau vairāk patiktu Muižas iela (kā reference par bijušajiem muižas laikiem, kas veidoja ciemata pamatu)”.