foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Mistikas un dabas draugi satraukušies: vai izcirtīs un likvidēs mītisko Pokaiņu mežu?
Pokaiņu mežs ir apvīts dažādām maģiskām un ezotēriskām leģendām.
Novadu ziņas
2022. gada 30. jūlijs, 05:12

Mistikas un dabas draugi satraukušies: vai izcirtīs un likvidēs mītisko Pokaiņu mežu?

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Sociālajos tīklos pirms kāda laika viens pēc otra sāka parādīties satraukti ieraksti, ka “Latvijas valsts meži” (LVM) iecerējuši izcirst un likvidēt mītisko Pokaiņu mežu Dobeles novadā, vienu no gleznainākajiem LVM apsaimniekotajiem dabas parkiem ar ezotēriskiem akmeņu krāvumiem. Tika pat aicināts organizēt “tautas kustību”, lai nepieļautu šādu vandalismu.

Lūk, dažas satraukuma pilnas vēstis, kuras pirms vairākām dienām satrauca “Facebook” lasītājus:

Guntis Zarins: “Dzird runas, ka tikšot likvidēts tūrisma objekts “Pokaiņu mežs”. Ēkas pārdošot izsolē, darbinieki tikšot atlaisti, mežs izcirsts.”

Linda Lemhena: “Tas patiešām ir nopietni. Tātad, LVM jau ķeras pie parādes (acu aizmālēšanai atstātajiem) mežiem! Kādas tur vairs kultūras un dziļas senatnes vērtības, ja nauda grābjama... Tas nozīmē, ka patiešām ir tas, ko redzīgie redz jau sen: citur gandrīz visi meži ar augstvērtīgiem – pieaugušiem – kokiem ir noskūti. To vietā tagad tuksnesis, krūmi vai pāris sprīžu gari kopjami stādījumi, mazliet lielākas jaunaudzes, kam līdz pieaugušam kokam vēl gadu desmiti...

Maģiskais Pokaiņu mežs:

Tieši tāpēc ir jācīnās vismaz par Pokaiņu un citu vēstures/kultūras/dabas vietu saglabāšanu - kaut vai tāpēc (pat ja netic Pokaiņiem kā vēstures un ezoteriskai, un tamlīdzīgai vērtībai), lai tagadējie jaunieši varētu saviem bērniem un mazbērniem vismaz šajās parādes vietās parādīt, kas ir īsts pieaudzis mežs.”

Likvidēs kases būdu

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
No augusta Pokaiņu meža apmeklējums visiem būs bez maksas.

Šim satraukumam pievienojās desmitiem interneta lietotāju, kuri pauda bažas par Pokaiņu nākotni.

Jauns.lv Dobeles novada pašvaldībai jautāja, vai tai nav ziņu, ka Pokaiņu meža nākotne ir apdraudēta. Dobeles novada pašvaldība Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Līva Blaževica atbildēja: “Pašvaldības rīcībā ir informācija, ka situācija ar Pokaiņu mežu paliks nemainīga, izņemot to, ka tiks atcelta ieejas maksa, kas mežu padarīs pieejamāku Latvijas iedzīvotājiem.”

Līdz ar to Pokaiņos darba vairs nebūs kasierim, kas apmeklētājiem pārdeva biļetes, un nebūs vajadzīga arī kases būda.

“Latvijas valsts meži”: “Neko nesamazināsim!”

LVM Sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Kalna Jauns.lv skaidroja:

“No 1. augusta LVM Pokaiņu mežā ir atcelta ieejas maksa. Apmeklētājiem pieejamo teritoriju nav plānots samazināt. Atpūtnieku aktīvāk izmantotie maršruti tiks uzturēti un labiekārtoti esošajā apjomā, savukārt takas, kuras apmeklētāji mīs retāk, paliks kā dabas takas ar atbilstošu apsaimniekošanu.

Vērtējot atpūtas un tūrisma vietu apmeklētāju dinamiku, attīstības virzienus un tam nepieciešamās investīcijas, Pokaiņu meža teritoriju LVM turpinās apsaimniekot līdzīgi kā jebkuru no bezmaksas tūrisma un atpūtas vietām, kas ikvienam brīvi pieejamas visā Latvijas teritorijā, lai nodrošinātu dabas draugiem tīkamu un pilnvērtīgu atpūtu sakārtotā vidē. Lēmums atcelt ieejas maksu pieņemts, izvērtējot LVM atpūtas vietu, tai skaitā Pokaiņu meža turpmākās attīstības un apsaimniekošanas iespējas. Pokaiņu meža teritorijā ir veikta inventarizācija un ir uzskaitīti gan visi tur esošie infrastruktūras objekti, kā kāpnes, tiltiņi, informācijas stendi, gan dabas vērtības un akmeņi – visi fiksētie objekti teritorijā tiks saglabāti un apmeklētāji tos varēs aplūkot un izmantot.

Līdz šim Pokaiņu mežā bija nodarbināti trīs cilvēki - no tiem viens dodas pensijā, viens bija sezonas darbinieks (kasieris); atceļot ieejas maksu parkā, vairs nav nepieciešams kasieris, un trešais darbinieks ir vides pasākumu speciālists, kurš darbu turpinās.”

Pokaiņu leģendas

Ticama apstiprinājuma par Pokaiņu sakrālo auru nav. Šajā mežā, apmēram 14 km attālumā no Dobeles, ir atrodami akmeņu krāvumi, vaļņi un īpatnēji savrupakmeņi, kādēļ tas tiek uzskatīts arī par senu svētvietu, un kopš pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidus tas kļuvis par pazīstamu tūrisma objektu.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Pokaiņu mežs ir apvīts dažādām maģiskām un ezotēriskām leģendām.

Vēl pirmskara Latvijā tika meklēta šo akmens krāvumu izcelsme. Vieni uzskatīja, ka tie izveidojušies ģeoloģisku procesu rezultātā, bet citi atkal sprieda, ka akmeņi visticamāk vākti viduslaikos kādai būvei vai ielu bruģēšanai un nav tikuši izmantoti, vai arī tie ir zemnieku no tīrumiem nolasītie akmeņi (senāk tur neesot bijis vis mežs, bet gan zemkopju tīrumi).

Netrūka arī cilvēku, kuri meklēja mistisku un sakrālu izskaidrojumu, kam gan nav nekādu arheoloģisku pierādījumu: tur varot būt senkapi vai pat paleolīta laikmeta svētvieta.

foto: Latvijas valsts meži
Pokaiņu mežs slavens ar saviem mītiskajiem akmens krāvumiem.

Gadsimtu mijā Pokaiņu mežu savā apsaimniekošanā pārņēma “Latvijas valsts meži” un tur izveidoja labiekārtotu apskates zonu tūristiem. Tika ieviesta ieejas maksa (pašlaik, līdz mēneša beigām, pilnas biļetes cena ir 2,5 eiro), uzbērts Loka ceļš un nodrošinātas citas ērtības. Mežā ir izveidotas takas 15 km garumā, attīrīti akmeņu krāvumi un atsevišķiem akmeņiem iedoti nosaukumi.

Tā kā daudzi, it sevišķi zintnieki un dziednieki, akmeņiem piedēvē maģiskas spējas, uzskatot Pokaiņus par spēcīgu enerģētisku vietu, apgalvojot, ka mežs atrodas Zemes bioenerģētiskās plūsmas (āderu) krustpunktos, Pokaiņi kļuvuši par populāru maģisku rituālu un saulgriežu svinību vietu. Daži pat apgalvo, ka pirms gadu tūkstošiem Pokaiņi bijuši arī ārpus Eiropas slavena svētvieta ar masu svētceļojumiem uz to.

Pokaiņu mežs: