foto: LETA
Jaunu starptautisku militāro bāzi veidos Aizkraukles un Jēkabpils novados
Militārā tehnika Ādažu militārajā bāzē.
Politika
2022. gada 5. jūlijs, 16:59

Jaunu starptautisku militāro bāzi veidos Aizkraukles un Jēkabpils novados

Jauns.lv / LETA

Jaunu starptautisku militāro bāzi un poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām.

Lielākā daļa īpašumu, kuros plānots veidot militāro bāzi un poligonu, piederot VAS "Latvijas valsts meži".

Zalves militārais poligons aizņemtu apmēram 1000 hektāru. Poligonu varētu izveidot pusotra līdz divu gadu laikā. Pabriks piebilda, ka militārā bāze neuzbūvēsies strauji, bet gan, tā attīstīsies pakāpeniski. "Gada laikā varētu nonākt līdz telšu pilsētiņai, bet jau vēlāk būvēt lielāku infrastruktūru," norādīja Pabriks.

Konkrētu bāzes atrašanās vietu ministrs neminēja. Aizsardzības ministrijas izplatītie materiāli liecina, ka blakus iecerētajai teritorijai atrodas tādas apdzīvotas vietas kā Daudzeva, Sece, Lone un Zalve. Netālu no iecerētās teritorijas atrodas arī Sproģi.

Poligons robežotos ar dzelzceļa līniju Jelgava-Krustpils.

Ministrs arī neminēja cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

Plānots, ka Aizkraukles un Jēkabpils novados izvietotu lielāko daļu no starptautiskās brigādes, par kuru nesen panākta vienošanās NATO samitā Madridē.

Patlaban sabiedrotie spēki pamatā izvietoti Ādažu bāzē, kurai blakus ir arī mācību poligons. Latvijā lielākā militārā bāze ir tieši Ādažos, kur bez sabiedrotajiem izvietoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Tāpat NBS bāzes ir Rīgā, bet Zemessardzes bataljoniem - dažādās Latvijas vietās. NBS karavīri dislocēti arī Liepājā, Lūznavā, Alūksnē, Stāmerienā, Cēsīs un Aviācijas bāzē Ogres novadā.

Lielākais militārais poligons atrodas Ādažu novadā. Tāpat poligoni atrodas Skrundā ("Mežaine"), Augšdaugavas novada Vaboles pagastā ("Meža Mackeviči") un Alūksnes novadā ("Lāčusils"). Poligons ir arī Šķēdē, kas atrodas Dienvidkurzemes novadā.

Jūnijā notikušajā NATO samitā Madridē tika panākta vienošanās par Austrumeiropā izvietoto kaujas grupu palielināšanu līdz brigādes līmenim.

Patlaban NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupu Latvijā veido vairāk nekā 1700 karavīru no 11 valstīm - Albānijas, Čehijas, Spānijas, Itālijas, Islandes, Melnkalnes, Polijas, Slovākijas, Slovēnijas, Ziemeļmaķedonijas un Kanādas, kas ir vadošā valsts Latvijā izvietotajam NATO bataljonam.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās