foto: LETA
EK atzinīgi vērtē tiesiskuma situāciju Latvijā, tomēr iesaka mazināt politisko ietekmi un novērst korupciju
Temīda.
2022. gada 14. jūlijs, 11:27

EK atzinīgi vērtē tiesiskuma situāciju Latvijā, tomēr iesaka mazināt politisko ietekmi un novērst korupciju

Jauns.lv/LETA

Eiropas Komisija (EK) ziņojumā par tiesiskuma situāciju Latvijā, atzinīgi novērtēts, līdz šim paveiktais, tomēr ieteikts mazināt politisko ietekmi uz Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanu, veicināt korupcijas novēršanu un lobija regulējumu, kā arī palielināt pilsoniskās sabiedrības iesaisti.

Latvijas tieslietu sistēmas vispārējā efektivitāte ir augsta un ir ierosinātas iniciatīvas tās uzlabošanai turpmāk, norādīts EK ziņojumā.

Tieslietu sistēmas darba uzlabošanai ir ieviestas vairākas reformas, secināts EK ziņojumā, kurā uzskaitīti gan Tieslietu padomes ieviestie uzlabojumi tiesnešu kandidātu izvēles procesā un stratēģijas, lai no izpildvaras pārņemtu Tiesu administrācijas uzdevumus, īstenošana. Tomēr Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanas process bijis pretrunīgs saistībā ar aizdomām par politisku ietekmi uz procesu.

Tāpat ir uzlabota tieslietu sistēmas digitalizācija, kā arī tiek virzīts plāns jauna centralizēta tieslietu sistēmas darbinieku apmācību centra izveidei, pausts ziņojumā, kurā atzinīgi novērtēts Ekonomisko lietu tiesas darbības pirmais gads.

Korupcijas jomā atzinīgi novērtēts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbs. Turklāt nākamgad jūnijā plānots pabeigt pildīt divu gadu rīcības plānu Valsts kontroles rekomendāciju par ekonomikas un finanšu noziegumu izmeklēšanas un tiesāšanas kvalitātes uzlabošanu, savukārt pieņemšanai tiek gatavots jaunais rīcības plāns korupcijas novēršanai.

Gada otrajā pusē Latvija gatavojas pieņemt jauno lobija regulējumu, kas paredz izveidot īpašu lobija reģistru, bet jau janvārī tika pieņemts jaunais trauksmes celšanas likums.

EK ziņojumā arī norādīts uz speciālajiem pretkorupcijas pasākumiem, kas ieviesti, lai novērstu krāpniecību Covid-19 vakcinācijas, izslimošanas vai testēšanas sertifikātu izsniegšanā.

Kā secināts EK ziņojumā, Latvijas tieslietu sistēma aizsargā mediju dažādību un brīvību valstī, kā arī medijus uzraugošo institūciju darbs joprojām ir neatkarīgs, tomēr aizvien ir bažas par augstu mediju koncentrāciju atsevišķu īpašnieku rokās. Žurnālisti Latvijā strādā drošā vidē, lai gan problemātiski joprojām ir internetā izteiktie draudi.

Tiesībsarga iecelšanas noteikumi ir grozīti, un šī institūcija joprojām ir aktīva savstarpējā līdzsvara un atsvara sistēmā, pausts EK ziņojumā, kurā uzsvērts, ka Latvija joprojām sniedz labvēlīgu vidi pilsoniskās sabiedrības iesaistē lemšanas procesos. 2021. gadā ir pieaudzis valsts budžeta atbalsts pilsoniskās sabiedrības organizācijām un Tiesībsarga birojs meklē iemeslus, kādēļ pašvaldību līmenī pilsoniskā aktivitāte ir zemāka.

Izanalizējot esošo situāciju Latvijā tiesiskuma jomā, EK izteikusi četras rekomendācijas, kuras vajadzētu īstenot paralēli nacionālajam atveseļošanas un noturības plānam.

Rekomendācijas paredz, ka Latvijai vajadzētu rosināt procesu, lai atbilstīgi nodrošinātos pret politisku ietekmi Augstākās tiesas tiesnešu iecelšanā, jāturpina pieņemt un izpildīt 2021.-2024. gada rīcības plānu korupcijas novēršanai, kā arī turpināt izstrādāt lobija regulējumu un veicināt pilsoniskās sabiedrības iesaisti vietēja līmeņa lēmumu pieņemšanā.